arch/ive/ief (2000 - 2005)

Wetsontwerp inzake procedure voor intrekking dotaties niet-democratische partijen
by Liga voor Mensenrechten Wednesday, Dec. 15, 2004 at 1:33 PM
info@mensenrechten.be

Op dinsdag 14 december '04 zou de Commissie voor Binnenlandse Zaken en Administratieve Aangelegenheden van de Senaat debatteren over een wetsontwerp dat het technisch moet mogelijk maken om de federale dotatie aan niet-democratische partijen in te trekken.

Op dinsdag 14 december '04 zou de Commissie voor Binnenlandse Zaken en Administratieve Aangelegenheden van de Senaat debatteren over een wetsontwerp dat het technisch moet mogelijk maken om de federale dotatie aan niet-democratische partijen in te trekken. Het heeft enige moeite gekost om het op de agenda van de Commissie te plaatsen en in de late voormiddag is er beslist de bespreking uit te stellen tot 11 januari 2005.

De Liga voor Mensenrechten is verheugd dat eindelijk werk wordt gemaakt van de bespreking van dit wetsontwerp. Het lang aanslepen kan enige verwondering wekken. Het ontwerp bevat immer slechts een paar - louter technische - aanpassingen die het moeten mogelijk maken om de dotatie van niet-democratische partijen in te trekken. De principiële beslissing hiertoe werd reeds door het federale parlement in 1999 genomen. De wet van 12 februari 1999 voegde namelijk het artikel 15ter in in de ‘wet van 4 juli 1989 betreffende de beperking en de controle van de verkiezingsuitgaven voor de verkiezingen van de federale kamers, de financiering en de open boekhouding van de politieke partijen’. Het artikel laat de financiering van politieke partijen afhangen van hun democratisch karakter : indien een partij vijandig staat tegenover het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens, kan de Controlecommissie (samengesteld uit leden van de Kamer en de Senaat) een klacht indienen bij de Raad van State. Deze laatste beslist of de klacht is gegrond en de dotatie bijgevolg moet worden ingetrokken. Een bijkomend inititatief van de wetgever was echter nodig om deze procedure voor de behandeling van klachten op basis van artikel 15ter technisch op punt te stellen. Op de dag vijf jaar later nam de Kamer eindelijk dit laatste stapje : op 12 februari 2004 keurde de Kamer met ruime meerderheid het wetsontwerp goed ‘tot wijziging van de gecoördineerde wetten op de Raad van State van 12 januari 1973 en van de wet van 4 juli 1989 betreffende de en de controle van de verkiezingsuitgaven voor de verkiezingen van de federale kamers, de financiering en de open boekhouding van de politieke partijen’. Dit is het wetsontwerp dat nu in de Senaatscommissie voorligt.

De aarzelende of afkerige houding van enkele senatoren ten opzichte van dit wetsontwerp is moeilijk te aanvaarden na de recente veroordeling van het Vlaams Blok wegens aanzet tot racisme. Het mag toch van onze wetgever worden verwacht dat hij het mogelijk maakt dat zijn wetten ook effectief kunnen worden toegepast, met andere woorden dat er niet langer belastinggeld mag vloeien naar een partij die een aantal mensenrechten aan haar laars lapt. Het Vlaams Belang is een doordruk van het Vlaams Blok, de partij heeft dit zelf benadrukt om haar dotatie in het Vlaams parlement niet te verliezen.

Op Vlaams niveau hebben de politici de kans laten liggen om aan de veroordeling van het VB het gevolg te geven dat zich opdringt. De Liga voor Mensenrechten hoopt dat onze politici in het federale parlement wel hun verantwoordelijkheid zullen opnemen.