arch/ive/ief (2000 - 2005)

De aalmoezen van Picanol
by Jordi Lesaffer Tuesday, Mar. 01, 2005 at 11:23 PM
jordi.lesaffer@chello.be 0494-947956

De aalmoezen van Picanol (1 maart 2005) "We waarderen het dat de arbeiders de kalmte hebben bewaard in deze moeilijke periode voor de Picanol-groep"


"We waarderen het dat de arbeiders de kalmte hebben bewaard in deze moeilijke periode voor de Picanol-groep" . Het zou een "teaser" kunnen zijn voor een nieuwe Daens-film, of een surrealistische aflevering van "Man bijt hond". Vlaanderen heeft iets met weefgetouwen. Altijd al gehad. Vroeger weefde men thuis, op het eigen weefgetouw, ambachtelijk. Nu gaat alles machinaal. Weefgetouwenproducent Picanol was tot voor kort dé ambassadeur van het West-vlaamse bedrijfsleven. Platgelopen door ministers, koningen en prinsen. Allemaal wilden ze wel op de foto met het zoveelste West-Vlaamse Wonder. Ex-Vlaams Minister President Luc Van den Brande heeft er een voor eeuwig en altijd ingebakken gelukzalige grijns aan overgehouden. Het soort politicus dat staat te glimmen bij elke beurssprong van een Vlaamse onderneming. Ook Prins Filip gaat ervoor. Kampioenen in het kortetermijndenken en opgeblazen peptalk. Het "Texas" aan de Yzer zou de wereld veroveren. Om sprakeloos van te worden. Maar geen nood: daar kwamen Lernout & Houspie met hun spraaktechnologie....

Tijdens de economisch barre tijden van eind jaren negentig - "afvloeiïngen" waren schering en inslag, en L&H vershrompeld tot een fata morgana - slaagde Topman Jan Coene bij Picanol er toch nog in om op enkele jaren tijd een "salaris" van meer dan 26 miljoen EURO bij elkaar te schrapen. Witteboordencriminelen spreken liever over een "vergoeding" of "aandelenpakket". What's in a name? Dit alles met instemming - medeplichtigheid - van de voltallige Raad van Beheer. "Bendevorming" heet zoiets, juridisch-technisch gezien. Ondertussen hameren het VBO en VEV op de "loonhandicap" van ons land ten opzichte van de buurlanden. Hadden deze vrije-markt-filantropen het over het terugschroeven van de maffiose topsalarissen? Neen beste kinderen, Sinterklaas bestaat niet, wat mama en papa ook beweren!

Wie na het "uitlekken" (ja beste vrienden, "transparantie" behoort nu eenmaal niet tot het West-Vlaamse vocabularium) van deze extraatjes voor onze Jan dacht dat de revolutie zou uitbreken kwam bedrogen uit. Eén van de redenen dat de "Vlaamse" werkmens zo hoog aangeschreven staat bij de topluitjes van onze ondernemingen is het vergevorderd stadium van collectieve apathie waarin we verkeren. Murw geslagen door de verdovende werking van Big Brother, Temptation Island en de apocalyptische milleniumboodschappen van het driespan VBO-VEV-VB. Trouwens, had Francis Fukuyama enkele jaren geleden niet al het "einde van de geschiedenis" afgekondigd? Al betwijfel ik of alle Picanol-werknemers Fukyama op hun nachtkastje hebben liggen.

Voor reeds ál te lang op hun honger zittende mei-68'ers was er deze week dan toch weer een sprankeltje revolutionaire hoop, met het verheugende bericht dat Jan Coene tussen enkele schranspartijen door ook nog de tijd had gehad om voor 750.000 EUR virtuele "consultancy" opdrachten te factureren. Sikkel en hamer werden bovengehaald; de geliefde AK47 afgestoft; met tranen in de ogen werd afscheid genomen van vrouw en kinderen. Maar helaas.....de vakbonden staken ook deze keer weer een stok in het revolutionaire wiel. Om "onrust" te voorkomen werd aan de onderhandelingstafel een vernederende aalmoes bekomen. 3 extra vakantiedagen of anderhalve vakantiedag met een "premie" van 250 EUR bruto. Een ACV-woordvoerder toonde zich tevreden. Het revolutionaire vuur was geblust! De arbeiders in hun eer hersteld. Zat de man onder de medicijnen? Had hij teveel coke gesnoven? Of was het gewoon een infiltrant van het VBO? Een dissectie zal het moeten uitwijzen.

Feit is dat het pre-revolutionaire klimaat algauw omsloeg in een vredige rust, begeleid door neerdwarrelende sneeuwvlokjes. Zo gaat dat nu eenmaal in progressief Vlaanderen. Je belazert en vernedert je personeel met een kwinkslag. Als je écht te veel over de schreef bent gegaan biedt je hen een aalmoes aan. Of je wordt voorzitter van een werkgeversvereniging van de "sociale economie", zoals één van de nieuwe bonzen van Picanol. Tijdens de werkuren maffiosi; in de vrije tijd caritatieve werken, het moet allemaal kunnen. De 19de eeuw staat weer voor de deur. Daens en Georges Debunne draaïen zich om in hun graf. Wat doe je als arbeider met 250 EUR brut? Binnenkort kan je er zelfs je doktersrekening niet meer mee betalen als het van dokter Mengele (Moens voor de Pharma.be - vrienden) afhangt. Fukuyama had ongelijk: de geschiedenis is nog niet ten einde. Maar het socialisme en de arbeidersbeweging liggen wél nog in en comateuze winterslaap. Benieuwd wanneer Sabine Hagedoorn de lente aankondigt. Je kán het Sabine! Doen!

Reageer op dit column: jordi.lesaffer@chello.be