arch/ive/ief (2000 - 2005)

Wild Wild West in Boom
by MDP Belgium Monday, Dec. 13, 2004 at 3:35 AM
mdpbelgium@arabeuropean.org

Persverklaring MDP www.mdp-pmd.be 13/12/04 Contacten: Said Touhafi 0496/643949 Azzuz Ahmed 0499/101217

Vol ontzetting volgde de AEL de ontwikkelingen in Boom rondom het jeugdbeleid aldaar. De gemeente startte jeugdwerking El Islaah op maar gunde de vrijwilligers nooit de kans het jeugdhuis goed en degelijk uit te bouwen. Een convenant bleek later een gekopieerd exemplaar te zijn van dat tussen de Stad Mechelen en jeugdhuis Rzoezie dat in tegenstelling tot El Islaah op beroepskrachten draait en gemeentelijke middelen ontvangt. El Islaah werd door de gemeente voorzien van niet meer dan… de locatie! Om na amper een half jaar buiten gegooid en met modder besmeurd te worden enkel en alleen om het gemeentebestuur met in het bijzonder burgemeester Marnef’s totale onbekwaamheid te verdoezelen.

De AEL besloot destijds geen acties te ondernemen omdat de vrijwilligers van El Islaah zelf aangaven het initiatief nog een kans te willen geven en niet voor controverse wilden gaan. El Islaah besloot Rzoezie aan te spreken met de vraag voor professionele ondersteuning te zorgen. Naar verluidt was Rzoezie hiertoe bereidt en werd er tussen de drie partijen een meeting geregeld. Op de bijeenkomst met Burgemeester Marnef van Boom werd afgesproken dat Rzoezie haar voorstel op papier zou zetten wat volgens de vrijwilligers van El Islaah nog voor de zomervakantie gebeurde. El Islaah en Rzoezie kregen van de burgemeester de belofte dat het voorstel snel doorgenomen zou worden en dat er een nieuwe afspraak over zou volgen.

Het is inmiddels december 2004 en qua jongereninitiatieven is er in Boom al tijden niets meer. Jeugdwerking Noor probeert goed werk te leveren maar richt zich op tieners. Intissar probeert al evenzeer goed werk te leveren maar richt zich op tienermeisjes. El Islaah ving de eerste helft van dit jaar elke dag tientallen jongeren op in haar instuif en hierover was het gemeentebestuur natuurlijk in de wolken. Het jeugdinititief mocht desondanks absoluut niet georganiseerd worden in functie van de leefwereld van haar bezoekers. Dit bleek voor het gemeentebestuur onacceptabel waarmee ze haar fascistische trekjes amper trachtte te onderdrukken. Vandaag de dag zijn de voorzieningen in Boom voor jongeren niet meer dan de klassieke confrontaties met politie en gerecht.
AEL besloot hierover niet meer te zwijgen, het is duidelijk dat de gemeente Boom met in het bijzonder burgemeester Marnef geen interesse heeft in echte samenlevingsopbouw maar eerder bezig is met politieke spelletjes die zijn overleven moeten garanderen na 2006. Het inzetten van een onbekwame werknemer (in een eerder leven letterlijk uit de integratiesector van Mechelen gegooid) die zich mag uitleven over het minderhedenbeleid in Boom is werkelijk huilen met de pet op. De VLD en VB fracties eisen terecht het ontslag van deze figuur die met diverse misplaatste interviews zijn personeelscontract overtreedt en zich blijkbaar een schepen of burgemeester waant. De man die er geen geheim van maakt dat ethiek en deontologie niet aan hem is besteedt is tevens een mooi symbool voor de situatie vandaag in Boom. Wat dit alles naar de toekomst toe moet opleveren, blijft een vraag dat ook voor het Boomse gemeentebestuur een bijster raadsel is.

http://www.arabeuropean.org