arch/ive/ief (2000 - 2005)

19 maart: Oproep van de Anti Oorlogsplatform Irak
by posted by AmigaPhil Monday, Mar. 14, 2005 at 9:04 PM

Op 19 maart zal het twee jaar geleden zijn dat de oorlog in Irak is losgebarsten. Een oorlog onder valse argumenten die het land tot vandaag in chaos heeft herschapen.

Op 19 maart vindt er een Europese betoging plaats in Brussel. Het wordt een kleurrijk gebeuren met verschillende eisen. Eerst is er de jongerenmars voor werk. Die wordt gevolgd door de vakbonden voor een sociaal Europa. Het sociaal forum vormt de derde component van de betoging onder de titel: Samen voor een ander Europa. Sociaal, solidair, egalitair en vreedzaam.

Stap mee op met de vredesbeweging
Op 19 maart zal het twee jaar geleden zijn dat de oorlog in Irak is losgebarsten. Een oorlog onder valse argumenten die het land tot vandaag in chaos heeft herschapen. De verkiezingen hebben geen einde gemaakt aan het geweld. De oorlog en bezetting hebben al vele tienduizenden burgerlevens geëist. De bezetting heeft ook gezorgd voor een economische plundertocht. Met ‘order 39’ werd zonder inspraak van de Irakezen de opdracht gegeven om de staatsbedrijven te privatiseren. Nu is er een officieel rapport bekendgemaakt waaruit blijkt dat bijna de helft van de opbrengsten uit de verkoop van petroleum oneigenlijk is gebruikt via overdreven facturatie van (VS-)bedrijven en corruptie.

Als vredesbeweging willen we deze gang van zaken blijven aanklagen en niet zoals in politieke middens wordt gesuggereerd doen alsof Irak tot het verleden behoort. We moeten oordelen en veroordelen en zorgen dat er juiste lessen worden getrokken, want opnieuw worden landen militair bedreigd. In Washington ligt een selectief opgesteld lijstje klaar van ‘voorposten van de tirannie’. Het VS-regime sluit niet uit dat er opnieuw geweld kan gebruikt worden. Ook nu behoren massavernietigingswapens tot de argumenten terwijl het grootste arsenaal aan nucleaire wapens in de VS zelf ligt en bondgenoot Israël ongestraft minstens 200 atoomwapens in stelling mag houden.

We roepen op om in de betoging de anti-oorlogsbeweging te vervoegen. We zullen ons voor of na de Palestina-groep (gevormd door het Actieplatform Palestina) opstellen met een spandoek ‘Stop oorlog – Stop de bezetting’ en met de gekende vredes-regenboogvlaggen (breng ze mee, anders te koop aan de stand van Vrede).

Onze eisen:
# Stop de bezetting
# Stop de economische plundering
# Stop de oorlogsmachine
# Ontmantel alle massavernietigingswapens
# Geen militaire uitgaven ten koste van sociale investeringen

Vetrekplaats : Anderlechtse poort vlakbij het Zuidstation

13.30u: animatie, muziek, stands
15.00u: vertrek manifestatie sociale bewegingen

-----

Andere anti-oorlog betogings in het wereld, lees ook: 19 March 2005: The World Says ENOUGH! No More Lies, No More War Crimes!