arch/ive/ief (2000 - 2005)

1 burgemeester op 4 onderschrijft verbod op kernwapens
by Voor Moeder Aarde vzw Wednesday, Mar. 30, 2005 at 3:48 PM

Ieper, 30 maart 2005 - Belgische burgemeesters onderschrijven vlot de oproep van de burgemeester van Hiroshima voor de volledige eliminatie van kernwapens tegen 2020. Vandaag staat de teller voor de Belgische leden van de Mayors for Peace op 137, een forse vooruitgang vergeleken met 52 vorige week, en de 6 leden in 2004.

1 burgemeester op 4 ...
burgemeester_hiroshima_in_ep.jpg, image/jpeg, 640x427

Vandaag is bijna 1 Belgische burgemeester op 4 lid van de 'World Conference of Mayors for Peace'. Dit is uiteraard een enorm bemoedigend resultaat, en een gevolg van de mailing naar alle 589 Belgische burgemeesters met de oproep aan te sluiten bij het netwerk. De oproep werd medeondertekend door 6 burgemeesters uit verschillende regio's en politieke partijen, w.o. Anne-Marie Lizin (PS - Huy), Frank Beke (Sp.a - Gent), Ingrid Pira (Groen! - Mortsel), Jean-Luc Dehaene (CD&V - Vilvoorde), Luc Dehaene (CD&V - Ieper) and Patrik Vankrunkelsven (VLD - Laakdal).

De 137 Belgische leden van Mayors for Peace zijn een onverhoopte aanmoediging voor Abolition 2000 België welk de campagne van de Mayors for Peace actief blijft ondersteunen. De burgemeesters vragen een stappenplan voor de volledige eliminatie van kernwapens tegen 2020.

Abolition 2000 België had gehoopt honderd handtekeningen te verzamelen tegen de start van de NPT conferentie te New York op 2 mei 2005. Het huidige resultaat overtreft dus duidelijk de stoutdste verwachtingen. Het huidige aantal zal waarschijnlijk nog blijven stijgen dankzij de oproep van vredesorganisaties welke vandaag en de komende weken burgemeesters blijft aanmoedigen om aan te sluiten bij het netwerk.

In april zal een delegatie burgemeesters een bezoek brengen aan Buitenland Minister Karel De Gucht, terwijl een delegatie naar New York zal afreizen voor de NPT conferentie.

Het succes van de Mayors for Peace campagne is vandaag een bijkomend constructief element in het politieke debat in Kamer en Senaat waar resoluties werden ingediend n.a.v. de NPT conferentie. De resoluties gaan in op de ontwapeningsengagementen van onze bondgenoten die zich via het NPT Artikel VI verbinden tot volledige nucleaire ontwapening. De resolutie vraagt de regering bij te dragen aan de totstandkoming van een striktere ontwapeningsagenda op de volgende toetsingsconferentie.

Volgende zomer organiseert Voor Moeder Aarde een internationale voettocht waar honderden stappers worden verwacht in het kader van de 60ste verjaardag van het atoombombardement van Hiroshima en Nagasaki. Langs de route zullen de stappers systematisch aankloppen bij de burgemeesters om hun actieve steun te vragen voor de internationale noodoproep van de 'Mayors for Peace'.
De voettocht vertrekt op dinsdag 26 juli in de vredesstad Ieper en gaat via het NAVO hoofdkwartier in Brussel naar de geheime NAVO kernwapenbasis van Kleine Brogel. http://www.motherearth.org/walk/index_en.php

Het succes van de Mayors for Peace campagne in België was mogelijk dankzij de nauwe samenwerking tussen de Vredesstad Ieper en Voor Moeder Aarde vzw. Voor Moeder Aarde coördineert sinds 2004 het Abolition 2000 netwerk in België. Maar ook de volhardende inspanningen van Prof. Pierre Pierart van de Frantalige afdeling van de Artsen voor Vrede droeg bij tot het succes van de campagne.

Regelmatige updates van de Belgische leden van Mayors for Peace http://www.motherearth.org/m4p/list_nl.php