arch/ive/ief (2000 - 2005)

Canadese kustwacht probeert schip zeehondenredders te rammen
by Sea Shepherd Tuesday, Mar. 29, 2005 at 10:49 PM

Sea Shepherd Conservation Society vecht meer dan een kwarteeuw tegen de barbaarse Canadese zeehondenslachting en is met schip Farley Mowat ter plaatse. De Canadese kustwacht wil verhinderen dat de jacht gefilmd wordt. De ijsbreker van de kustwacht probeerde de Farley Mowat te rammen en tracht het schip te enteren.

Kustwacht probeert het schip van zeehondenredders te rammen



Farley Mowat, het vlaggenschip van Sea Shepherd Conservation Society, arriveerde op maandag 28 maart in de koude wateren waar de zeehondenjacht plaatsvindt. Het schip bevond zich temidden van de zeehondenjachtvloot om 6 uur AST vanochtend toen de zeehondenjacht officieel van start ging.

De Farley Mowat werd omringd door ongeveer 72 zeehondenjachtschepen en van dichtbij geschaduwd door ijsbreker Amundsen van de Canadese kustwacht. De bemanning van Farley Mowat bestaat uit een vrijwilligerscrew uit 7 verschillende landen.

Sea Shepherd oprichter en voorzitter, kapitein Paul Watson, een veteraan van vele campagnes om zeehondenlevens te redden, rapporteerde om 9.50 u AST vanochtend:

Positie: 47 graden 17 minuten 50 seconden Noord; 61 graden 35 minuten 3 seconden West 6 zeemijl van de Magdalen eilanden

Ijsbreker Amundsen van de Canadese kustwacht probeert de Farley Mowat te enteren. Ze hebben een grote kooi aan een kraan bevestigd en het ziet ernaar uit dat ze enteraars met deze kooi aan boord willen zetten. Men heeft ook een metalen stang aan een kabel aan een andere kraan opgehangen waaraan blijkbaar een sloopbal zal worden bevestigd.

Paul Watson vroeg de kustwacht om te verifiëren of de Farley Mowat enige regelgeving overtreedt. Ze weigerden antwoord te geven. De kustwacht heeft niet gezegd dat de crew gearresteerd is of enige regelgeving overtreedt. De kustwacht is gevaarlijk dicht bij de Farley Mowat gemanoeuvreerd en de twee vaartuigen zijn slechts een paar meter van elkaar verwijderd.

At 0840 Hours AST, he reported:
Om 8.40 uur AST, rapporteerde kapitein Watson:

De Amundsen, de ijsbreker van de kustwacht, probeerde de Farley Mowat te rammen.

De zeehondenjacht werd geopend om 6 uur. Door de nachtelijke storm hadden verschillende zeehondenjachtschepen hulp nodig van de kustwacht. De Farley Mowat slaagde erin om vele overtredingen op de zeehondenjacht regelgeving door het jachtschip Newfoundland Leader op beeld vast te leggen.

Om 8.30 uur manoeuvreerde de Farley Mowat dichterbij zeehondenjager Newfoundland Leader en toen naderde de Amundsen, de ijsbreker van de kustwacht, met hoge snelheid, onderwijl zeehonden op het ijs overvarend. De ijsbreker kwam recht op de stuurboord van de Farley Mowat af, op ramkoers.

De Farley Mowat moest het roer pijlsnel omgooien om de botsing te vermijden. Het incident werd door verschillende videocamera’s geregistreerd. De Amundsen blijft pogingen ondernemen om de Farley Mowat te intimideren

Kapitein Paul Watson en Sea Shepherd vechten sinds 1976 tegen de zeehondenjacht en zijn er in een kwarteeuw in geslaagd om honderdduizenden zeehonden van de slacht te redden.
Een paar van de creatieve methoden die ze daarbij gebruikten:
- petities tegen de regering
- het spuiten van schadeloze rode verf op de vacht (zodat de witte pels economisch waardeloos wordt)
- het blokkeren van zeehondenjachtschepen in de haven
- letterlijk tussen de zeehondenjagers en de weerloze zeehondjes in gaan staan
- en de aandacht van beroemdheden vestigen op de jacht