arch/ive/ief (2000 - 2005)

Politici likken WSF
by Filip De Bodt Friday, Jan. 28, 2005 at 5:55 PM

Lula heeft de weg naar het Wereld Sociaal Forum al lang gevonden. Gisteren vulde hij een stadion en pleitte er opnieuw voor méér samenwerking tussen de landen in het Zuiden en tussen de landen in Zuid-Amerika specifiek, dit laatste om een tegengewicht te kunnen vormen tegen de Verenigde Staten.Samen met de NGO's wil hij een wereldwijde campagne starten tegen de honger. Lula heeft er ook een bondgenootschap met de Spaanse premier Zapatero opzitten. Zapatero gaat de toetreding van Brazilië tot de veiligheidsraad van de Verenigde Naties bespreken en samen willen ze werken aan een democratisering van de VN.

Zondag landt Chavez hier om de MST een hart onder de riem te steken. De Franse premier Chirac stuurt zijn minister van onderwijs Nicole Ameline om haar steun te komen betuigen aan concrete initiatieven rond armoedebestrijding en vrouwenrechten.

DE BELGEN

Gisterenavond de receptie bezocht die de Belgische vakbonden in het luxueuze Millemiumhotel voor de Belgische delegatie voorzien hadden. Het heeft iets mottig, zo een ding! Terwijl de Brazilianen in scholen op de grond maffen houden wij een sjieke receptie op het dak van het hotel. Lekker voelt dat niet, al zegt men dat men een gekregen paard niet in de bek mag kijken.

Elio Di Rupo komt hier al jaren naar toe. Hij brak in een workshop een lans voor verzet tegen de Europese liberalisering van diensten en tegen de GATS. Wat een Waalse FGTB-er de opmerking ontlokte: 'Hoe verder van huis, hoe radikaler de socialisten'. Enigszins verrassender is de aanwezigheid van Joëlle Milquet, de voorzitster van de Waalse CDH, de christen-democraten. Nu heb ik niks tegen die mensen, integendeel. Ik beschouw de neiging van sommigen om elke politicus aan de deur te zetten als een late oprisping van hormonenstoornissen die je normaal gezien als man krijgt bij het ontluiken van de eerste borst- en kinharen.

Maar wie een dialoog wil moet hem wel krijgen. Waarom wordt dan niet voorzien in een discussiemoment met die politici? Ik zou wel willen weten wat ons Joëlle drijft om het vliegtuig naar Porto Alegre te nemen. Hoe Di Rupo in België dan de privatisering gaat tegen houden? Wat hij vindt van de opdeling van de spoorwegen? Ik ben helaas niet op mijn dorst maar wel op mijn honger blijven zitten.

Als de andersglobalisten niet willen vervallen in een soort van achterkamerprostitutie, dan moeten ze zich hier wel eens over bezinnen. Laat ons dan minstens afspreken om die mensen eens flink aan de tand te voelen in plaats van er wat informeel staan mee te schransen.

FOGACA

Als ik zie dat de nieuwe burgemeester van Porto Alegre, Fogaça, uitgenodigd is om een woordje te komen doen, breken mijn sandalen helemaal.Ik vraag me af wiens idee dat is en heb veel zin om de uitinder in kwestie te verdrinken in een glas Caipirina (een soort van Brazialiaanse Mojito). Nog nooit heb ik het geweten dat een burgemeester uitgenodigd werd op de bijeenkomst van de Belgische delegatie. De PT-burgemeester die Porto Alegre recht gezet hebben, die de participatieve democratie uitgevonden hebben, die heb ik hier nooit ontmoet.

Zijn er dan verkiezingen in de bakermat van het WSF, worden die verloren door de PT en gewonnen door een centrum-opportunist, en die wordt dan uitgenodigd om een glas te komen drinken! Schoon! Fogaça heeft overigens weinig te vertellen en weet ons eigenlijk enkel te zeggen dat hij graag zou hebben dat het WSF in Porto Alegre blijft doorgaan omwille van de poen die dat voor de middenstand meebrengt.

Je zou dan van zo een gelegenheid kunnen gebruik maken om ook die man eens aan de tand te voelen: Welk sociaal beleid gaat hij voeren? Gaat de participatieve democratie, waardoor de inwoners zelf de begroting bepalen, overeind blijven of gaat hij er aan morrelen? Gaat hij het onderwijs verder uitbouwen? het Openbaar vervoer? Maar neen, ook daar is geen tijd voor. De man moet de hand een beetje schudden van een aantal prominenten en bolt het af.

Eerlijk gezegd,dit is een politieke blunder van formaat die getuigt van weinig kennis van de lokale krachtsverhoudingen!

Filip De Bodt

meer nieuws en fotokes op http://www.uilekot.org