arch/ive/ief (2000 - 2005)

Eigen huurders eerst!
by AEL-Persbericht Thursday, Dec. 30, 2004 at 11:26 AM
aelbelgium@arabeuropean.org

AEL is verbolgen over de recente afspraken van de Antwerpse sociale woningmaatschappij om anderstalige kandidaat-huurders te weren

AEL Persbericht
30/12/04

Dat Vlaanderen racistisch is, zullen we geweten hebben. Dat niet-autochtone burgers als tweederangsburgers worden behandeld is ook niets nieuws. Zowel op de werkvloer, in het onderwijs, in onze zoektocht naar een geschikt appartement, in de media…. Overal wordt dezelfde boodschap verkondigd: de allochtonen horen hier niet thuis, de allochtonen zijn niet welkom, tenzij ze hun best doen om zich zo hard mogelijk te assimileren en afstand te nemen van hun culturele achtergrond en afkomst.

Dat Antwerpen de kampioen is in het racisme weten we ook al. Haar grote politieke trots, het Vlaams Blok, met haar 33% kiezers, maakt het ons elke dag opnieuw duidelijk. Maar dat het racisme zo diep zit, dat de Vlaamse instellingen zich steeds meer discriminerend gaan opstellen, blijft ons keer op keer met verstomming slaan.

In De Standaard van 30 december vernemen we dat de drie grote sociale woning-maatschappijen een akkoord hebben afgesloten om het niet-Nederlandstalige huurders zo goed als onmogelijk te maken een appartement te huren. Kandidaten die zich aandienen, maar geen Nederlands beheersen, krijgen een speciale code waardoor ze op een wachtlijst worden geplaatst en hun kans op een sociale woning zo goed als zeker op hun buik mogen schrijven. Diezelfde mensen mogen dan wel braaf belastingen mee betalen om collectieve voorzieningen zoals sociale huurwoningen te financieren. Maar ineens wordt hun taal wel een probleem om een sociale woning te huren?!

‘Samenlevingsopbouw’ luidt dan de verklaring die hieraan wordt gegeven. Onder deze noemer van samenlevingsopbouw is in de jaren 40 een grote etnische zuivering geweest van het ‘onzuivere’ Joodse ras. Anno 2004 (bijna 2005!) stellen we vast dat in naam van de zuiverheid van de ‘samenlevingsopbouw’ (of is het eerder de Vlaamsheid van Vlaanderen?) mensen die het Nederlands niet machtig zijn worden geweerd van één van de meest elementaire grondrechten: het recht op een woning. Hiermee bevestigt Vlaanderen vandaag haar drang naar geïnstitutionaliseerd racisme.

Dat deze afspraken bovendien de zege krijgen van burgervader Janssens en de regeringscommissaris Johan Van den Berghe, illustreert alleen maar hoe erg het gesteld is met het kankergezwel dat het racisme in Vlaanderen is!

De AEL is verbolgen door deze flagrante en openlijke discriminatie en schending van het elementaire grondrecht op huisvesting! Voor ons heeft dit niets te maken met samenlevingsopbouw en alles met een racistische samenleving die zich het recht en de pretentie toeeigent te bepalen wie erbij mag horen en wie niet!

Hoe langer hoe meer worden de grenzen van de intolerantie duidelijk, en hoe langer hoe meer doen ze ons herinneren aan een van de donkerste periode van de West-Europese moderne geschiedenis. AEL waarschuwt voor de verdere escalatie waartoe dergelijke flagrante racistische maatregelen zullen leiden en bezint zich over de te ondernemen stappen.


Einde persbericht