arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vegetarische actie aan slachthuis
by van Bite Back (Johan) Tuesday, Dec. 28, 2004 at 8:24 PM

KATHOLIEKE VEGETARISCHE PASTOR VRAAGT MEDEDOGEN EN RESPECT VOOR SLACHTDIEREN

28 December 2004 - Sint-Truiden – Dierenrechtenorganisatie Bite Back krijgt onverwachte steun vanuit christelijke hoek voor hun vegetarische campagne. En dit in de periode van uitbundig feesten, waarin overvloedig en overmatig bio-industrie vlees en andere dieronvriendelijke producten zoals foie gras en kreeft worden aangeprezen en geconsumeerd. De jonge, vegetarische pastor Johan Maertens, van de oud-katholieke kerkgemeenschap ‘De Goede Herder’ uit Dendermonde (http://www.goedeherder.be), heeft zijn volle medewerking gegeven aan een unieke wake, aan de ingang van het paarden-, varkens- en runderslachthuis in Sint-Truiden, ter nagedachtenis aan de meer dan 257 miljoen dieren die jaarlijks geslacht worden in Belgische slachthuizen.


Bij deze cijfers zijn de thuisslachtingen, de export van Belgische landbouwdieren en de miljoenen vissen nog niet eens inbegrepen. Pastor Johan Maertens droeg een christelijke bezinningstekst voor en stak daarna symbolisch een fakkel aan, als lichtpuntje in deze donkere tijden voor de dieren en als teken van hoop en bezinning voor de miljoenen slachtdieren. Ook zegende hij symbolisch vegetarisch eten en deelde dit aan de vegetarische en veganistische deelnemers van de wake uit, als teken dat er een diervriendelijk alternatief is voor het massaal exploiteren en het slachten van dieren in de vleesindustrie.

Activisten en een ‘Dierenbeschermengel’ van Bite Back hielden achter de pastor een groot spandoek op met het opschrift ‘Respect voor dieren begint op je bord’ en foto’s van dieren die werden gered uit de klauwen van de vleesindustrie. Het waren foto's van dieren afkomstig uit het opvangcentrum voor landbouwhuisdieren Farm Sanctuary V.G. (http://www.farmsanctuary.be), waarvan verschillende vegetarische dierverzorgers aanwezig waren. Ook werden er bloemen neergelegd en waxinelichtjes en fakkels gebrand voor de passerende veewagens met varkens, paarden en runderen die geslacht werden die dag.

Het overgrote deel van het vlees dat in België geconsumeerd wordt, is afkomstig van dieren uit de intensieve veehouderij - de bio-industrie - waar tientallen miljoenen jonge dieren op een zeer dieronwaardige manier worden gefokt en vetgemest in overvolle schuren en kooien. In de bio-industrie worden dieren enkel gezien als producten, waarbij men in een zo kort mogelijke tijd, zo veel mogelijke dieren produceert voor maximale winst.

‘Heden ten dage is het helemaal niet zo moeilijk om voor een vegetarische, volwaardige voeding te kiezen, er is dus geen enkele reden om dieren zo te laten afzien’, vertelde pastor Johan Maertens van de oud-katholieke kerkgemeenschap ‘De Goede Herder’ uit Dendermonde, die zich in het dagelijks leven onder andere ook inzet voor vluchtelingen. ‘Door onze medeschepselen niet op te eten, red je niet alleen daadwerkelijk talloze dierenlevens, maar draag je door deze ethische keuze ook actief bij aan een betere wereld voor mens en milieu.’

‘Uiteindelijk draait het allemaal om mededogen en inlevingsvermogen voor weerloze dieren. Je kan dagelijks de simpele keuze maken vóór of tegen geweld jegens dieren, en deze keuze begint op je bord’, aldus Bite Back woordvoerder Benjamin Loison.




foto wake
by Bite Back (Johan) Wednesday, Dec. 29, 2004 at 9:06 AM

foto wake...
actie_kerst_slachthuis_2004-12-28-04.jpg, image/jpeg, 320x240