arch/ive/ief (2000 - 2005)

Wereldwijde VS-boycot
by Voor Moeder Aarde Thursday, Feb. 03, 2005 at 10:13 PM
boycott@motherearth.org

GLOBALE OPROEP VOOR VS-BOYCOT OP WERELD SOCIAAL FORUM IN BRAZILIE - CAMPAGNEVOERDERS TREFFEN VOORBEREIDINGEN VOOR SOCIALE FORA IN AFRIKA, AZIE, NOORD– en LATIJNS-AMERIKA, EUROPA, STILLE OCEAAN

Porto Alegre, Brazilië - 3 februari 2005 – Deelnemers uit de hele wereld roepen op voor een wereldwijde boycot van VS-merken. Zo kan op een efficiënte manier het unilaterale buitenlandse beleid van de VS aangeklaagd worden. Tijdens een vergadering met meer dan 600 campagnevoerders, herhaalden boycot-activisten uit Australië, België, Brazilië, Denemarken, Finland, Japan, Zuid-Korea en Zweden de argumentatie achter de boycot. Het is een reactie op het feit dat noch de Verenigde Naties noch protestacties door miljoenen mensen een rem konden zetten op het destructieve en egocentrische beleid van Washington t.o.v. Irak, het protocol van Kyoto, het Internationaal Gerechtshof, het Algemeen Teststop Verdrag, om enkele pijnpunten te noemen.

De VS overwegen ernstig om de kernproeven te hervatten in Nevada. Het is het enige land dat kernwapens in het geheim op het grondgebied van andere landen opstelt. Deze massavernietigingwapens maken deel uit van een voorraad geschat op 10.640 kernkoppen, genoeg om elk menselijk wezen meerdere keren te doden. Het imperialisme van de VS lijkt onbegrensd. Zij nemen meer dan 50% van de globale militaire uitgaven voor hun rekening; in 2004 kwam dit overeen met een bedrag groter dan 500 miljard dollar
(USD 500.000.000.000). Er zijn meer dan 1000 militaire basissen buiten het grondgebied van de VS.

Tijdens een succesvolle strategievergadering op het WSF kreeg de boycotcampagne gestalte. Vele nieuwe organisaties zullen tegen het Afrikaanse Wereld Sociaal Forum in 2007 voorbereidingen treffen: regionale netwerken versterken tijdens sociale fora in Noord en Latijns-Amerika, Azië, Europa en de Stille Oceaan in 2006.

Pol D`Huyvetter, van het internationale coördinatiesecretariaat van de boycottcampagne gevestigd in België, verklaart: “De economische boycot is een doeltreffend en geweldloos middel waarmee alle mensen op deze planeet met hun portefeuille “Neen” kunnen zeggen tegen het agressieve beleid van Washington. We moeten nú wakker worden. Ten tijde van Nazi-Duitsland zouden opposanten van het Hitler-regime de bedrijven die het fascistische regime van Hitler ondersteunden boycotten. Vandaag is de boycot van VS-multinationals hét middel om zich te verzeten tegen het huidige buitenlandbeleid van de VS. Dit beleid kan beschouwd worden als de grootste bedreiging voor internationale veiligheid en vrede.”

In een andere vergadering tijdens het WSF riep Luiz Marinho, de voorzitter van de Unie van Braziliaanse vakbonden (CUT), het publiek van ongeveer 15.000 mensen op om producten van Exxon-Mobile, Texaco, Coca-cola, Pepsico, McDonalds en Altria (Kraft - Philip Morris) te boycotten.

Mej. Waratah Rosemarie Gillespie (coördinatrice van de boycot in het gebied rond de Stille Oceaan, advocate en bekroonde Australische auteur), gelooft dat de bevolking op de sociale bewegingen vooruitlopen in het effectief inpassen van de boycot in hun dagelijkse leven. Zij verklaart dat sociale organisaties uit meer dan 50 landen momenteel bij het netwerk van de internationale boycotcampagne zijn aangesloten. Men gelooft dat vele miljoenen mensen VS-merken boycotten sinds de illegale invasie en bezetting van Irak. Dit wordt bevestigd door een recent onderzoek van de in Seattle gebaseerde Global Market Insite (GMI) Inc. Zij stelden vragen aan 8.000 consumenten in acht landen in de periode tussen 10 en 12 december 2004. Het onderzoek stelt dat de huidige buitenlandse politiek van de VS slecht nieuws is voor VS-bedrijven. Twintig percent van de ondervraagden in Europa en Canada zeiden bewust producten uit de VS te mijden als protest tegen het beleid uitgestippeld door het Witte Huis. Deze stelling komt overeen met gelijkaardige peilingen van GMI drie weken na de herverkiezing van G. W. Bush in november 2004 en met een onderzoek door het Britse NOP World in juli van datzelfde jaar.

Prof. Hee Yeon Cho van het Zuid-Koreaanse ‘Defeat Bush’-netwerk merkt op dat een groeiend aantal leiders van sociale bewegingen in zijn land beseft dat men geen protest kan voeren tegen het VS-beleid met een blik Coca Cola in de ene hand, een Marlboro sigaret in de andere en Nike schoenen aan de voeten. Tijdens zijn betoog voor een versterking van de Verenigde Naties wees hij erop dat de VS de VN en het Internationale Gerechtshof blijven ondermijnen. Prof. Atsushi Fujioka, econoom en lid van Attac Japan, vindt een boycot geschikt als efficiënt geweldloos middel dat ook werd aangewend door Mahatma Ghandi om India te bevrijden van de Britse overheersing, of in Zuid-Afrika ten tijde van het apartheidsregime.

Leo Stranius, campagnevoerder van Friends of the Earth (FoE) Finland, zegt dat zijn groep de boycotcampagne in zijn land effectief organiseerde. Door creatieve acties op touw te zetten en via hun netwerk en de media mensen op te roepen hun macht als consument te laten gelden en zo aan een andere wereld te bouwen. Hij pleitte voor het kopen van lokale, biologische en fair-trade producten als alternatief voor VS-producten. Hij stelde ook dat het argument dat de boycot voor werkloosheid zorgt valse retoriek is. De banen die VS-multinationals verliezen, worden vervangen door banen in bedrijven die het milieu en de rechten van de mens wel respecteren.

Dilys Dana Pierson uit de VS pleit voor een boycot sinds de illegale invasie in Irak: “Wat valt er te zeggen over de waarden achter het huidige VS-buitenlandbeleid? Verdedigers van de internationale boycot uit de Verenigde Staten vinden dat dit beleid gedicteerd is door het geloof dat overheersing mogelijk is door het gebruik van militair geweld en het uitlokken van angst als sociale controle en internationale intimidatie. De huidige Amerikaanse regering gelooft in een economisch systeem dat zich op de bedrijven van de V.S. en de rijken richt, terwijl op hetzelfde moment ongeveer één miljard van onze broers en zusters op deze planeet de hongerdood wacht."

More information: http://www.boycottbush.org

• International secretariaat:
Pol D`Huyvetter
pol@motherearth.org Tel +32-495-28 02 59
Magali Fontanel
magali@motherearth.org Tel +32-484-61 80 89

• Azië
Hee Yeon Cho
telecho7@pspd.org
Tel +55-21-11-99440682

Prof Atsushi Fujioka, econoom, Attac Japan
fujioka@ec.ritsumei.ac.jp

• Europa
Leo Stranius
leo.stranius@iki.fi
Tel +358-40-754 73 71

• Stille Oceaan
Waratah Rosemarie Gillespie
rosemarie_gillespie@ekit.com
Tel + 61-4-22802018

• Noord-Amerika
Dilys Dana Pierson, Vermont Boycott for Peace
<dilysp@gmavt.net>


Note
(1) Men denkt dat kernwapens uit de Verenigde Staten in België, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië, Nederland en Turkije liggen. Er is geen enkele vorm van transparantie; democratische controle door de verkozen parlementsleden is (nu) niet mogelijk.