arch/ive/ief (2000 - 2005)

Wereldhandelsorganisatie: Hong Kong komt in het vizier
by Zuidgroep (11.11.11) Wednesday, Apr. 20, 2005 at 11:29 AM

Veel organisaties wereldwijd volgen de huidige onderhandelingen binnen de WTO met argusogen. De vele blikken hebben alles te maken met de WTO-top in Hong Kong van december 2005.

In de Filipijnen hebben boeren en vissers zich net zoals in de aanloop naar Cancun in 2003 terug verenigd in de coalitie ‘Stop the New Round!’ (SNR!). Men droomt luidop om samen met alle andere sociale bewegingen de stunt van 2 jaar terug nog eens te herhalen en een globaal WTO-akkoord tegen te houden. SNR! ziet het als haar opdracht om de Filipijnse regering en haar onderhandelaars ervan te weerhouden een nieuw globaal akkoord te ondertekenen dat de Filipijnse landbouwproducten, diensten en andere producten verder in de uitverkoop zet.

Op 15 april werd de SNR!-campagne officieel gelanceerd met een protestmars in de straten van Manilla. Deze mars pastte ook binnen de Global Week of Action, tussen 10 en 16 april werden dagelijks acties georganiseerd om de “kloof” tussen Noord en Zuid aan de kaak te stellen. Deze kloof wordt immers bestendigd door schuldenlast, oneerlijke handel en scheefgetrokken machtsverhoudingen. Naast SNR! organiseerde ook FDC (Freedom from Debt Coalition) een protestactie rond de WTO en stelde daarbij 2 cruciale eisen: Meer transparantie tijdens de onderhandelingen en meer overleg met de betrokken sectoren.

In de aanloop naar Hong Kong, waar de WTO zich geen tweede misstap kan veroorloven, is het aantal sub-groepen dat de teksten moet voorbereiden nog toegenomen, en in deze werkgroepen zetelen enkel top-onderhandelaars van de ‘belangrijkste’ landen.

De besprekingen rond landbouw zijn hiervan een mooi voorbeeld. Na Cancun werd door de rijke landen een kadertekst opgesteld die opnieuw geen rekening houdt met de agenda van de G-20, een club van Zuiderse landen zoals China, Brazilië en India. Integendeel, in de tekst wordt de bescherming van de Europese en Amerikaanse landbouw herbevestigd.

De liberaliseringsagenda blijkt nog steeds in één bepaalde richting te werken: afbraak van de importtarieven van ontwikkelingslanden zodat hun markt opengesteld wordt voor goedkope import enerzijds en vrijwaring van de subsidies die deze producten concurrentieel maak anderzijdst. Zo moeten de Filipijnse boeren afrekenen met goedkope invoer van groenten en vis.

Momenteel is er grote druk van de ontwikkelde landen om de WTO-agenda open te gooien en er nieuwe zaken in op te nemen, zoals investeringen en overheidsopdrachten. De Filipijnse regering heeft nog geen definitieve lijst opgemaakt van de sectoren die in aanmerking zullen komen voor meer liberalisering, maar uit de contacten blijkt dat de banksector, de post en het toerisme bovenaan staan.

SNR! wil met haar campagne druk zetten op de Filipijnse regering opdat er een echte dialoog komt met de vertegenwoordigers van de betrokken sectoren zodat ze betrokken worden in de besluitvorming. De coalitie telt een aantal 11.11.11-partners die hun volle medewerking hebben toegezegd: PPI, Philnet, MODE, AFRIM, FDC en Focus on the Global South.