arch/ive/ief (2000 - 2005)

Kernwapens niet langer op scherp, aldus een oproep vandaag door Nobelprjswinnaars en NGO's
by Voor Moeder Aarde Tuesday, Apr. 05, 2005 at 1:56 PM

32 Nobel prijswinnaars, 237 NGO's en parlementsleden uit alle windstreken roepen op om kernwapens niet langer op scherp te houden. Dit als noodzakelijke maatregel om het risico van een accidentele kernoorlog te voorkomen.

De oproep welke vandaag wordt vrijgegeven krijgt reeds de ruggesteun door een resolutie in het Europees Parlement en de Australische Senaat. Bij de ondertekenaars o.a. de Dalai Lama, Jose Ramos Horta, Joseph Rotblat, Archbishop Desmond Tutu, Oscar Arrias Sanchez en Betty Williams. Ook een aantal organisaties welke de nobelprijs wonnen horen bij de ondertekenaars, w.o. het International Peace Bureau en IPPNW, de Artsen voor Vrede. In Belgiƫ werd de oproep medeondertekend door parlementsleden Eloi Glorieux (Groen!) en Patrik Vankrunkelsven (VLD), het Forum voor Vredesactie en Voor Moeder Aarde vzw, lid van Friends of the Earth International.

Ondanks belangrijke reducties in het totaal aantal kernwapens van de VS en Rusland blijven duizenden kernwapens op scherp staan. In het verleden werden reeds verscheidene keren angstaanjagende kernrampen voorkomen, waarbij de toekomst van de beschaving en alle levende wezens afhing van de juiste beslissingen door militair personeel welk onder enorme druk moet werken in dergelijke situaties. "We moeten dringend stoppen met het spelen van Russische en Amerikaanse roulette" aldus John Hallam, van Friends of the EarthSydney, een van de initiatiefnemers van deze oproep.

Het dealerteren van kernwapens werd reeds verscheidene malen gevraagd door het Europees Parlement, de Algemene Vergadering van de VN. Het was ook een belangrijke aanbeveling van de Canberra Commissie in 1996, of onlangs nog van de Atlanta Consultation, welke eind januari van dit jaar nog werd voorgezeten door voormalig President Carter.

Het dealerteren van kernwapens wordt als een belangrijke stap gezien naar de volledige afschaffing van kernwapens wereldwijd, zoals voorzien in Artikel VI van het Non-Proliferatie Verdrag. Op 10 maart kwam de goedkeuring van het Europees Parlement van een resolutie welk de kernmachten oproept tot volledige nucleaire ontwapening. Het Europees Parlement gaf hier ook steun voor de noodcampagne van de burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki, waarbij een stappenplan wordt voorgesteld voor de volledige afschaffing van alle kernwapens tegen 2020. http://www.abolition2000europe.org/news.php

Deze oproep wordt gelijktijdig verspreid in Melbourne, Geneva, Hiroshima, San Francisco, New York, Londen en Brussel op 5 april 2005.

Meer info op http://www.motherearth.org/news/news_nl.php