arch/ive/ief (2000 - 2005)

Dierenrechtenactivisten verminken schaap voor de deur van Benetton
by Bite Back Thursday, Apr. 21, 2005 at 12:40 AM


--------------------------------------------------------------------------------

Dierenrechtenactivisten van PETA en BITE BACK verminken ‘schaap’ voor de deur van Benetton

20 April 2005 - Benetton wordt gevraagd om Australische wol te vermijden totdat het verminken van lammeren en de export van levende schapen beëindigd wordt.

Om de aandacht te vestigen op het systematisch pijnlijk verminken van schapen door de Australische wolindustrie, toonde een als schaap verklede Bite Back-activist zijn bebloedde achterwerk aan de Benetton winkel in Antwerpen. De verminkingen werden toegebracht door een Bite Back-activist die verkleed was als een Australische schapenboer. Deze actie past in het kader van een internationale campagne van PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) om de kledinggigant te vragen geen wol meer te gebruiken van wreed behandelde schapen uit Australië. Tijdens de actie vroegen 20 activisten de voorbijgangers om mee te werken aan de boycot van Benetton. Er werden borden getoond worden met de slogan ‘Benetton is B-à-à-à-d for sheep’. PETA en Bite Back vragen aan Benetton om geen wol uit Australië meer te verkopen zolang het verminken en exporteren van levende Australische schapen voortduurt.

Bij miljoenen Australische schapen wordt kort na de geboorte de huid en stukken vlees van het achterwerk weggeknipt. Dit gebeurt met gewone tuinscharen en zonder verdoving. In vaktermen heet deze praktijk ‘mulesing’. De wolboeren hopen met deze pijnlijke verminking de verspreiding van vleesvliegen onder de grote schapenkuddes tegen te gaan. Het is een voorbijgestreefde methode waarvoor doeltreffendere en humanere alternatieven bestaan. Wanneer ze genoeg wol hebben geproduceerd, wacht het merendeel van de miljoenen Australische schapen een lange tocht naar het Midden-Oosten. Tijdens het transport over zee worden ze blootgesteld aan extreme weersomstandigheden en moeten ze in hun eigen uitwerpselen blijven staan. Vele zieke en verwonde schapen worden levend overboord gegooid of levend vermalen in hakmachines. Eenmaal aangekomen in het Midden- Oosten wordt hun zonder verdoving de keel opengesneden.

Na een jaar vruchteloos onderhandelen met de Australische overheid om deze wrede praktijken te beëindigen, schakelden PETA en haar partners vanaf oktober 2004 over op een boycot van Australische wol. Enkele grote verdelers op de Angelsaksisische markt, nl. Abercrombie & Fitch en J.Crew in de Verenigde Staten en de Britse keten New Look and George reageerden alvast positief. Benetton heeft jammer genoeg nog geen maatregelen genomen om de Australische schapen die wol voor haar leveren, te beschermen tegen de ergste misbruiken.

“De ‘United Colors’ van Benetton kleuren dan ook meer en meer rood”, zegt de Australische PETA campagnecoördinator Jodi Ruckley. “Als Benetton niet het bloed van miljoenen lammeren aan haar handen wil, dan zou ze moeten weigeren kleren te maken van Australische wol.”

PETA en Bite Back vragen aan de consumenten om geen aankopen te doen bij Benetton, totdat het bedrijf belooft om geen Australische wol meer te gebruiken. Tot dan zal het beleid van Benetton wereldwijd belicht worden d.m.v. advertenties en protestacties. Meer informatie is beschikbaar op http://www.UnitedCrueltyOfBenetton.com