arch/ive/ief (2000 - 2005)

Blokkade wapenbeurs Amsterdam
by Comite ITEC Vertrek! Saturday, Apr. 16, 2005 at 12:45 PM

Protest en blokkade RAI A'dam 26 april Oproep tot deelname aan de protestmanifestatie en blokkade van de RAI: dinsdag 26 april vanaf 13.00 uur. Locatie: congrescentrum RAI, nabij station RAI Amsterdam. Org: comite ITEC Vertrek! De verkoop van militaire simulatieapparatuur is booming business. Op speciale wapenbeurzen shoppen legerleiders er lustig op los. Zo ook in Amsterdam, waar van 26 tot en met 28 april de ITEC-beurs wordt gehouden in congrescentrum RAI

Blokkade wapenbeurs ...
itec.jpg, image/jpeg, 227x321

Weg met die wapenbeurs, vinden vredesactivisten. Bij militaire agressors bestaat een groeiende behoefte aan precisiebombardementen. Het is zaak 'de tegenstander' zo efficiënt mogelijk uit te schakelen zonder dat het leven van het eigen personeel in het geding is. Hitech simulatieapparatuur, waarmee het luchtmacht- en marinepersoneel wordt getraind, maakt deze vorm van oorlogsvoering kinderlijk eenvoudig.

Van de tien grootste wapenfabrikanten ter wereld staan er zeven op ITEC, waaronder Lockheed Martin, Boeing en Thales. Wapenfabrikanten praten niet graag over het vernietigende karakter van hun waren. ITEC benadrukt dan ook dat de beurs bedoeld is voor de verkoop van defensietechnologie. Militaire simulatieapparatuur is echter bestemd voor het voorbereiden van oorlogstaken.

Binnen Nederland en de Europese Unie moet voor de uitvoer van militaire simulators een wapenex-portvergunning worden aangevraagd. Dit betekent dat zowel Brussel als Den Haag deze technologie als militaire goede-ren be-schouwt. ITEC 2004 werd bezocht door afgevaardigden uit 53 landen, onder andere uit China, India, Israël en Saoedi-Arabië.

Nederland heeft op papier een restrictief wapenexportbeleid. Leveringen aan China vallen (nog) onder een wapenembargo, aan Israël wordt in principe niet geleverd, en aan India alleen na zeer zware toetsing. Voor ITEC gelden kennelijk andere regels.

Het comite ITEC Vertrek! ziet de komst van ITEC eind april dan ook in het geheel niet zitten. Met acties zal worden geprobeerd de klandizie van de wapenbeurs tot ver onder het minimum terug te schroeven. Tevens zal de RAI op 26 april worden geblokkeerd.

Comite ITEC Vertrek! bestaat uit vredesgroepen en organisaties als Campagne tegen Wapenhandel, Onkruit, Kerk en Vrede, Franciskaanse Vredeswacht, SP-A'dam en Amsterdam Anders/De Groenen.

Locatie: RAI, bereikbaar via station RAI Amsterdam. Er zijn slaapplaatsen beschikbaar voor mensen die van ver komen .
Info: bel 070 3890235