arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ruim 300.000 Mexicanen veroordelen “staatsgreep” van Fox tegen López Obrador
by Bart Meuleman - SoMBrero Wednesday, Apr. 13, 2005 at 11:25 AM

Donderdag 7 april stroomden zo’n 330.000 Mexicanen samen op de Zócalo (centrale plein) van Mexico-Stad om hun steun te betuigen aan de populaire burgemeester, Andrés Manuel López Obrador (PRD). Eerder die dag besliste een meerderheid in de kamer van Volksvertegenwoordigers om de onschendbaarheid van López Obrador op te heffen. Hierdoor is de weg geopend naar vervolging wegens vermeende misdrijven. Volgens medestanders van López Obrador gaat er achter het proces een politiek manoeuvre van president Fox (PAN) schuil.

Ruim 300.000 Mexican...
manifestatie_obrador.jpg, image/jpeg, 400x267

Officieel draait het ganse proces tegen López Obrador rond een perceel grond, El Encino genaamd. In 2000 werd dit perceel door de toenmalige burgemeester onteigend om een toegangsweg naar een hospitaal aan te leggen. De eigenaar van de lap grond, het bedrijf “Promotora Internacional Santa Fe”, ging echter in beroep tegen de onteigening. De rechter gaf het bedrijf gelijk, en beval om de werken stil te leggen. Omdat de aanleg van de toegangsweg naar het hospitaal toch doorging, startte de federale procureur op vraag van president Fox een onderzoek tegen López Obrador, die ondertussen burgemeester van Mexico-Stad was geworden.

Politiek proces

Tot zover de officiële versie. Op zich wekt de zaak verwondering: in Mexico is het niet de gewoonte dat er koppen van politici rollen, en zeker niet voor een niemendalletje als dit. Een teken van de nieuwe politieke cultuur en de strijd tegen corruptie, waar president Fox de mond van vol heeft? Nee, helemaal niet. De eigenlijke bedoeling van dit schijnproces is het uitschakelen van een politieke tegenstander.

De centrum-linkse PRD zal hoogstwaarschijnlijk López Obrador naar voren schuiven als de kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2006. Uit opiniepeilingen blijkt dat López Obrador bijzonder populair is bij de Mexicanen en dus een geduchte tegenstander voor de neoliberale PAN van Fox zal zijn. Vooral buitenlandse investeerders krijgen het benauwd als ze denken aan López Obrador als president, omdat hij -in tegenstelling tot Fox- wel eens aan hun belangen zou durven raken. Een veroordeling kan López Obrador een stok in de wielen steken.

Verschillende elementen wijzen erop dat het hier inderdaad om een kunstgreep van Fox gaat om López Obrador uit te schakelen. Sinds maart 2004 uitte Fox al vijf verschillende beschuldigingen tegen López Obrador. De zaak ‘El Encino’ is de enige die (nog) overeind blijft. En ook deze beschuldiging hangt met haken en ogen aan elkaar. Zo opende het openbaar ministerie het onderzoek tegen López Obrador ruim twee maand vóór de rechter opdracht gaf het onderzoek te starten. De bevelen komen duidelijk van elders… Bovendien wordt geen enkele andere bevoegde autoriteit vervolgd. Grondwetspecialisten en academici zijn het er over eens: dit is geen juridisch maar een politiek proces. Fox bedient zich van het rechtssysteem om een “staatsgreep” te plegen tegen de burgemeester van Mexico stad.

López Obrador deelde ondertussen mee dat hij zijn strijd voor het presidentschap zal voortzetten - zelfs al mocht hij in de gevangenis belanden.