arch/ive/ief (2000 - 2005)

Oproep tot meer & beter stedenbeleid
by meerstedenbeleid.be Wednesday, Feb. 09, 2005 at 5:07 PM
info@meerstedenbeleid.be

De Vlaamse minister bevoegd voor Stedenbeleid, de heer Marino Keulen, stelde op 22 oktober zijn beleidsnota Stedenbeleid 2004-2009 voor in het Vlaams Parlement. Met de nota wil hij "de toon zetten voor een vernieuwende beeldvorming omtrent de steden, zonder daarbij re?le problemen te ontkennen". Het vernieuwend stedelijk beleid dat tijdens de vorige legislatuur in gang werd gezet, wil de Vlaamse regering zeker niet onbenut laten.

De laatste jaren zijn inderdaad talrijke pogingen ondernomen om het stedenbeleid vorm te geven en te onderbouwen. Op Vlaams niveau is er hard en goed gewerkt om aandacht te geven aan wat er in steden leeft en daar positieve dynamieken rond te ontwikkelen. Het Witboek Stedenbeleid, een breed gedragen en visionair basiswerk over de toekomst van de stad en het stedenbeleid is hiervan het meest recente resultaat. Het is dan ook opmerkelijk dat van dit Witboek Stedenbeleid, in 2003 gemaakt in opdracht van de Vlaamse Gemeenschap, vrijwel geen spoor terug te vinden is in de beleidsnota van de bevoegde minister.

De beleidsnota Stedenbeleid blijft toch vooral steken in het beschrijven van de toestand waarin de Vlaamse steden zich bevinden. Waar de tekst wel verder wil gaan, getuigen de beleidsintenties van een minimaal engagement en zijn de krachtlijnen eerder slap. De toon is naar ons gevoel t? stereotiep en slaagt er niet in een dynamische visie op steden te ontwikkelen. Aan de basis van deze nota liggen een aantal eenvoudige maar ook mogelijk stigmatiserende analyses van stedelijke problematieken. Het heil voor alle stedelijke kwaaltjes wordt gezocht en gevonden in het aantrekken van jonge tweeverdieners. Geen integrale kijk op de toekomst dus, maar verkokerde voorstellen voor afgebakende problemen, zoals armoede en migratie.

Stedenbeleid is meer dan inburgering, meer dan fysieke stedelijke vernieuwing en meer dan verhoging van de economische draagkracht van de stad. Stedenbeleid brengt al deze aspecten van stedelijkheid samen in een integrale, democratische en duurzame visie op de toekomst van de stad.
Steden nemen een steeds voornamere plaats in onze maatschappelijke ontwikkeling in. De stad trekt opnieuw aan, de stadscentra leven opnieuw op als sociale, culturele en economische knooppunten, en de investeringen in steden nemen gestaag toe. De positieve beeldvorming over steden wordt bevestigd door economisten als Richard Florida (toch ook invloedrijk in de VLD van minister Keulen), de populariteit van citytrips, de gekeerde stadsvlucht,?

Wij vinden deze stedelijke evolutie zeer positief. Het is immers in de stad dat maatschappelijke dynamieken zich het eerst kristalliseren. Een goed beleid speelt daarop in en maakt de stad tot baken en creatief laboratorium in deze mondiale maatschappij.

U zal begrijpen dat wij teleurgesteld zijn in de nota van minister Keulen en we vrezen voor het toekomstig beleid van onze steden. Juist in deze woelige tijden van globalisering vinden we het cruciaal dat er open en sectoroverschrijdend naar de stad gekeken wordt.
We schrijven deze brief omdat het hoog tijd is om het belang van een sterk stedelijk beleid bovenaan de beleidsagenda's te plaatsen. Meer en vooral ook beter stedenbeleid dus.

De ondertekenaars van deze oproep vragen nadrukkelijk aan de ganse Vlaamse regering dat:

het Witboek Stedenbeleid een duidelijk en erkend statuut toebedeeld krijgt. Het Witboek moet d? basis vormen voor het toekomstige stedenbeleid in Vlaanderen en Brussel
de resultaten van de 'thuis in de stad' stadsgesprekken* ook effectief hun weerslag vinden in het Vlaamse stedenbeleid. Overigens dient het stadsdebat op een permanente basis georganiseerd te worden.

de grondige beleidsevaluatie, zoals opgenomen in de slotbeschouwing van de beleidsnota, in een zeer ruime samenwerking gebeurt. De ondertekenaars van deze oproep willen actief partner zijn om ook vanuit deze evaluatie het Vlaamse stedenbeleid vanaf 2006 mee vorm te geven.