Journalistieke bloedarmoede by Evert van Wijk Friday, Nov. 19, 2004 at 12:00 PM |
evert@mediatraining.be 0498-44.44.47 (GSM) |
Leidt de "oude" journalistiek aan bloedarmoede en/of mannetjesmakerij door steeds meer elkaar te interviewen? Maken journalisten van zichzelf opiniemakers door zelf op het platform te gaan staan dat ze aan anderen zouden moeten bieden?
Journalistieke bloedarmoede
--------------------------------------------------------------------------------
Begin deze week zag ik op het VRT-duidingsprogramma Terzake dat ankervrouw Phara de Aguirre haar nieuwsdienstcollega Tim Pauwels als studiogast op bezoek had. Aan hem de eer om, met zijn rijkelijk gelardeerde opinie, aan het volk uit te leggen wat de betekenis was van de naamswijziging van het Vlaams Blok in het Vlaams Belang. Had men daar nu echt niemand van het Vlaams Belang kunnen vinden om namens zichzelf het woord te voeren?
Deze morgen hoorde ik op de Nederlandse nieuwszender Radio 1 een reactie van Robert van der Roer, diplomatiek journalist bij de NRC in verband met de motie van wantrouwen die tegen Kofi Annan is ingediend. Was er dan echt niet iemand van Buitenlandse Zaken beschikbaar om hierop te reageren?
Is hier sprake van journalistieke bloedarmoede als journalisten besluiten om elkaar te gaan interviewen of is het een voorbeeld van eigen mannetjesmakerij? In mijn optiek moeten journalisten een platform bieden, maar ze moeten zichzelf niet op een platform zetten. Zo bombarderen zij zichzelf tot opiniemakers en als je als journalist zelf de media controleert is dit een gevaarlijke ontwikkeling.