arch/ive/ief (2000 - 2005)

Diversiteit in de strijd
by kif kif Sunday, Mar. 20, 2005 at 4:09 PM

Diversiteit in de strijd

Ben Vanpeperstraete
20/03/2005


Op 19 maart stapten tienduizenden door Brussel. Ze zijn niet tevreden met de koers die Europa vaart. Zowel vakbonden, milieu - en noord-zuid NGO-s, jongeren en andersglobalisten uit gans Europa waren het er over eens dat het huidige Europa niet voldoet. Aan redenen om te betogen ontbrak het alvast niet:

“Er is de EU-top, de Bolkestein-richtlijn en de verjaardag van de oorlog in Irak. Eigenlijk was er gewoon geen reden om niet te betogen”, volgens Anke Hintjens, Woordvoerder voor Oxfam Wereldwinkels. “We wilden met de Sociale Beweging één grote betoging organiseren en hebben dan onze agenda maar samengelegd met de vakbonden en de jongerenmars”

Toch was er vooral veel aandacht voor de richtlijn Bolkenstein. José Bové, fransman, landbouwer en andersglobalistisch symbool verwoordt het als volgt: “De richtlijn Bolkestein veroorzaakt een verregaande liberalisering van de dienstensector en de arbeidersrechten in Europa en kalft de bestaande sociale rechten af. Het streeft een Economisch Europa na op kosten van de arbeiders. Meneer Bové was getuige van de sociale dumping in de landbouwsector en vreest nu hetzelfde voor andere sectoren van de economie. Hij riep ook op om tegen de Europese grondwet te stemmen. Dit debat woedt nu in alle hevigheid in Frankrijk. Volgens de Fransen in de betoging ademt de tekst ook dezelfde geest uit als de richtlijn. “Bolkenstein is dan ook maar een deel van een grotere machine” aldus José Bové.

“Wij komen niet op straat tegen iets, wij zijn hier juist voor een anders en socialer Europa, een warm Europa” aldus een enthousiaste Wannes Meersman, een jongere uit Antwerpen . “Natuurlijk zijn we tegen de liberalisering van de dienstensector en de afbouw van de sociale rechten, maar ook voor werk en rechten”. Hij bevestigt daarmee de visie van Dhr.. Bové. Wannes: “Ik voel mij dan ook meer in één grote betoging met allemaal kleine accenten.”

 
foto's: Mostafa Einauan