arch/ive/ief (2000 - 2005)

De BBTK spreekt zich uit voor een nieuw meerjarenplan van 5 jaar
by BBTK Thursday, Mar. 10, 2005 at 11:33 PM

Na lange maanden van betogingen, acties en stakingen die de vastberadenheid van de werknemers benadrukten, heeft de BBTK zijn akkoord gegeven voor het nieuwe meerjarenplan van 5 jaar (2005-2010). Dit is een compromis. Geen goed, maar het beste wat er te bereiken was.

· Het brengt een verbetering van de koopkracht.

· Het maakt het scheppen van 10.000 banen mogelijk met een luik waardoor de werkdruk concreet zou verminderen. Sinds lange tijd (zie onze vorige ETC’s), strijdt de BBTK voor de onmiddellijke vervanging van afwezig personeel, de naleving van de vastgelegde uurroosters en van de sociale wetgeving over de arbeidsduur.

· Het plan regelt de kwestie die de laatste jaren op de lange baan werd geschoven, met name de gelijkstellingen voor de opening van het recht op de eindeloopbaanregelingen (45/50/55). Het personeel dat niet van de uitbreiding van het systeem kan genieten, krijgt extra verlofdagen.

· Overigens wordt het statuut van de arbeiders opgewaardeerd, doordat ze na 5 jaar anciënniteit bedienden worden. Het akkoord regelt eens en voor altijd het statuut van het verzorgend personeel, een oud geschil van de vakbondsorganisaties met de werkgevers van de commerciële sector van de rustoorden.

· Er werd trouwens een belangrijke stap gezet met de verlaging van de drempel voor de oprichting van de syndicale afvaardigingen in de instellingen tot 20 werknemers.  De werkgevers moeten dit nog wel onderschrijven in een CAO.

· Hoewel dit niet prioritair is voor de BBTK (maar wél voor anderen en bijgevolg maakt het deel uit van het compromis) wordt een aanvullend-pensioenfonds (2de pijler) opengesteld voor de werknemers van de sector.

De volledige publicatie is
hier te lezen