arch/ive/ief (2000 - 2005)

veroordeling vredesactivisten
by Liga voor de mensenrechten Thursday, Dec. 16, 2004 at 1:07 AM

Vandaag veroordeelde het Gentse Hof van Beroep 11 vredesactivisten wegens het kwaadwillig belemmeren van het verkeer. Aanleiding was een protestactie van het Forum voor Vredesactie tegen de oorlog in Irak begin 2003, waarbij een Amerikaans militair treintransport werd tegengehouden. De Liga voor Mensenrechten is van mening dat het recht op actievoeren, wat een vorm van vrije meningsuiting is, hier al te fel wordt ingeperkt.

Het kwaadwillig belemmeren van het verkeer wordt strafbaar gesteld in artikel 406 van het Belgische Strafwetboek. Het artikel stelt niet alle belemmering van het verkeer strafbaar, maar enkel het kwaadwillig belemmeren. Uit de parlementaire voorbereiding van dit artikel uit het Strafwetboek blijkt duidelijk dat het begrip kwaadwillig niet te ruim mag worden geïnterpreteerd. De toenmalige wetgever was zich bewust van het gevaar van een excessieve beteugeling van een aantal grondrechten zoals het recht op vrije meningsuiting en het stakingsrecht. Het was niet de bedoeling om stakingspiketten, ook al staan ze op de openbare weg, strafbaar te stellen.
Noch wilde men sit-ins, waarbij pacifistische betogers op de openbare gaan neerzitten, strafrechtelijk beteugelen. Ook het deelnemen aan niet-toegelaten betogingen of stakingsacties is niet van die aard dat het zou neerkomen op ‘kwaadwillig’ belemmeren van het verkeer.
Deze interpretatie werd onlangs nog bevestigd door het Antwerpse Hof van Beroep in een arrest van 28 oktober 2004. In deze zaak ging het om een vakbondsactie waarbij een filterblokkade op de autosnelweg werd georganiseerd. Het Hof oordeelde toen dat het om een legitieme vakbondsactie ging en er van kwaadwilligheid geen sprake kon zijn.

De protestactie van het Forum voor Vredesactie kan bezwaarlijk kwaadwillig in de zin van het Strafwetboek wordt genoemd. Volgens de Liga voor Mensenrechten is de interpretatie die het Gentse Hof van Beroep aan het begrip ‘kwaadwillig’ heeft gegeven, bijgevolg te ruim en beperkt hij te sterk het recht op vrije meningsuiting. Deze strafrechtelijke veroordeling is niet alleen bijzonder zwaar voor de betrokken personen, maar werkt ook ontradend naar anderen die in de toekomst hun (protest)stem willen laten horen.