arch/ive/ief (2000 - 2005)

Florence Aubenas al acht dagen spoorloos in Irak
by Ya Basta boekencollectief Friday, Jan. 14, 2005 at 12:30 AM
david@clochard.be 0486.69.69.27

De Franse journaliste Florence Aubenas is al 8 dagen vermist in Irak. Van haar verscheen in Nederlandse vertaling (samen met Miguel Benasayag) het essay ‘Verzet als scheppende kracht’. Het boek werd in Vlaanderen uitgegeven in de Ya basta-boekenreeks, bij Academia Press, Gent, 2003. Het andersglobalistisch boekencollectief "Ya Basta" vertaalde het boekje van Florence Aubenas en roept nu op tot internationale solidariteit.

Gisterenavond was er nog geen zekerheid over het lot van Florence Aubenas en haar tolk Hussein Hanoun Al-Saadi, die op woensdag 5 januari in Irak verdwenen. Er werd nog geen enkele eis voor een mogelijke ontvoering geformuleerd. Beiden verdwenen op woensdagnamiddag 5 januari in de omgeving van de ‘groene zone’, de uiterst stek bewaakte sector in het centrum van Bagdad, waar zowel de Iraakse regering als de Amerikaanse en Britse ambassades gelegen zijn. De journaliste was samen met haar tolk op weg naar een persconferentie van Iyad Allaoui, de Iraakse eerste minister ad interim. Sedertdien is men elk spoor bijster. Verondersteld wordt dat ze ontvoerd werden op het ogenblik dat zij zich terug naar hun auto begaven, die zeer waarschijnlijk geparkeerd stond in de buurt van de ‘groene zone’.


Florence Aubenas is 43 jaar en werkt sinds 1986 voor ‘Libération’. Ze bezocht de afgelopen jaren verschillende brandhaarden, zoals Rwanda, Kosovo, Algerije en Afghanistan. Pas een paar weken geleden werden twee ontvoerde Franse journalisten vrijgelaten. Ze zaten meer dan vier maanden gevangen.


De solidariteit met de Franse journaliste en haar tolk komt op gang. Vandaag organiseert het Institut du Monde arabe (IMA) in Parijs, in samenwerking met Reporters sans frontière (RSF), een soirée ter ondersteuning van de vermisten. Daarbij zullen eveneens de voormalige gegijzelden Christian Chesnot en Georges Malbrunot aanwezig zijn. RSF heeft een speciale webpagina gelanceerd: http://aubenas.rsf.org.


Een honderdtal Europese parlementsleden, van 17 nationaliteiten en van alle politieke strekkingen, heeft een oproep ondertekend waarin zij uitdrukking geeft aan ‘een grote ongerustheid over het lot van Florence Aubenas’, en waarin zij de politieke autoriteiten oproept ‘alles in het werk te stellen om alle nodige informatie te vergaren teneinde haar vrijheid te verkrijgen’. Zij betoont haar aanhankelijkheid aan ‘de persvrijheid’ en benadrukt ‘de aanzienlijke inspanning van de journalisten om onafhankelijke informatie te vergaren, informatie die onontbeerlijk is voor de werking van de democratie’. Van zijn kant heeft de voorzitter van het Europees parlement Josep Borrell zijn misnoegdheid geuit aan het adres van ‘degenen die Irak van elk contact met de buitenwereld willen afsnijden’ en heeft hij de ‘onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating’ van de journaliste en van haar tolk geëist.


Florence Abenas publiceerde samen met de Argentijnse psychoanalyticus Miguel Benasayag het essay ‘Verzet als scheppende kracht’, Academia Press, Gent, 2003. In dit essay brengen zij een originele analyse van het oplevend verzet tegen de neoliberale globalisering. Met verwijzingen naar de sociale centra in Italië, de piqueteros in Argentinië, de beweging van landloze boeren in Brazilië, of de bewegingen van werklozen en asielzoekers in Europa, tonen zij aan dat momenteel ontelbare mensen op zoek zijn naar nieuwe samenwerkingsverbanden. Maar vele bewegingen krijgen de kritiek dat ze geen echte politieke kracht vormen, dat ze geen realistische veranderingen voorstellen. Ten onrechte, zo vinden de auteurs. Het gaat er volgens hen niet om ‘de macht te veroveren’ - via verkiezingen of via een denkbeeldige revolutie - maar om een ‘tegenmacht’ uit te bouwen, waarvan de concrete effecten veel belangrijker zijn dan men over het algemeen wil toegeven.


Enkele persstemmen:


* ‘Breken met het isolement is een eerste stap van een engagement dat niet tegen is, maar voor. Voor vrijheid, voor vreugde, voor leven. Voor een concrete praktijk die de vervreemding overstijgt. De meest effectieve vorm van verzet tegen onvrijheid bestaat er tenslotte in vrijheid te creëren. ‘Verzet als scheppende kracht’ gaat wat gebukt onder filosofische argumentaties, maar levert alles bij elkaar een inspirerende boodschap. Vrijheid kan vandaag!’

(Gie Goris, Mo*, Mondiaal Magazine, juni 2003)


* ’Aubenas en Benasayag hebben goede argumenten om hun stellingen kracht bij te zetten. Dit boekje zou een must moeten zijn voor iedereen in de andersmondialiseringsbeweging... Dit boek is een uitstekende aanleiding voor een grondig debat.’

( Francine Mestrum, Uitpers, nr 45, september 2003)


* ‘Aanbevolen als verfrissing in deze voor groenen verwarrende tijden.’

(Jef Peeters, Oikos, 26, 3/2003)


Meer info over het boek kan men vinden op http://www.yabasta.be en http://www.academiapress.be.

De Franse krant Libération heeft een dossier aan Florence Aubenas gewijd, waar ook foto’s beschikbaar zijn: http://www.libération.fr.

Deze persmededeling werd opgesteld door Johny Lenaerts, vertaler van ‘Verzet als scheppende kracht’.