arch/ive/ief (2000 - 2005)

Seminarie rond microfinanciering als ondersteuning voor de sector in ontwikkelingslanden
by Pieter Desloovere Thursday, May. 19, 2005 at 2:15 PM

PlaNet Finance België (Internationale vzw) organiseert samen met de ULB (Solvay Business School) en de Universiteit van Bergen – Henegouwen (Warocqué) op 26 en 27 mei een seminarie met als doel de identificatie en de harmonisatie van de normen in microfinanciering alsook de behoeften van vorming rond microfinanciering in het Zuiden. Het is de bedoeling dat de voornaamste actoren van microfinanciering, zowel uit het Noorden als het Zuiden, samen met academici en specialisten uit de sector in debat met elkaar treden, van gedachten wisselen en discussiëren.

ULB (Solvay Business School) organiseert samen met de Universiteit van Bergen – Henegouwen (Warocqué) en PlaNet Finance België een seminarie van twee dagen over de identificatie en de harmonisatie van de normen in microfinanciering alsook de behoeften van vorming rond microfinanciering in het Zuiden. Dit seminarie valt binnen de opdracht van PlaNet Finance om mensen en instellingen verder wegwijs te maken binnen de sector van microfinanciering.

De conferentie heeft als doel om concrete antwoorden te geven over de normen en regelgevingen binnen microfinanciering. Ze wil ook op zoek gaan naar nieuwe uitdagingen op het niveau van de opleiding in het Zuiden. Naast de organisatie van dit seminarie werd er tegelijk ook een vragenlijst rondgestuurd naar heel wat Microfinancieringsinstituten (MFI’s) in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. De resultaten van dit onderzoek zullen aan PlaNet Finance België de mogelijkheid geven om de behoeften van de MFI’s in de ontwikkelingslanden, in termen van opleiding en vermogensopbouw, beter te identificeren.

Conseil Wallonie-Bruxelles des relations internationales doet een beroep op de expertise van PlaNet Finance België voor het onderzoek en de organisatie van dit seminarie. PlaNet Finance België is een Internationale Vereniging Zonder Winstoogmerk (IVZW), die deel uitmaakt van het internationale netwerk PlaNet Finance. De hoofdzetel van deze organisatie bevindt zich in Parijs. PlaNet Finance wil meehelpen om de armoede op een duurzame wijze uit de wereld te helpen. Dit willen ze hoofdzakelijk realiseren door te focussen op microfinanciering. Op die manier proberen ze de armste mensen arbeidsmiddelen te verschaffen zodat ze niet meer afhankelijk zijn van liefdadigheid. Microfinanciering biedt een oplossing om uit de cirkel van armoede te geraken. Armoede is een hindernis voor mensen uit het Zuiden om een waardig bestaan op te bouwen. Mensen die zelf een economische activiteit opstarten om op eigen kracht uit die armoede te treden, kregen tot nu toe immers geen of te weinig toegang tot krediet. Via een netwerk van niet-gouvernementele organisaties steunt PlaNet Finance België wereldwijd Microfinancieringsinstellingen (MFI's), regeringen en andere actoren actief in het landschap van microfinanciering. PlaNet Finance België is vooral actief in Mexico, India, Marokko, Kongo en West-Afrika. Haar expertise zorgt ervoor dat ze het best geplaatst is als gesprekspartner wat betreft de normen, vorming en de nodige methodologieën binnen microfinanciering.
Conseil Wallonie-Bruxelles des relations internationales is het expertisecentrum in ontwikkelingssamenwerking voor Wallonië en Brussel. Haar doel bestaat erin om de opleiding, onderzoek en beheerscapaciteiten van haar partners te versterken; specifieke programma’s op te starten die de ontwikkelingen opvolgen voor een korte periode... Op die manier kan Conseil Wallonie-Bruxelles des relations internationales ervoor zorgen dat de vaardigheden en de know-how op duurzame wijze worden doorgegeven. Met het organiseren van dit seminarie hoopt Conseil Wallonie-Bruxelles des relations internationales alvast een antwoord en een beter zicht te krijgen op de noden binnen de sector van microfinanciering rond opleiding en vorming in het Zuiden.

Dit seminarie zorgt voor een afwisseling tussen presentaties en debatten waarbij de sprekers, met een uitwisseling van ideeën, discussies uitlokken met het publiek en de andere aanwezige specialisten. De sprekers, hoofdzakelijk academici en specialisten in microfinanciering, zullen heel wat gevarieerde onderwerpen aan bod laten komen zoals de rol van de overheid in de ontwikkeling van microfinanciering, de normen en regelingen van de sector wereldwijd, de rol van microfinanciering op de plattelandsontwikkeling, de opleidingsbehoeften van de sector, de rol van CGAP (Consortium Group Against Poverty), ...

Volgende sprekers komen aan bod:

Mevrouw Marie-Marthe Lebughe (Directrice van de Eenheid Microfinanciering van de Centrale Bank van Kongo)

Mevrouw Malika Bodach (Fondation Caisse Nationale de Crédit Agricole)

De Heer Loïc Sadoulet (Professor van de Solvay Business School)

De Heer Jay Rosengaard (Professor van de Harvard University)

De Heer Marc Labie (Professor aan het onderzoekscentrum Warocqué van de Universiteit van Bergen – Henegouwen)

De Heer Andreas Schwarz (Directoraat – Generaal Ontwikkeling van de Europese Commissie – Vertegenwoordiger van CGAP)

De Heer Marek Hudon (Directeur PlaNet Finance België)

Plaats waar het seminarie doorgaat:
Université Libre de Bruxelles (ULB)
Campus Solbosch
Lokaal AW.1.120
R. D. Franklin Rooseveltlan 50
1050 Brussel

Wanneer? Donderdag 26 en Vrijdag 27 mei 2005

Meer informatie bij Daniel Muller of Pieter Desloovere
dmuller@planetfinance.be of pdesloovere@planetfinance.be

Of breng een bezoek aan onze website: