arch/ive/ief (2000 - 2005)

Europese commissie stelt België in gebreke rond Dhoppe
by vzw 't Uilekot Wednesday, Apr. 06, 2005 at 3:33 PM

De Europese Commissie stelde vorige week België in gebreke voor het overtreden van een aantal Europese richtlijnen bij de behandeling van het Dossier Fort in en om D’Hoppebos. In 2002 legden milieuverenigingen uit de regio (Foert-Fourte, vzw ‘t Uilekot, CDCH, Stichting Omer Wattez) klacht neer tegen de overheid omdat zij de Europese regels met de voeten trad bij de behandeling van het dossier rond het stort van Fort.

De Europese Commissie is in een brief aan ‘t Uilekot zéér duidelijk: “ De Commissie heeft besloten aan België een ingebrekestelling te zenden wegens een mogelijke schending van richtlijnen 75/442/EEG betreffende afvalstoffen, 76/464/EEG betreffende de verontreiniging veroorzaakt door bepaalde gevaarlijke stoffen die in het aquatisch milieu van de Gemeenschap worden geloosd, 80/68/EEG betreffende de bescherming van het grondwater tegen verontreiniging veroorzaakt door de lozing van bepaalde gevaarlijke stoffen en 1999/31/EG betreffende het storten van afvalstoffen.”

Zo een ingebrekestelling is een eerste stap naar juridische vervolging van een lidstaat door de Commissie. De Waalse regering dient nu binnen een treffelijke termijn (meestal twee maanden) aan te tonen dat zij de Europese richtlijnen niet schendt of moet de toestand veranderen.

Deze ingebrekestelling is zéér ernstig en komt op het goede moment: Vier richtlijnen worden vermeld. Het feit dat ook de insijpeling van gevaarlijke stoffen in het grondwater genoemd wordt, zorgt er voor dat men de zaak niet alleen kan oplossen door de activiteiten van Fort te stoppen! Een paar weken geleden legde Waalse milieuminister Lutgen de zegels, samen met burgemeester Mettens. Het stort ging zes maanden dicht en er moest een vorm van sanering komen. De EEG-procedure zorgt er voor dat er een echt saneringsplan zal moeten komen dat ook de verontreiniging van het grondwater aanpakt. Men zal er zich niet kunnen van af maken door het stort als het ware dicht te gooien en er gras op te zaaien.

In het verleden werd de commissie in deze kwestie regelmatig aangepord door Europarlementslid Bart Staes.

Deze ingebrekestelling komt er na een turbulente week in D’Hoppe waarin gevreesd werd voor represailles van de stortbaron Fort en waarin de plaatselijke politie van Flobecq boutweg weigerde om klachten terzake nog te noteren! Hier rond werd een klacht neergelegd bij het comité P.

Foert-Fourte voelt zich gesterkt in zijn zaak. Wij hopen uit de grond van ons hart dat recht nu eindelijk zal geschieden en dat de rust kan weerkeren in D’Hoppe.