arch/ive/ief (2000 - 2005)

Iedereen Bomspotter, Nationale klachtendag tegen kernwapens
by Bomspotting Saturday, Nov. 27, 2004 at 3:59 PM
bomspotting@vredesactie.be

Vandaag zaterdag 27 november organiseren het Forum voor Vredesactie en Bomspotting vzw ‘Iedereen Bomspotter’. In tientallen steden en dorpen in heel België stappen mensen naar hun politiekantoor. Ze dienen klacht in tegen de illegale kernwapens die op de militaire basis van Kleine Brogel liggen en de illegale kernwapenpolitiek van onze regering en de NAVO. Het is de tweede maal dat er massaal klacht wordt neergelegd tegen de kernwapens in ons land. De afgelopen jaren zijn er duizenden klachten ingediend. Het gerecht reageert niet, stelt geen onderzoek in. Daarom dat de klacht vandaag ook een tweede deel bevat. Omdat de overheid tot nu toe niet optreedt tegen een illegaal kernwapenbeleid, melden we het gerecht dat we zelf stappen ondernemen om deze misdrijven te stoppen of ze ondersteunen. We zijn allemaal 'Bomspotters'. Wij zijn liever medeplichtig aan het voorkomen van oorlogsmisdaden dan onze ogen te sluiten voor een criminele politiek.

Iedereen Bomspotter,...
2_g.jpg, image/jpeg, 640x480

Honderden mensen zijn vandaag ingegaan op de vraag van het Forum voor Vredesactie en Bomspotting vzw om deel te nemen aan 'Iedereen Bomspotter'.

Van in Brugge en Diksmuide tot in Luik, van in Antwerpen over Brussel tot in Mons, in meer dan 50 steden en dorpen in heel België stapten mensen naar hun politiekantoor.

In Geel was burgemeester Frans Peeters de eerste klachtindiener. In Houthalen-Helchteren opende de politie speciaal op zaterdag het kantoor. In Gent hield een groep van 80 mensen een kleurrijke en muzikale optocht door de straten van het stadscentrum op weg naar hun politiekantoor. In Luik verklaarde provincieraadslid Murielle Frenay zich ' Bomspotter'.

Burgemeester Verfaille van Veurne, Vlaams parlementsleden Kris Van Dijck, Herman Lauwers, Bart Caron, Marc Demesmaeker,Jan Roegiers, Jan Peumans, Jos Bex, Jan Loones ... federale parlementsleden Zoë Genot, Geert Lambert, Stijn Bex, Walter Muls, Koen 't Seijen en senator Fauzaye Talhaoue, gemeenteraadsleden uit Aalst, Borsbeek, Houthalen-Helchteren, Mol ..., districtschepen Lauwers uit Borgerhout, allemaaldienden ze vandaag klacht in tegen de illegale kernwapens en de illegale kernwapenpolitiek van onze regering en de NAVO.

Het is de tweede maal dat er massaal klacht wordt neergelegd tegen de kernwapens in ons land. De afgelopen jaren zijn er duizenden klachten ingediend. Het gerecht reageert niet, stelt geen onderzoek in. Daarom dat de klacht vandaag ook een tweede deel bevat. Omdat de overheid tot nu toe niet optreedt tegen een illegaal kernwapenbeleid, melden we het gerecht dat we zelf stappen ondernemen om deze misdrijven te stoppen of ze ondersteunen. We zijn allemaal 'Bomspotters'. Wij zijn liever medeplichtig aan het voorkomen van oorlogsmisdaden dan onze ogen te sluiten voor een criminele politiek.

In Leuven werd de klacht ondergebracht in de categorie 'bedreigingen': 'bedreiging met kernwapens'. Het is nu aan de procureur om de klacht van zoveel mensen, tegen de kernwapens, au serieux te nemen en een onderzoek in te stellen.

Met de rug tegen de muur

We zijn ongerust en kwaad. Kernwapens, de meest vernietigende wapens ooit, spelen opnieuw een cynische hoofdrol in de internationale politiek. Mohammed El Baradei, hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap, heeft de afgelopen maanden herhaaldelijk verklaard dat de wereld nog nooit zo onveilig is geweest. De VS doet onderzoek naar kleinere, eenvoudiger inzetbare kernwapens en naar snellere supersonische raketten. Rusland ontwikkelt nieuwe kernraketten als antwoord op het Amerikaanse rakettenschild. Landen als Noord-Korea en mogelijk Iran ontwikkelen kernwapens als antwoord op de Amerikaanse interventiepolitiek. Israël, India en Pakistan blijven hun kernwapenarsenaal moderniseren. Het Non-proliferatieverdrag, het verdrag dat de verspreiding van kernwapens tegengaat, staat op springen. De voornaamste oorzaak is de voortdurende weigering van de kernwapenstaten om werk te maken van hun verdragsverplichtingen: totale nucleaire ontwapening. België moet zijn verantwoordelijkheid opnemen. Het verwijderen van alle NAVO-kernwapens uit Europa en een denuclearisering van de NAVO-strategie is een noodzakelijke eerste stap om wereldwijd opnieuw geloofwaardigheid op te bouwen en nucleaire ontwapening opnieuw op de agenda te zetten. De aarde moet nog niet om zeep.

Kernwapenbeleid: illegaal

Het Internationaal Gerechtshof van Den Haag, het hoogste juridische orgaan ter wereld, verklaarde in zijn uitspraak van 8 juli 1996 dat 'de dreiging met of het gebruik van atoomwapens in het algemeen strijdig zijn met de internationale rechtsregels vervat in het oorlogsrecht'. Bijgevolg is de defensiepolitiek van de NAVO en van België een criminele politiek. De discussie over kernwapens is niet enkel een politiek probleem, maar ook een juridisch. Onze klacht is een appèl aan de rechterlijk macht om het internationaal recht ook tegenover de eigen overheid te handhaven.

Voorkomen van oorlogsmisdaden

Aangespoord door de Nürenbergprincipes kunnen wij vandaag niet anders dan klacht indienen tegen de aanwezigheid van kernwapens op ons grondgebied, en de misdadigheid beklemtonen van allen die de Navo-strategie, waarin kernwapens een grote rol spelen, ondersteunen. De campagne Bomspotting gaat door

Op geregelde tijdstippen worden onaangekondigd Bomspotting Small-acties gevoerd. Deze geweldloze acties van burgerlijke ongehoorzaamheid proberen om de voorbereiding van oorlogsmisdaden te stoppen.
Op 16 april 2005, vlak voor de NPT Review Conferentie, vindt Bomspotting XL plaats. Op alle plaatsen die betrokken zijn bij de illegale kernwapenpolitiek, de luchtmachtbasis van Kleine Brogel, de NAVO in Brussel en SHAPE in Mons, zullen het Forum voor Vredesactie en Bomspotting vzw massaal en met internationale participatie opnieuw pogen om op geweldloze wijze de voorbereiding van oorlogsmisdaden te stoppen.

Iedereen Bomspotter, Gent
by Bomspotting Saturday, Nov. 27, 2004 at 3:59 PM
bomspotting@vredesactie.be

Iedereen Bomspotter,...
4_g.jpg, image/jpeg, 640x480

Nous sommes tous des Bombe-spotters, Bruxelles
by Bomspotting Saturday, Nov. 27, 2004 at 3:59 PM
bomspotting@vredesactie.be

Nous sommes tous des...
825.jpg, image/jpeg, 640x480

Iedereen Bomspotter, Brussel
by Bomspotting Saturday, Nov. 27, 2004 at 3:59 PM
bomspotting@vredesactie.be

Iedereen Bomspotter,...
828.jpg, image/jpeg, 640x480