arch/ive/ief (2000 - 2005)

Senaat vraagt terugtrekking Amerikaanse kernwapens
by Forum voor Vredesactie Tuesday, Mar. 22, 2005 at 8:01 PM

De Senaatscommisie Buitenlandse betrekkingen en Landsverdediging keurde vandaag een resolutie goed over het beleid inzake non-proliferatie en nucleaire ontwapening. Hierin wordt ook de terugtrekking van de Amerikaanse kernwapens uit Europa gevraagd. Het Forum voor Vredesactie en Bomspotting feliciteren de senatoren voor dit politiek signaal en hopen dat de Belgische regering dit ter harte neemt door de nucleaire strategie van de NAVO ter discussie te stellen.

De resolutie, naar aanleiding van de NPT Review Conference (Toetsingsconferentie van het Non-Proliferatieverdrag) in mei 2005 te New York, vraagt de regering om initiatieven te nemen voor nucleaire ontwapening en non-proliferatie in diverse internationale fora zoals de NPT Review Conference, de NAVO en de EU. Opmerkelijk is de vraag om in de NAVO het initiatief ter sprake te brengen voor "de graduele terugtrekking van de Amerikaanse tactische kernwapens uit Europa met het oog op de naleving van artikel VI van het Non-Proliferatieverdrag". Hiermee is de Belgische Senaat het eerste parlementaire orgaan binnen de NAVO dat expliciet duidelijk maakt dat deze kernwapens best verdwijnen. De regering wordt nog wat diplomatieke speelruimte gelaten door het woord "gradueel" maar de verwijzing naar art. 6 NPT maakt duidelijk dat het einddoel de volledige verwijdering is. Toegevoegd werd ook een verwijzing naar het starten van onderhandelingen in de NAVO-Rusland Raad.
De Belgische regering heeft het tot nu toe niet aangedurfd de terugtrekking van deze kernwapens binnen de NAVO ter sprake te brengen. Uit gesprekken met het ministerie van Buitenlandse Zaken bleek dat binnen de NAVO geen discussie over de nucleaire strategie gevoerd wordt en dat Belgiƫ hiertoe ook geen initiatief zou nemen. De Senaatscommissie, en waarschijnlijk dus ook de voltallige Senaat, vraagt nu de regering om dit wel te doen. De resolutie werd door parlementsleden van alle democratische partijen, op de MR na, ingediend en op enkele paragrafen unaniem goedgekeurd. De plenaire stemming vindt waarschijnlijk plaats op 14 april.


Het Forum voor Vredesactie en Bomspotting feliciteren de senatoren voor dit politiek signaal. We hopen dat de Belgische regering deze resolutie ter harte neemt en de nucleaire strategie van de NAVO in vraag durft te stellen. Kernwapens kunnen nooit ingezet worden zonder het internationale oorlogsrecht te schenden. De planning van de inzet van kernwapens en het oefenen erop komt daarom neer op het voorbereiden van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. Kernwapens zijn dus hier even illegaal als elders!
Op 16 april 2005 vindt dan ook Bomspotting XL plaats, waarbij massaal getracht zal worden het NAVO-hoofdkwartier te Brussel, SHAPE te Mons en de luchtmachtbasis van Kleine Brogel (waar 20 kernwapens liggen) te inspecteren op aanwijzingen op de planning van het gebruik en de aanwezigheid van kernwapens. Als onze regering zijn verantwoordelijkheid niet neemt, moeten wij het wel doen.

De ontwerp-resolutie kunt u vinden op: http://www.senate.be/www/?MIval=/Dossiers/DossierFiche.html&LEG=3&NR=985&LANG=nl
Hieraan zijn wel enkele wijzigingen en toevoegingen aangebracht, die pas later verschijnen.

Meer info:

http://www.bomspotting.be