arch/ive/ief (2000 - 2005)

Beste Freya
by raf verbeke Friday, Jan. 21, 2005 at 8:55 AM
carineraf@pandora.be 0497/23.07.60.

Dit weekend houdt de partij van Freya Van Den Bossche nieuwjaarsreceptie in onze stad. Een goede gelegenheid om haar een wens over te maken.

Geachte Freya,

Vandaag houdt Uw partij in onze stad haar nieuwjaarsreceptie. Alvast gelukgewenst met Uw zwangerschap! Wij zijn met U in blijde verwachting en duimen voor een fijne bevalling!

Minder gelukkig zijn wij met verloop van het sociaal conflict bij het bedrijf SPLINTEX/AGC-Automotive in Fleurus, waar U als Minister van Arbeid een ongepaste démarche hebt ondernomen, een socialistisch politica onwaardig.

Uw sociale bemiddelaars hebben daar eenzijdig zonder instemming van de vakbonden een bevraging georganiseerd over 285 afdankingen. Hun goed recht en volkomen volgens de wet zult U zeggen. Maar Uw besluit mocht toch rekening houden met het feit dat de patroon via eenzijdig verzoekschrift en met dwangsommen deurwaarders en de federale politie inroept tegen de staking.

Wij willen Uw rol als behoeder van het sociaal recht niet onderuit halen.Integendeel! Wij willen U helpen om het sociaal recht te versterken en de vrije onderhandeling tussen patroons en werkgevers te waarborgen. Maar dan zonder inmenging van de burgerlijke rechtbanken.

U hebt terecht de rechtstaat verdedigd tegen overtreders van de wet op het racisme. Maar U als socialiste moet toch beseffen dat de rechtstaat zonder vrije vakvereniging een lege doos is en wordt ingenomen door het recht van de sterkste: de multinationale bedrijven die om puur korte termijn winststreven honderden mensen in de miserie duwen.

38% van de jongeren onder de 25 jaar in de streek van Charleroi is werkloos! Denkt U dat de werknemers van SPLINTEX/AGC zich zomaar neerleggen bij afdankingen terwijl het orderboek van hun bedrijf goed gevuld is en hun moederbedrijf miljoenen winsten maakt? Om interims en onderaannemingsbedrijven hun plaats te laten innemen. En zonder dat hen enig ander werk wordt aangeboden. Dat zijn geen omstandigheden met een perspectief voor de kinderen van de werknemers voor de vrouwen die ook gelukkig willen bevallen.

U weet ook dat SPLINTEX/AGC een bedrijf is waar de overheid miljoenen geld heeft ingestoken. Niet alleen investeringssteun, maar ook directe overheidsparticipaties en loonlastverlagingen. Uw diensten de afdankingen laten voorleggen zonder de vakbonden en onder druk van dwangsommen, dat is pas een ondermijning van de rechtstaat.

Dinsdag grijpt een interprofessionele vakbondsbetoging plaats in Charleroi in solidariteit met de stakende werknemers die hun 8° stakingweek ingaan. Zij weigeren de afdankingen. Zij willen de deurwaarders en dwangsommen weg van het bedrijf.

Vakbonders, andersglobalisten en democraten uit onze provincie gaan alvast hén een hart onder de riem steken. Omdat ook in onze streek de tewerkstelling onder druk staat. En omdat ook hier dwangsommen zijn ingezet zijn tegen de vakbond. Herinner U het conflict bij Carnoy waar een uitstekend topbedrijf in de milieutechniek met overheidssteun kapot gemaakt is door een Nederlandse fraudeur.

Zij delen vast en zeker in de blijde verwachting van de eerste vrouwelijke minister uit onze geschiedenis. Maar zij zouden ginder in Charleroi liever het goede nieuws willen brengen dat onze stadsgenote zich opstelt als socialiste en opkomt voor WERK. In plaats van middelen van de sociale zekerheid te stoppen in de bedrijven zonder ernstige controle.

Wij zouden liever een beleid zien waarbij vermogens worden geactiveerd voor werk in plaats van sociale zekerheidsmiddelen. Waar economische democratie échte democratie is en geen draaideur voor een eindeloze stroom herstructureringen, sluitingen en afdankingen om de beurskoersen van multinationale bedrijven op te krikken.

Er bestaan in kringen van vakbonden en andersglobalisten concrete voorstellen in die richting zoals het wetsvoorstel Decroly dat wij U hierbij willen aanbieden (http://www.forumsocialemploi.tk/ )

Alvast de groeten op de nieuwjaarsreceptie van Uw partij. U kan Uw nieuwjaargroeten deze maand alvast nog overmaken aan de werknemers van SPLINTEX/AGC via (http://www.petitiononline.com/souagc/petition.html)

Maar het zou voor de werknemers van SPLINTEX/AGC en voor alle democraten in dit land een hart onder de riem zijn mocht de Minister van Arbeid dinsdag stelling kiezen voor een oplossing van het conflict in Fleuris zonder dwangsommen, deurwaarders en tussenkomst van de politie.

Raf Verbeke
Voorheen afgevaardigde Carnoy
Sociaal forum voor WERK
Spitaalpoortstraat 84
9000 Gent
0497/23.07.60.
carineraf@pandora.be