Senaat vraagt terugtrekking Amerikaanse kernwapens by Forum voor Vredesactie - Bomspotting Thursday, Apr. 21, 2005 at 6:21 PM |
De Senaat keurde enkele minuten geleden zonder tegenstem een resolutie goed over het beleid inzake non-proliferatie en nucleaire ontwapening. Hierin wordt ook de terugtrekking van de Amerikaanse kernwapens uit Europa gevraagd. Het Forum voor Vredesactie en Bomspotting feliciteren de senatoren voor dit politiek signaal en hopen dat de Belgische regering dit ter harte neemt door de nucleaire strategie van de NAVO ter discussie te stellen.
De resolutie, naar aanleiding van de NPT Review Conference (Toetsingsconferentie van het Non-Proliferatieverdrag) in mei 2005 te New York, vraagt de regering om initiatieven te nemen voor nucleaire ontwapening en non-proliferatie in diverse internationale fora zoals de NPT Review Conference, de NAVO en de EU. Opmerkelijk is de vraag om in de NAVO het initiatief ter sprake te brengen voor "de graduele terugtrekking van de Amerikaanse tactische kernwapens uit Europa met het oog op de naleving van artikel VI van het Non-Proliferatieverdrag". Hiermee is de Belgische Senaat het eerste parlementaire orgaan binnen de NAVO dat expliciet duidelijk maakt dat deze kernwapens best verdwijnen. De regering wordt nog wat diplomatieke speelruimte gelaten door het woord "gradueel" maar de verwijzing naar art. 6 NPT maakt duidelijk dat het einddoel de volledige verwijdering is.
De Belgische regering heeft het tot nu toe niet aangedurfd de terugtrekking van deze kernwapens binnen de NAVO ter sprake te brengen. Uit gesprekken met het ministerie van Buitenlandse Zaken bleek dat binnen de NAVO geen discussie over de nucleaire strategie gevoerd wordt en dat Belgiƫ hiertoe ook geen initiatief zou nemen. De Senaat vraagt nu de regering om dit wel te doen.
Het Forum voor Vredesactie en Bomspotting feliciteren de senatoren voor dit politiek signaal. Dit signaal komt bij de gelijklopende signalen gegeven door burgers tijdens de Bomspotting-acties en door 196 burgemeesters aangesloten bij de Mayors for Peace. We hopen dat de Belgische regering deze resolutie ter harte neemt en de nucleaire strategie van de NAVO in vraag durft te stellen.
De goedgekeurde resolutie kunt u vinden op:
http://www.senate.be/www/?MIval=/publications/viewPub.html&COLL=S&LEG=3&NR=985&VOLGNR=4&LANG=nl