arch/ive/ief (2000 - 2005)

Congo / Dodelijkste conflict ter wereld krijgt minste aandacht
by IRC (posted by raf) Thursday, Dec. 09, 2004 at 9:42 AM
raf@indymedia.be 0476954290

In Congo sterven dagelijks 1000 mensen als gevolg van de oorlogstoestand die daar al sinds 1998 aansleept. In totaal heeft het conflict al aan 3,8 miljoen mensen het leven gekost. Dat zegt het International Rescue Committee in een nieuwe studie.





Congo onderging in augustus 1998 een invasie van troepen uit Rwanda, Uganda en later ook Burundi. De "blitz" verdeelde het land nadien in twee. De Congolese regering in Kinshasa kreeg via de landenorganisatie SADC militaire steun uit Angola, Namibie en Zimbabwe.
De oorlog stopte officieel in juli 2003, toen er een overgangsregering aantrad. Daarin zitten ook rebellenorganisaties die voordien met de bezetters hadden gecollaboreerd.
Volgens het IRC heeft dat conflict tot nu toe aan 3,8 miljoen mensen het leven gekost. "Het is alsof de wereld in zes jaar tijd de integrale bevolking van Ierland of Los Angeles heeft verloren. Hoeveel onschuldige Congolezen moeten er nog sterven alvorens de wereld aan Congo aandacht begint te besteden", zegt het IRC.
Elke maand vallen er volgens de organisatie nog eens 31.000 doden. Het conflict is immers al verscheidene keren opnieuw opgelaaid, met militaire campagnes van Rwandese troepen of hun Congolese handlangers. Rwandese troepen zijn twee weken geleden opnieuw het Oosten van Congo binnengevallen.
"Congo is veruit de dodelijkste crisis er wereld", zegt het IRC, "maar jaar na jaar graaft het conflict zich dieper in, terwijl de internationale gemeenschap niets daadwerkelijks onderneemt".