arch/ive/ief (2000 - 2005)

Live verslag uit Chennai, Tamil Nadu, India
by Balaji Sampath (posted by Bert) Thursday, Dec. 30, 2004 at 12:06 PM
bert.debelder@intal.be

In de maling list van de People’s Health Movement, een internationaal gezondheidsnetwerk waartoe Geneeskunde voor de Derde Wereld behoort, kregen we een verslag Balaji Sampath, die betrokken is bij een hulpactie in Chennai. Chennai is de nieuwe naam voor Madras, de hoofdstad van de Indische staat Tamil Nadu, en de vierde grootste stad van India.

Na de initiële shock en chaos zijn we nu redelijk goed georganiseerd. Enkele organisaties werken samen, we hebben snel een informele coalitie gevormd om het werk te coördineren.

De hulpactie gebeurt in drie fasen:
1. Spoedhulp – voedsel, kleren, dekens, tenten, geneesmiddelen,…
2. Tweede fase hulp – de bouw van huizen en hutten, gezondheidszorg
3. Derde fase hulp – levensonderhoud voor de getroffen gezinnen: coöperatieven, vissersboten en -netten,…

We zijn in drie teams onderverdeeld:
1. Rapportering en informatie: Dit team centraliseert alle gegevens, ontvangt alle giften en geeft informatie over de voortgang van de hulpactie. Dit team geeft ook persberichten uit, stuurt e-mails en doet steunoproepen op basis van de behoeften.
2. Toewijzing en verdeling: Dit team centraliseert alle noden, sorteert de binnengekomen hulpgoederen, verdeelt ze en stuurt ze naar de coördinatoren op het terrein.
3. Terreinwerk: In elk gebied is er een team van vrijwilligers voor de verdeling van de goederen.
Telkens zijn er twee vrijwilligers die de namen van de mensen noteren, een korte enquête doen over de situatie van elk gezin, de noden inventariseren en noteren wat is uitgedeeld. De directe contacten die zo worden gelegd, zullen nuttig zijn om de volgende maanden met deze mensen te kunnen blijven werken. Dat is overal ons plan: werken met de gemeenschap, en samen met hen de verschillende fasen aanpakken.

Veel van onze vrijwilligers uit de vissersdorpen zijn dood. Hetzelfde met veel kinderen van onze kinderopvangcentra. Een cholera-epidemie lijkt te beginnen in Cuddalore en Nagai – we sturen de mensen daar folders over preventie.

We krijgen een geweldige respons van al onze vrijwilligers. Van overal contacteren ons mensen met het aanbod om te helpen. Mensen van Bangalore, dorpen in Vembakkam en Banavaram, universitaire campussen in Chennai, vrijwilligers in de VS, software professionals, mensen uit de sloppenwijken van Chennai, mensen uit de residentiële wijken, verschillende ngo’s,… Maar de schaal van het probleem is zo groot dat we alle hulp kunnen gebruiken.