arch/ive/ief (2000 - 2005)

Chavez geeft gas op WSF
by Filip De Bodt Monday, Jan. 31, 2005 at 4:13 PM

De Venezolaanse president Chavez werd op het Wereld Sociaal Forum door de Latino's binnen gehaald als een held. Chavez sleept een volledig sportstadion méér dan twee uur mee in een boeiende speech. Hij pleit voor eenheid in Zuid-Amerika en verdedigde Lula.

Een twintigduizend mensen wachtten gisterenavond Chavez op in het sportstadion Gigantinho. Op zijn Zuid-Amerikaans. Schreeuwen, roepen, zingen, oleoleole...Muzikanten en andere politici gingen hem vooraf. Chavez pletst het ritme een beetje mee op zijn billen. Zij riepen meestal op voor eenheid en strijd. De secretaris-generaal van de linkse vakbond CUT werd uitgejouwd door bijna de volledige zaal en had het moeilijk om zijn speech te brengen. De man heeft het verkorven omdat de CUT uiteindelijk geen steun gaf aan de stakingsacties van de publieke ambtenaren. Volgens onze huisman terecht: " De ambtenaren zijn een bevoorrechte groep die hier tot tien keer meer dan het gemiddelde loon verdienen en met ongeveer tweeduizend euro in de maand naar huis wandelen. Dat terwijl tien procent van de bevolking in extreme armoede leeft. Dat kan niet." Als je de grote winsten niet aanpakt, ja dan moet je natuurlijk onder de werknemers zelf gaan verdelen, opperen wij! Valerio Lopez: "Juist, maar ook binnen de arbeidersklasse moet er een herverdeling komen. De rest, de breuk met het IMF en zo, dat moet ook, maar dat heeft zijn tijd nodig. De situatie is moeilijk. Jullie Westerlingen bekijken alles door eenvoudige ideologische brilletjes, maar de werkelijkheid is anders."

De volgende spreker is Olivio Dutra, een man uit de streek, actief in het verzet tegen de dictatuur. We houden ons hart vast, als de vakbond hier al uitgejouwd wordt, wat gaat er dan nu gebeuren? Waar is de uitgang? Het omgekeerde natuurlijk: Dutra wordt op handen gedragen en heeft de zaal mee. Dit is een land vol tegenstellingen. I love it!

Chavez hangt de populaire pee uit. Hij vertelt wat mopjes. Brengt een ode aan Che Guevara: "Ik ben Hugo en ik ga voor jullie een lieken zingen" Een mens is dat niet direct gewoon van een president. Nogal wat dissidenten van daarnet (P-SOL-ers, Maoisten enz...) zijn blijkbaar enkel voor het protest gekomen en bollen het af.

Chavez is populair en zweept de mensen op maar vertelt zinnige dingen. Hij roept op voor een Zuid-Amerikaans bewustmakingsproces, een soort van back to the roots. Het is hem menens. Venezuela startte een Bolivariaans televisiestation dat naar het voorbeeld van de Arabische zender Al Jazeera de hegemonie van de Westerse media moet doorbreken. Hij is ook voorstander van een Zuid-Amerikaanse bank en een gezamenlijke oliemaatschappij. Groot gelijk, voor mijn part. Dat soort van zaken zal in elk geval de levenskwaliteit van de mensen méér opkrikken dan het oeverloos gemekker over de punten en de komma's van deze of gene ideologie of de vraag wat nu het karakter is van die of gene regering.

Chavez heeft er ook een stevige landhervorming opzitten en voelt zich sterk in zijn schoenen. Uiteindelijk overleefde hij een poging tot staatsgreep en een referendum. Sindsdien duwt hij de gaspedaal wat méér in en roept op voor een socialistische maatschappij.

De Amerikaanse president Bush krijgt een paar lekkere sneren toebedeeld: " Die man kent maar drie woorden, pang, pang en pang". Opvallend is ook dat Chavez duidelijk zijn steun uitspreekt voor Lula. Iets wat de radikalinski's wel in de neus moet schieten. Hij kon het ook opgelost hebben door te zwijgen over de Braziliaanse politiek!

méér op http://www.uilekot.org