arch/ive/ief (2000 - 2005)

OPTOCHT tegen deportatiecentrum VOTTEM, nabij Luik (13 maart 05)
by vluchtelingen Aktie Komitee Friday, Mar. 04, 2005 at 10:57 AM

Naar jaarlijkse gewoonte zullen op 13 maart zo'n 800-1000 vakbondsdelegaties, vluchtelingen, vluchtelingenactivisten, sans-papiers en gezinnen meestappen in een stille maar vastberaden optocht naar het deportatiekamp van Vottem in Luik.

OPTOCHT tegen deport...
oproep_optocht.jpg, image/jpeg, 500x326

Vertrek je vanuit gent: 10:22, verzamelen aan gent st.-Pieters om 11:15

allen daarheen! hierbij nogmaals de oproep:

Sinds 9 maart 1999 werden meer dan 5000 mensen opgesloten in het gesloten centrum van VOTTEM, dichtbij Luik. In deze gesloten centra worden mensen opgesloten zonder dat zij enige misdaad begaan hebben.

In naam van de strijd tegen de mensenhandel en de uitbuiting van vluchtelingen, worden mensen zonder papieren vaak maandenlang vastgehouden met als enig doel hen uit te wijzen naar oorlog, dictatuur en ellende in hun land van oorsprong.

In werkelijkheid is het de overheid van België en andere landen uit de Europese Unie, die door het afsluiten van de grenzen en het beperken van het verblijfsrecht de mensenhandel aanmoedigen: De toegang tot ‘Fort Europa’ is onmogelijk geworden zonder de hulp van ‘passeurs’ die vluchtelingen door de prikkeldraad loodsen. Deze politiek is verantwoordelijk voor de dood van ondertussen meer dan 5000 asielzoekers en migranten, die tevergeefs probeerden om Fort Europa binnen te komen.

Door de toenemende uitsluiting van overheidswege, worden die vluchtelingen en mensen zonder papieren die toch Fort Europa wisten te bereiken, gedwongen om zich te laten uitbuiten als goedkope arbeidskrachten.

Wij willen ons verzetten tegen een asielbeleid dat gebaseerd is op uitsluiting, discriminatie en geweld.Er zijn immers geen onwettelijke mensen, enkel onmenselijke wetten !

Het vertrekpunt van de optocht is in het Parc de la Citadelle, te bereiken via Rue des Glacis (Luik). Het gesloten centrum is gelegen in de 'rue vise voie'.