Wereldproefdierendag by Bite Back Sunday, Apr. 24, 2005 at 9:30 PM |
--------------------------------------------------------------------------------
Wereldproefdierendag 2005
23 April 2005 - Hasselt – Dierenrechtenorganisatie Bite Back heeft, in het kader van Wereldproefdierendag (24 april), op zaterdag 23 april van 11.00u tot 18.00u een speciale informatiestand over dierproeven neergezet op de Grote Markt in Hasselt. Naast de stand stond een kooi met daarin Sally de laboratoriumhond (activist in een groot beaglepak). Ook waren er grote foto's van proefdieren te zien.
Sally staat symbool voor een bestaande beagle uit een contractlaboratorium van multinational Procter & Gamble. Sally werd twee jaar geleden gefilmd tijdens undercoveropnames in een Amerikaans laboratorium waar zij, samen met tientallen andere proefdieren, al sinds 1996 in een krappe, stalen kooi gevangen zit voor dierproeven voor de diervoeders van Iams (Procter & Gamble). Aan de kooi en aan de stand hingen duidelijke, confronterende en recente foto’s van dieren in laboratoria.
Bite Back vroeg het talrijke publiek te kiezen voor diervriendelijke, niet op dieren geteste producten. Aan de stand was een lijst verkrijgbaar van bedrijven die wel of niet (laten) testen op dieren. Wereldwijd worden jaarlijks tientallen miljoenen laboratoriumdieren gebruikt voor o.a. cosmetica, huishoudmiddelen, alcohol, sigaretten, defensieproeven, genetische manipulatie, medicijnenonderzoek, kleur-, geur- en smaakstoffen, psychologische testen, toxische proeven etc. Proeven op o.a. ratten, muizen, honden, konijnen, katten, varkens, paarden, vissen, schapen en (mens)apen. Bite Back is voorstander van het afschaffen van dierproeven omdat deze wreed en pijnlijk zijn en vaak misleidende en onjuiste informatie geven bij menselijk gebruik, dit omdat dieren anders reageren dan mensen. Wereldwijd gebeuren veel dierexperimenten zonder verdoving, ook als vrijwel zeker is dat ze pijn en leed veroorzaken. Bite Back pleit -evenals een toenemend aantal artsen en wetenschappers- voor het invoeren en subsidiëren van wetenschappelijk onderzoek zonder het gebruik van proefdieren zoals bv. klinisch en epidemiologisch onderzoek bij mensen, hoogontwikkelde computertechnologie, menselijk genonderzoek, modellen van menselijke cellen en kweekjes en kunstmatige huidproeven en reageerbuisproeven.