arch/ive/ief (2000 - 2005)

Bite Back actie tegen dierproeven Procter & Gamble
by Marianne Huiberts Friday, May. 20, 2005 at 9:07 PM


--------------------------------------------------------------------------------

‘Desperate Housewives’ vegen de vloer aan met het pro-dierproevenbeleid van de multinational Procter & Gamble

20 Mei 2005 - Strombeek-Bever (Brussel)-Activisten van de dierenrechtenorganisatie Bite Back hebben verkleed als geschrokken ‘wanhopige huisvrouwen’ en gewapend met stoffer en blik, stofdoek, bezem en megafoon het pro-dierproevenbeleid van de multinational Procter & Gamble aangeklaagd. Hand in hand met een grote proefhond protesteerden ze bij het hoofdkantoor van Procter & Gamble België.


Procter & Gamble is een multinational en produceert bekende producten zoals Dreft, Ariël, Swiffer, Olay, Max Factor, Cover Girl, Eukanuba en Iams. Procter & Gamble laat – ondanks eerdere beloftes om te zullen stoppen met dierproeven - nog steeds dierproeven doen voor de ontwikkeling van nieuwe chemische en cosmetische producten en ingrediënten en zelfs diervoeders. Bite Back voert in België actie tegen het pro-proefdierenbeleid van Procter & Gamble. Bite Back vermeldt via haar website alle bekende producten van Procter & Gamble en roept de consumenten op tot een boycot van deze producten en om over te schakelen op dierproefvrije producten.

Het dierproevenbeleid van diervoedergigant Iams/Eukanuba (Procter & Gamble) werd voor de eerste keer blootgelegd na een undercoveronderzoek (door de Britse krant Sunday Express en dierenrechtenorganisatie Uncaged) in 2001 en voor een tweede keer bij een undercoveronderzoek in 2003 (door dierenrechtenorganisatie PETA). Beide onderzoeken shockeerden dierenliefhebbers wereldwijd.

Procter & Gamble liet met betrekking tot haar dierproevenbeleid haar ware, wrede aard zien, toen in november 2002 een interne memo uitlekte (bron: Britse krant The Independent) waaruit bleek dat het bedrijf in het geheim lobbyde bij de Europese Unie, waarbij ze probeerden een voorstel te blokkeren voor een Europese ban op dierproeven voor cosmetica en toiletartikelen.

Bekende mensen zoals ex-Beatle Sir Paul McCartney, Pretenders-zangeres Chrissie Hynde, musicus en dichter Benjamin Zephaniah en voormalig leadzanger van The Smiths, Morrissey, steunen de internationale boycot van Procter & Gamble producten.

De actie van vrijdag 20 mei staat niet op zichzelf: vrijdag en zaterdag vinden internationaal tientallen protestacties plaats tegen het dierproevenbeleid van Procter & Gamble.