arch/ive/ief (2000 - 2005)

De Euromanifestatie
by Kif Kif Sunday, Mar. 20, 2005 at 4:08 PM

De Euromanifestatie, een impressie

Joan Leeflang
20/03/2005


Jongerenmars voor werk, Belgisch Sociaal Forum, betoging tegen de oorlog in Irak en betogen voor een sociaal Europa en dus tegen de richtlijn Bolkestein. Op zaterdag 19 maart hebben tienduizenden mensen zich in de omgeving van het Zuidstation in Brussel verzameld. Er waren 4 betogingen georganiseerd door verschillende vakbonden, jeugd en jongerenorganisaties. Mensen uit binnen -en buitenland kwamen hun misnoegen uiten over het sociaalbeleid in Europa. Op de betoging waren er ook een aantal prominente figuren aanwezig zoals Elio Di Rupo (PS), An van Lancker (SP.A), Vera Dua (GROEN!) en vele anderen.

Volgens An van Lancker (Europarlementslid) moeten mensen vooruit en niet achteruit, de richtlijn Bolkestein is meer een sociale dumping en sociale verwerping dan een stap vooruit. De mensen en de jongeren in het bijzonder zijn heel goed op de hoogte over het hoe en waarom van deze betoging. Tegen de grondwet en voor een sociaal Europa. Waarom? Omdat het een liberale grondwet is, die onze fundamentele rechten vertrappelt.

Twee Nederlanders uit Enschede die al vroeg in de morgen vertrokken zijn en die al 30jaar in de vakbond (F.N.V) zitten, vinden het noodzakelijk om in Brussel te komen betogen voor een rechtvaardig Europa. Volgens twee studenten van Comac, Benjamin en An volgt de overheid niet dezelfde logica als die van de mensen. De overheid is meer voor de winst en wil alleen de rijken rijker maken. An en Benjamin komen op voor gratis onderwijs, tegen racisme, voor werk en voor gelijkheid. An vindt het zelf spijtig dat er verschillende betogingen waren terwijl wij in principe voor hetzelfde opkomen.

 
foto's: Mostafa Einauan