arch/ive/ief (2000 - 2005)

Kom dat zien : 8ste Verbindingen/Jonctions festival
by Mara Van Riet Thursday, Dec. 02, 2004 at 2:56 PM

Morgen start voor de 8ste keer het artistieke mediafestival Verbindingen/Jonctions. Gedurende twee weken wordt er een hele reeks van activiteiten georganiseerd op verschillende locaties in Brussel. Diverse vormen van nieuwe media worden naast elkaar en tegenover andere kunsten geplaatst. Tentoonstellingen, symposia en workshops volgen van zeer nabij het discours over de mogelijkheden en ook grenzen van de huidige media. Het event is een initiatief van Constant VZW, een vereninging voor kunst en media. Nicolas Malevé geeft een woordje uitleg bij het programma.

Kom dat zien : 8ste ...
vj8_banner.png, image/png, 660x139

Wat houdt het festival precies in?
Het festival is acht jaar geleden opgevat als een evenement voor video en kunst. Geleidelijk aan is het festival geëvolueerd naar thema's zoals digitale techologie, internet, vrije software en auteursrechten in het algemeen. Er worden niet alleen kunstwerken tentoongesteld; het is ook een plaats waar kunstenaars nadenken over de invloed van nieuwe technologie op hun werk.

Voor wie is het festival bedoeld?
Het is zeker niet uitsluitend naar kunstenaars gericht. Mensen die met nieuwe technologie bezig zijn, worden natuurlijk ook aangesproken. Iedereen is eigenlijk welkom. Je kan komen luisteren naar een muziekoptreden, een film meepikken of deelnemen aan een atelier.

Kan je het
programma wat meer toelichten? Het staat boordevol activiteiten.
Eigenlijk zijn er drie grote pijlers. De eerste is gelinkt aan (sociale) cartografie. Er wordt dieper ingegaan op 'een kaart maken van menselijke relaties'. Het gaat hier over machtstructuren en allerlei samenwerkingsvormen tussen mensen. De eerste dagen van het festival wordt er rond dit thema conferenties gehouden. Belgische en buitenlandse artiesten tonen en lichten hun werk hier toe. Deze kunstwerken blijven gedurende het ganse festival tentoongesteld.

De tweede grote pijler draait rond de lancering van de Belgische Creative Commons licentie. Sinds enkele jaren wordt er nagedacht over alternatieven voor het klassieke auteursrecht. Creative Commons is een open licentie, die vandaag vertaald is naar de Belgische wetgeving. Dit is het resultaat van een samenwerking tussen verschillende Belgische universiteiten, juristen en gebruikers. Kunstenaars, die deze licentie reeds gebruiken, komen vanuit hun ervaring vertellen hoe de licentie werkbaar en interessant is. Maar ook andere vormen van open licenties, die naast de CC licentie bestaan, komen aan bod. Op zondag 12/12 vindt er een ontmoeting plaats tussen muzikanten en labels die op een vrije manier hun werk willen vespreiden. We willen dieper ingaan op hoe open licenties ook praktisch kunnen gebruikt worden in de muziekwereld : hoe doen muzikanten het? , hoe kunnen ze ervan leven ? , ..etc.

Tenslotte worden er workshops georganiseerd rond het gebruik en de verspreiding van open software. Zo wordt bv. het gebruik van een « Live CD » uitgelegd. Met een « Live CD » kan je onmiddellijk linuxtoepassingen gebruiken, zonder dat je eerst de hele rimram op je computer moet installeren. Zo heb je zonder veel moeite een goed zicht op wat linux is en je kan er bovendien onmiddelijk mee aan de slag.

Op het eerste zicht lijkt het festival « high profile », misschien een beetje ontoegankelijk voor de leek...?
Nee, dat vind ik niet. Het publiek is echt heel divers : mensen die nog niet zoveel weten van open software, mensen die enkel voor de muziek of voor de debatten komen. Dus het is echt wel breder dan jij denkt.

Even praktisch: kan je je nog inschrijven en hoeveel kost het?
Ja natuurlijk, je komt gewoon af. Wel, best eerst een
mailtje sturen als je aan een workshop wil deelnemen. De toegang is gratis en het event is verspreid over verschillende locaties in Brussel : Sint Joost, Sint Gillis, en Brussel zelf.

Ik kan niet kiezen.Wat mag ik zeker niet missen?
Als je interessante mensen wil ontmoeten en de sfeer wil komen opsnuiven, dan moet je zeker naar het Creative Commons Launch Event komen. Dat vindt op vrijdag 10 december plaats in de Koninklijke Bibliotheek.



[kalenderoverzicht]