arch/ive/ief (2000 - 2005)

200 Belgische burgemeesters tegen kernwapens
by Voor Moeder Aarde Tuesday, Apr. 19, 2005 at 7:38 PM

Vandaag zijn officieel 196 Belgische burgemeesters toegetreden tot het Mayors for Peace netwerk dat alle kernwapens de wereld uit wil tegen 2020. Drie burgemeesters lieten nog weten weldra aan te sluiten, w.o. Theo Kelchtermans (CD&V) van de gemeente Peer, waar Amerikaanse kernwapens zijn opgeslagen.

200 Belgische burgem...
burgemeester_hiroshima_in_ep.jpguhooz3.jpg, image/jpeg, 640x427

Brussel, 17 april 2005 - Vandaag hebben bijna 200 Belgische burgemeesters -op een totaal van 589- gehoor gegeven aan de noodoproep van de burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki voor de wereldwijde afbouw van alle kernwapens tegen 2020.

Een delegatie van deze burgemeesters w.o. Bruno de Lille (Groen! - Brussel), Ingrid Pira (Groen! - Mortsel), Jean-Marie Cheffert (MR - Ciney), Luc Dehaene (CD&V- Ieper) en Patrik Vankrunkelsven (VLD - Laakdal) werd vandaag ontvangen op het Kabinet van Karel De Gucht, Minister van Buitenlandse Zaken. Tijdens een persconfertie werden de doelstellingen en plannen daarna aan de pers voorgesteld.

De Belgische burgemeesters pleiten ervoor dat België meer de nadruk legt op zijn eigen ontwapeningsverplichtingen en de dringende nood aan nucleaire ontwapening tijdens de Toestingsconferentie van het nucleair Non-Proliferatieverdrag (NPT) welk op 2 mei start op het VN-hoofdkwartier te New York. De burgemeesters vragen uitdrukkelijk dat België een initiatief neemt voor de start van een internationale conferentie voor de onderhandeling van een verdrag voor een wereldwijd verbod op kernwapens zoals vastgesteld in artikel VI van het NPT. De burgemeesters vragen ook dat België de Amerikaanse kernwapens uit Kleine Brogel verwijderd.

Bruno De Lille (Brussel), Ingrid Pira (Mortsel) en Patrik Vankrunkelsven (Laakdal) zullen een indrukwekkende internationale delegatie burgemeesters vervoegen tijdens de start van de NPT conferentie te New York waar ze besprekingen zullen houden rond de "2020 Vision". Ze zullen er de ook de plenaire debatten volgen en ontmoetingen hebben met de officiële landen delegaties, VN leiders en NGO's (1).

Begin dit jaar was de burgemeester van Hiroshima Tadatoshi Akiba in België om op Europees, federaal en lokaal vlak zijn ‘Vision 2020’ te verkondigen en steun te zoeken voor zijn strijd voor een volledige verbanning van kernwapens tegen 2020. De Heer Akiba is namelijk voorzitter van de organisatie World Conference Mayors for Peace.

Akiba Tadatoshi, burgemeester van Hiroshima stuurde vandaag ook een brief aan de Belgische burgemeesters en Abolition 2000 België. Hierin prijst hij de inspanningen van de Belgische burgemeesters en maakt hij de terechte band tussen België en Hiroshima: "Belgium and Hiroshima share a common history of wartime atrocity caused by unprecedented weapons of mass destruction. On this coming April 22nd, Ypres will commemorate the 90th anniversary of the first use of chemical weapons during WWI in 1915. I believe the Belgian people also share the message from the victims: "No one else should suffer the way we did". Now, I hear that we are welcoming Brussels, the capital of the European Union, as a Mayors for Peace member. This is a profoundly meaningful development in our efforts to convey our message to all of Europe."

Na dit bezoek besloten een aantal burgemeesters om een gezamenlijke oproep te richten naar alle 589 Belgische burgemeesters met de vraag aan te sluiten bij het netwerk. Deze oproep werd medeondertekend door 6 burgemeesters uit verschillende regio's en politieke partijen, w.o. Anne-Marie Lizin (PS - Huy), Frank Beke (Sp.a - Gent), Ingrid Pira (Groen! - Mortsel), ex-premier en burgemeester Jean-Luc Dehaene (CD&V - Vilvoorde), Luc Dehaene (CD&V - Ieper) en Patrik Vankrunkelsven (VLD - Laakdal). Als resultaat staat vandaag de teller voor de Belgische leden van de Mayors for Peace op 194, een forse vooruitgang vergeleken met 52 begin maart 2005, en 6 vorig jaar. Elke dag blijven ook nieuwe toetredingen binnenkomen (2).

Elke dag komen nieuwe aanmeldingen binnen dankzij de brieven welke gewone en ongewone stervelingen naar hun burgemeester sturen. Een modelbrief staat op de website van Voor Moeder Aarde.

Luc Dehaene (CD&V), burgemeester van de Vredesstad Ieper, is vandaag een grote pleitbezorger voor de noodoproep van de burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki. "Als vredesstad willen we onze verantwoordelijkheid nemen, ook internationaal. Ieper werd op 22 april 1915, bijna 90 jaar geleden, getroffen door het eerste gebruik van gifwapens. Wat voor chemische wapens kon met een internationaal verbod moet ook kunnen voor atoomwapens. Er moet een wereldwijd verbod komen op kernwapens.", aldus burgemeester Luc Dehaene.

Patrik Vankrunkelsven, Senator en VLD burgemeester in Laakdal meent dat de internationale gemeenschap voor eigen deur moet gaan vegen als ze geloofwaardig wil overkomen. "We komen niet overtuigend over als we aan Iran en Noord-Korea verbieden om kernwapens te verwerven (= non-proliferatie) terwijl wij binnen NAVO voor onze veiligheid blijven kiezen voor nucleaire afschrikking. In dat verband ontwikkelen we zelfs nieuwe, meer inzetbare kernwapens en bouwen we de oude nauwelijks af. Ook België moet zo snel mogelijk een duidelijk signaal geven en vragen om de kernwapens uit Kleine Brogel te verwijderen" aldus Vankrunkelsven die aan de basis lag van de NPT resolutie in de Senaat.

De positieve uitslag van de Mayors for Peace campagne is vandaag een bijkomend element in het politieke debat in Kamer en Senaat waar een resolutie werd ingediend n.a.v. de NPT conferentie. De resoluties gaan in op de ontwapeningsengagementen van onze bondgenoten die zich via het NPT Artikel VI verbinden tot volledige nucleaire ontwapening. De resolutie vraagt de regering bij te dragen aan de totstandkoming van een striktere ontwapeningsagenda op de volgende toetsingsconferentie en vraagt ook de geleidelijke terugtrekking van de Amerikaanse kernwapens uit Europa. De VS is het enige land dat kernwapens stationeert op het grondgebied van andere landen.

Schepen Bruno De Lille (Groen!) die burgemeester Freddy Thielemans (PS) van Brussel vervangt tijdens de NPT conferentie te New York verklaarde dat het voor de stad Brussel in het bijzonder zeer belangrijk is om deze noodoproep voor de afschaffing van alle kernwapens tegen 2020 te ondersteunen. Als hoofdstad van Europa en gaststad van het NAVO-hoofdkwartier willen we zeker niet achterblijven en vandaag onze verantwoordelijkheid nemen.

De 194 Belgische leden van Mayors for Peace zijn vandaag een onverhoopte aanmoediging voor Abolition 2000 België, het Belgisch netwerk voor de afschaffing van kernwapens. Het netwerk had gehoopt honderd handtekeningen te verzamelen tegen de start van de NPT conferentie te New York op 2 mei 2005. Het huidige aantal is een belangrijk signaal voor de politieke verantwoordelijken in ons land.

Het succes van de Mayors for Peace campagne in België was mogelijk dankzij de nauwe samenwerking tussen de Vredesstad Ieper en Voor Moeder Aarde vzw. Pol D'Huyvetter van Voor Moeder Aarde coördineert sinds 2004 het Abolition 2000 netwerk in België (3). Ook de volhardende inspanningen van Prof. Pierre Pierart en Prof Henri Firket van de Frantalige afdeling van de Artsen voor Vrede en Peter Craeyeveld van Verbond VOS droegen bij tot het huidige succes van de campagne van Abolition 2000. Met de Mayors for Peace campagne hebben ze duidelijk een nieuwe bondgenoot om hun eisen te realiseren.

In de toekomst staan reeds verschillende activiteiten op de agenda om de campagne levendig te houden.

Volgende zomer organiseert Voor Moeder Aarde een internationale voettocht waar honderden stappers worden verwacht in het kader van de 60ste verjaardag van het atoombombardement van Hiroshima en Nagasaki. Langs de route zullen de stappers systematisch aankloppen bij de burgemeesters om hun actieve steun te vragen voor de internationale noodoproep van de 'Mayors for Peace'.
De voettocht vertrekt op dinsdag 26 juli in de vredesstad Ieper en gaat via het NAVO hoofdkwartier in Brussel naar de geheime NAVO kernwapenbasis van Kleine Brogel. http://www.motherearth.org/walk/index_en.php

Ook de Vlaamse Vredesweek van 23 september tot 2 oktober 2005 zal samen met burgemeesters campagne voeren voor een verbod op kernwapens.

(1) Mayors for Peace tijdens NPT - New York http://www.pcf.city.hiroshima.jp/mayors/english/campaign/participation.htm

(2) Belgische leden van Mayors for Peace http://www.motherearth.org/m4p/list_nl.php

(3) Abolition 2000 België telt 58 leden. http://www.abolition2000.org/members/?c=Belgium


Voor Moeder Aarde vzw,
lid van Friends of the Earth International
K. Maria Hendrikaplein 5
9000 Gent - Belgium
Tel +32-9-242 87 04
GSM +32 495 28 02 59
Fax +32-9-242 87 51
pol@motherearth.org
http://www.moederaarde.be