arch/ive/ief (2000 - 2005)

De kerstman gearresteerd aan Finse ambassade op Internationale dag voor Vredesgevangenen
by Voor Moeder Aarde Wednesday, Dec. 01, 2004 at 1:27 PM
liesje@motherearth.org

Deze voormiddag toverden de kerstman en zijn helpers de benedenverdieping van de Finse ambassade in Brussel om tot een atelier. Samen met actievoerders van Voor Moeder Aarde vzw werden er in het vredesatelier kerstkado’s gemaakt voor de gewetensbezwaarden in gevangenschap in Finland.

De kerstman gearrest...
5_g.sized.jpg, image/jpeg, 640x480

-Vrijheid voor Finse politieke gevangenen!-

De kerstman en zijn helpers gearresteerd na bezetting van de Finse ambassade in Brussel op de 'internationale dag van vredesgevangenen'.


Deze voormiddag toverden de kerstman en zijn helpers de benedenverdieping van de Finse ambassade in Brussel om tot een atelier. Samen met actievoerders van Voor Moeder Aarde vzw werden er in het vredesatelier kerstkado’s gemaakt voor de gewetensbezwaarden in gevangenschap in Finland. De actie, die de onmiddellijke vrijlating van Finse politieke gevangenen eist, maakt deel uit van de 'internationale dag van Vredesgevangenen’ (1 december), die in 1956 gelanceerd werd door War Resisters International. Dit jaar is de wereldwijde focus van deze actiedag gericht op Finland, de enige EU-lidstaat waar er volgens Amnesty International gewetensgevangenen zijn.

Na de toezegging tot de eigenlijk ambassade ontzegd te zijn, zetten de kerstman en zijn helpers hun atelier op in de bendenverdieping van het gebouw. Ze versierden de ruimte met kerstballen en slingers en maakten kado’s. Naast boeken en lekkernijen staken de helpers van de kerstman ook vijlen en andere ontsnappingsmiddelen in de kadodoosjes. Na 15 minuten werd de ploeg door de politie naar buiten gebracht en zetten zij hun activiteiten buiten verder.

"Ik vrees dat de Finse president Tarja Halonen dit jaar kerstmis zonder kado’s zal moeten vieren als ze samen met haar overheid de mensenrechten blijft schendigen door het gevangennemen en discrimineren van de gewetensbezwaarden", zegt de Kerstman. "Mensen gevangen nemen omdat zij weigeren wapens te dragen, komt niet overeen met de vredesboodschap die ik wil brengen. Ik raad mevrouw Halonen aan om onmiddellijke amnestie te verlenen voor elke tot gevangenisstraf veroordeelde gewetensbezwaarde.”

Momenteel zitten 25 gewetensbezwaarden hun lange straf van 197 uit in Finse gevangenissen, en vermoedelijk zullen er op het einde van dit jaar meer dan 70 gewetensbezwaarden zijn die tot gevangenisstraf veroordeeld werden, in 2004 alleen al.

Er bestaat nog steeds een zeer uitgebreid dienstplichtsysteem in Finland, en alhoewel een keuze tussen militaire en burgerdienst mogelijk is, zijn er veel problemen in de dienstplichtwet. Zo is de duur van de burgerdienst (13 maanden) duidelijk bestraffend vergeleken met de legerdienst (6 maanden) en er bestaat geen wet over het statuut van dienstweigeraars in oorlogstijd. Bovendien discrimineert Finland de dienstplichtigen op basis van een (niet)religieuze overtuiging –Jehova Getuigen krijgen automatisch een vrijstelling van de dienstplicht, terwijl gewetensbezwaarden van andere overtuigingen in de gevangenis belanden.

Volgens Amnesty International is Finland het enige land binnen de Europese Unie met politieke gevangenen op haar grondgebied. Bovendien stelt het laatste rapport van het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties dat Finland dringend stappen moet nemen om in overeenstemming te komen met de Mensenrechtenverklaring betreffende de behandeling van gewetensbezwaarden.

Naast de bezetting van de Finse ambassade in Brussel worden er vandaag ook acties georganiseerd in Scotland, Ierland, Malta, Zuid-Korea en Finland. In andere landen nemen verschillende organisaties deel aan de actiedag door hun lokale Finse ambassade te contacteren om zowel verregaande hervormingen van de Finse dienstplichtwet als de onmiddellijke vrijlating van de 25 Finse gewetensbezwaarden te eisen.

Voor Moeder Aarde steunt Jussi Hermaja, de Finse pacifist die wegvluchtte uit Finland in 2001 en naar België kwam om politiek asiel te zoeken.

Perscontact:

Liesje Ulburghs: 0494-21 66 85, Katri Silvonen: 0486-476756, Jussi Hermaja: 0474-219152


http://www.motherearth.org http://www.hermaja.org

De kerstman wordt gearresteerd
by Voor Moeder Aarde Wednesday, Dec. 01, 2004 at 1:27 PM
liesje@motherearth.org

De kerstman wordt ge...
3_g.sized.jpg, image/jpeg, 640x480