arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nieuwe brochure Grijze Wolven
by Ernst Haffmans Saturday, Feb. 12, 2005 at 3:41 PM
onderzoeksgroep@xs4all.nl

Recentelijk heeft een brochure van de Onderzoekgroep Turks extreem-rechts het licht gezien. Turks extreem-nationalisme blijkt geen zaak is die alleen bij de klassieke wolven-organisaties kan worden aangetroffen. Tevens aandacht voor grijze wolven in België.

Onderzoeksgroep Turks extreem-rechts
Postbus 10748
1001 ES Amsterdam
onderzoeksgroep@xs4all.nl

Amsterdam,
12 februari 2005


Beste mensen,

In februari heeft de derde publicatie van de Onderzoekgroep Turks extreem-rechts het licht gezien onder de veelbelovende titel ‘Pan-Turkisme in de Polder, Grijze Wolven in Nederland 2000-2004’. De publicatie verschijnt in nauwe samenwerking met het antifa-blad Alert! Ditmaal is gekozen voor de brochurevorm. Het aantal pagina’s bedraagt 44. Voor wie meer info wil over de inhoud voegen we de inhoudsopgave en de introductie van de brochure toe. Als je geïnteresseerd bent in de brochure kun je die bestellen door overmaking van € 6,50 (inclusief verzendkosten) op giro 4553587, FOK, Amsterdam, o.v.v. polder.

De brochure is voor 4 euro ook te koop bij boekhandel De Rooie Rat in Utrecht (030-2317189), het Fort van Sjakoo in Amsterdam (020-6258979) en Rosa in Groningen (050-3133247).

Inhoud

2. Introductie

Nederland
3. Turkse extreem-nationalistische leider bezoekt Nederland – Ernst Haffmans
4. MHP-top verenigt in Den Bosch
5. Revisionistische rector aan islamitische universiteit – Ernst Haffmans
6. Grijze Wolven in Twente (deel 2) – Harold de Goede
7. Windowdressing door de Turkse Federatie Nederland
8. Demonstratie-oproep moord Cafer Dereli
9. Nederlandse justitie loopt uit de pas inzake Grijze Wolven – Ernst Haffmans
10. Grijze Wolf kandidaat voor Duurzaam Nederland – Ernst Haffmans
11. Bestuursleden Turkse Federatie Nederland

SOTA en Coskun Çörüz
12. Pan-Turkisme in de polder – Ernst Haffmans
13. Reactie Onderzoeksgroep Turks extreemrechts – Ernst Haffmans

BBP en TIHS
14. Reactie Onderzoeksgroep op TIHS – Ernst Haffmans
15. Persbericht bijeenkomst BBP in Amsterdam – Onderzoeksgroep Turks extreem-rechts

België
16. Grijze Wolven zijn ook actief in Vlaamse partijen,
Turkse extreemrechtse beweging geïnfiltreerd in Agalev en SP.A – Guy Van Vlierden
Turkije
17. Portret van de nieuwe MHP-leider Bahçeli – Fikret Aslan en Kemal Bozay
18. Een nieuw imago voor de Ülkücüler

19. Selectieve bibliografie


2. Introductie

In 1997 verscheen het eerste boekwerkje van de Onderzoeksgroep Turks extreem-rechts (toen: Comité ‘Stop de Grijze Wolven’) over Turks extreem-nationalisme. Sindsdien is de belangstelling voor het Turks extreem-nationalisme in Nederland toegenomen. We vinden dit een positieve ontwikkeling, daar wij van mening zijn dat Turks extreem-nationalisme het integratieproces van migranten uit Turkije in Nederland belemmert en meer democratie en respect voor mensenrechten in Turkije voorkomt.

De aandacht van de Nederlandse media en politiek richtte zich met name op de participatie van Grijze Wolven in politieke partijen, de subsidierelaties tussen Turkse extreem-nationalistische organisaties en Nederlandse overheidsinstellingen, de integratie van Turkse migranten en de banden van Grijze Wolven met de Turkse maffia. Interesse voor deze thema’s is belangrijk. Zij maken de weg vrij maatregelen te nemen tegen de Grijze Wolven en voor een verbetering van de participatie van migranten afkomstig uit Turkije in de Nederlandse samenleving.

In het tweede boekje De Hollandse leeuw en de Grijze Wolf uit 2000 leggen we de nadruk op nieuwe ontwikkelingen rond Grijze Wolven in Nederland. We behandelden daarin met name de discussies in de politiek en overheidsinstellingen, en de subsidierelaties. Een ander aandachtspunt was de houding van de Grijze Wolven zelf. Door de opgelaaide Turks-nationalistische sentimenten rond de affaire-Öcalan in namen de activiteiten van Grijze Wolven in Nederland en Europa eind jaren negentig in kracht toe.

Met deze derde publicatie, ditmaal in brochurevorm, vestigen we nogmaals de aandacht op het fenomeen van het Turkse extreem-nationalisme. Aandacht voor dit thema is nog steeds vanwege de hierboven al eerder genoemde redenen nodig, maar is de laatste jaren langzaam deels weggeëbd door onder meer de toegenomen aandacht voor het moslim-fundamentalisme. In deze brochure treft de lezer een bundeling aan van teksten die of eerder in het blad Alert! zijn verschenen, dan wel op de site van de Onderzoeksgroep zijn gepubliceerd. Uit deze teksten blijkt dat extreem-nationalisme in Nederland geen zaak is die alleen bij de klassieke grijze wolven-organisaties kan worden aangetroffen (zie de artikelen over SOTA en Çörüz, en de rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam). Daarnaast valt op dat veel activiteiten waarbij Grijze Wolven in Nederland zijn betrokken nog immer door gaan, ondanks de aandacht van de pers, de politiek en het ambtelijk apparaat. Te denken valt dan aan politieke infiltratie, het ontvangen van overheidssubsidies, het organiseren van grootschalige politieke bijeenkomsten, het onderhouden van banden met de Turkse maffia en het plegen van geweld. Wat dit laatste betreft was de moord op Cafer Dereli in 2000 in Rotterdam een afschuwwekkend dieptepunt. Kortom actie jegens Grijze Wolven is nog steeds geboden.

Onderzoeksgroep Turks extreem-rechts