arch/ive/ief (2000 - 2005)

Bouckaert: de radikaal rechtse rand van de VLD
by Filip De Bodt Friday, May. 20, 2005 at 12:05 PM

De splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde lijkt stilaan de splitsing van de VLD te worden. In een brief aan alle partijleden kapittelt de Gentse UG-professor Boudewijn Bouckaert het feit dat men de splitsing van Vlaams kant niet eenzijdig doordrijft. Bouckaert haalt daarmee radio en televisie. Merkwaardig hoe deze radicaal rechtse figuur er in slaagt om méér en méér op het voorplan te treden.

De VLD heeft al jaren een radikaal rechtse fractie in zijn midden. Na de dood van Ward Beysen en de uitsluiting van Hugo Coveliers, is Bouckaert de leidende figuur van deze strekking. Bouckaert is de kampioen van de vrije markteconomie en baseer zich net als de Vlaams Belang kopstukken op de ideologie van Nieuw Rechts om dit te onderbouwen. Als verdienstelijk prof aan de UG bouwde hij een internationaal netwerk op van gelijkgezinden. Dit netwerk tot in de Verenigde Staten, waar Bouckaert net van terug komt. Hij onderhoudt er relaties met radicaal republikeinse fracties als The Heritage Foundation en The Independent.

In eigen land is hij voorzitter van de ultra-liberale denkgroep Nova Civitas, waar de rechterzijde van de CD&V, VLD, NVA en het belang verzamelen blazen. Coveliers is er recent chef van de afdeling Antwerpen geworden. Bouckaert ziet deze denktank als een eerste stap naar de verwezenlijking van zijn droom, een rechts-republikeinse partij in Europa: “Everyone that rejects the perspective of a islamo-leftist dictatorship, must engage in the construction of a center-right European republican front. Therefore, we must take distance from differences that are unimportant but have grown historically, like between christians and atheists, between nationalists and globalists. We must have the courage to build a consistent center-right program, thereby facing the curses of the leftist intellectual elite. The historic reelection of president Bush can become the new start for a center-right Europe.”

Bouckaert houdt er uiterst rechtse economische standpunten op na en eist ondermeer het volledig privatiseren van post en spoorweg en het vervangen van de sociale zekerheid door een privé-verzekering. Op een aantal websites lees je nog méér van dat fraais: Hitler vb. is van groen-linkse allure, want hij bouwde een staatsapparaat op.

Links heeft het bij Bouckaert helemaal verkorven:”De roep om vrijheid en vrede klinkt heden ten dage zeer luid. Talloze groepen, vnl. jongeren, geven uitdrukking aan hun verzet tegen dictatuur, politieke repressie en bewapeningswedloop. Dit is ongetwijfeld positief. Het volstaat echter niet zich te beperken tot het reageren tegen de symptomen. De wortels van het kwaad dienen aangepakt te worden. Deze wortels situeren zich in de voortdurende overheersing van filosofieën zoals nationalisme en socialisme, waarin het uniek karakter van elk menselijk wezen wordt genegeerd en de mensheid tot een kudde of een verzameling van kuddes wordt herleid.”

Het Vlaams Belang kan daarentegen reeds lang op veel tolerantie rekenen. Bouckaert publiceert af en toe bijdragen in Secessie Nu, het blad van Paul Beliën, echtgenoot van Alexandra Coolen. Het Cordon Sanitaire is, zelfs in zijn minimum VLD-optie (geen coalities) te verwerpen: “Ook al staan ons persoonlijk ethisch gezien vele gedragshoudingen van VB-ers niet aan, wanneer zij door een groot gedeelte van de bevolking gesteund worden, en zij geen gevaar betekenen voor het voortbestaan van de democratie, dan is het de verdomde ethisch-politieke plicht van een democraat zijn nek uit te steken en te zien hoe deze politieke factor in het democratische spel kan geïntegreerd worden. Zich in een gemakkelijke houding van de persoonlijke ethische superioriteit opsluiten en daarbij een kwart van de bevolking uitsluiten van het democratisch spel, dat noem ik pas onethisch.”

De VLD is blijkbaar een huis met vele kamers. Bouckaert is er lid van het partijbestuur en neemt er dikwijls een onafhankelijke positie in. In zijn drang om de grootste massapartij van Vlaanderen te worden heeft de VLD volgens van diverse pluimage binnen gehaald. Zo kan je je afvragen hoe dat loopt: Bouckaert en Patrick Van Krunkelsven in dezelfde partij. De VLD houdt Broeckaert duidelijk aan boord om zijn rechterflank af te dekken. Bouckaert krijgt daar regelmatig iets voor terug. Zo werd hij door VLD-minister Van Mechelen benoemd tot voorzitter van de Vlacoro, de Vlaamse Commissie Ruimtelijke Ordening, een titel die Bouckaert gretig gebruikt in zijn CV. De Vlacoro geeft de Vlaamse Regering advies rond ruimtelijke ordening. Als voorzitter zou je daar een eerder neutraal of gematigd persoon verwachten en niet direct een ultra-liberaal heerschap dat de verdediging van de eigendomsrechten boven alles plaatst.