arch/ive/ief (2000 - 2005)

Confessions of an economic hit man
by De Groene Waterman Friday, Apr. 22, 2005 at 3:16 PM

“I was an EHM, an economic hit man” zou de openingszin van dit boek kunnen zijn. Een terechte verwijzing naar James Bond.

“I was an EHM, an economic hit man” zou de openingszin van dit boek kunnen zijn. Een terechte verwijzing naar James Bond.

Begin jaren ‘70 wordt John Perkins (voor hem als bij toeval) gerecruteerd als EHM door het Amerikaanse electriciteitsbedrijf MAIN. Als snel wordt duidelijk dat hij gerecruteerd werd op basis van testen die hij aflegde voor NSA (National Security Administration – de grootste spionnenorganisatie in de wereld – misschien door u gekend van Echelon) om te ontsnappen aan een legerdienst in de Vietnamoorlog.

Als “chief economist” wordt hij uitgestuurd naar verschillende landen, telkens met in zijn zog een pak economisten en Amerikaanse bedrijfsleiders, om economische voorspellingen te doen. Zijn voorspellingen moeten zo rooskleurig mogelijk zijn. Hij moet voorspellen dat de economie van deze landen – na bijvoorbeeld een investering door een Amerikaans electriciteitsbedrijf – een enorme groei zal kennen. Op basis van deze voorspellingen kunnen de landen leningen krijgen van de Amerikaanse staat en/of de Wereldbank. Op voorhand is al geweten dat zij deze leningen niet zullen kunnen terugbetalen. Maar dat is ook de bedoeling. Als het dan nodig is kan Amerika op hun loyaliteit rekenen voor het doorvoeren van hun economische, politieke en militaire doeleinden. En zo de wereld overheersen en hun “global empire” realiseren/opleggen.

Begin jaren ’80 begon hij voor de eerste maal aan dit boek. Het dodelijk “ongeval” van de presidenten van Ecuador en Panama zette hem ertoe aan. Voor hem was dit geen ongeval, hij zegt letterlijk:”if we falter, a more malicous form of hit man, the jackal of the CIA, steps in to the plate. And if the jackal fails, then the job falls to the military.”
Verschillende malen werd hem ontraden dit te publiceren. Uiteindelijk deed hij het toch en vond hij een onafhankelijke uitgever die het risico durfde nemen.

Je herkent de conflictgebieden, je weet ergens wel dat dit bestaat maar het boek drukt je zo met je neus op de feiten dat je niet anders kan dan zwaar onder de indruk zijn.

Confessions of an economic hit man – John Perkins
29,20€ - Berrett-Koehler – hardcover – 250 blzn.