arch/ive/ief (2000 - 2005)

Sea Shepherd bemanning aangevallen en gearresteerd
by Sea Shepherd Friday, Apr. 01, 2005 at 1:21 AM

Sea Shepherd protesteert op het ijs tegen de Canadese zeehondenjacht. De bemanning werd aangevallen door zeehondenjagers en gearresteerd door de politie.



Sea Shepherd Conservation Society
Internationaal Hoofdkwartier
PO Box 2616, Friday Harbor, WA 98250, USA
http://www.seashepherd.org
Contactpersoon: Tim Midgley
+1 360-654-4493
tim@seashepherd.org
VOOR ONMIDDELLIJKE UITGAVE 31 Maart 2005

Kapitein Watson rapporteert vanaf de burg van de Farley Mowat:

14.00 uur AST – Negentien leden van de Sea Shepherd bemanning zijn op het ijs en naderen het zeehondenjachtschip Brady Mariner. De ijsbreker Amundsen van de Canadese kustwacht heeft een helikopter ingezet die in de richting van de vrijwilligersbemanning vliegt. De bemanning is ongeveer een halve zeemijl van Sea Shepherd schip Farley Mowat verwijderd. Ik heb de officier aan boord van de Amundsen geïnformeerd dat de crew de regelgeving (de zeehondenjacht mag niet benaderd worden binnen een halve zeemijl) niet overtrad omdat niemand op zeehonden aan het jagen was. De officier stelde dat de crew wel in overtreding was. Wij zien hiervan geen bewijs geleverd. De helikopter van de kustwacht is zopas over de Farley Mowat gevlogen in de richting van de crew, is naast hen geland en weer opgestegen.

Om 14.05 u AST – Zes leden van onze internationale vrijwilligersbemanning, waaronder Lisa Moises, Lisa Shalom, Jon Batchelor, Jonny Vasic, Jerry Vlasak en Ian Robichaud, zijn aangevallen door zeehondenjagers van het jachtschip Brady Mariner. Ze werden gestompt en geslagen met knuppels en hakapiks (stokken met een haak – zie foto)

14.15 uur AST – De bemanning keert terug naar het schip. Een helikopter van de kustwacht is geland in de nabijheid van een aantal bemanningsleden. Ze zouden gearresteerd kunnen worden.
Ik heb officieel verzocht om klacht in te dienen tegen de aanval van de zeehondenjagers. Mijn verzoek zal hoogstwaarschijnlijk genegeerd worden. De bemanningsleden namen enkel foto’s toen ze aangevallen werden en gewond raakten.

1430 Hours AST – Some of the crew have made it back to the ship but not all of them. The Coast Guard icebreaker Amundsen has pulled up behind the Farley Mowat, cutting thru the ice to cut off the rest of the crew from getting back on the Farley Mowat. The crew still on the ice are being arrested.

14.30 uur AST – Sommige bemanningsleden zijn terug op het schip, maar niet allemaal. De Amundsen, de ijsbreker van de kustwacht, is opgedoken tussen de Farley Mowat en de resterende bemanning op het ijs. De ijsbreker scheurde het ijs open en sneed de bemanning af van de Farley Mowat. Deze bemanningsleden zijn gearresteerd.

15.20 uur AST – De Farley Mowat wordt aangepakt. 11 bemanningsleden zijn gearresteerd door de politie omdat ze foto’s genomen hebben van zeehondenjagers.
Kapitein Paul Watson en Sea Shepherd vechten sinds 1976 tegen de zeehondenjacht en zijn er in een kwarteeuw in geslaagd om honderdduizenden zeehonden van de slacht te redden.
Een paar van de creatieve methoden die ze daarbij gebruikten:
- petities tegen de regering
- het spuiten van schadeloze rode verf op de vacht (zodat de witte pels economisch waardeloos werd)
- het blokkeren van zeehondenjachtschepen in de haven
- letterlijk tussen de zeehondenjagers en de weerloze zeehondjes in gaan staan
- en de aandacht van beroemdheden vestigen op de jacht

Kapitein Paul Watson is beschikbaar voor rechtstreekse interviews van op het ijs – u kunt Sea Shepherd contacteren voor details.
FOTO’S BESCHIKBAAR (o.a. foto’s van het schip (beschilderd met dolfijnen en walvissen), foto’s van zeehonden, foto’s van de slachting, foto’s van de kustwacht die bijna het Sea Shepherd schip ramt).