arch/ive/ief (2000 - 2005)

Viva la Democrazia! Omdat een ander Vlaanderen mogelijk is
by Eric Goeman Wednesday, Nov. 10, 2004 at 7:44 PM

Naar aanleiding van de muzikale fakkeltocht door het centrum van Gent gisterenavond waar ongeveer 500 mensen aan deelnamen zenden wij u onderstaande verantwoording van de initiatiefnemers. Tijdens de feestelijke optocht, bruisend begeleid door de Fambaband en de sambaband van JNM, werd ook halt gehouden bij het Michael Lustigmonument (Lindelei) waar het verhaal over de Kristallnacht (9 november wordt ook in Europa de Kristallnacht van 1938 herdacht) werd verteld en een minuut stilte werd in acht genomen voor alle slachtoffers -ook vandaag - van racisme, intolerantie en extremisme. In Kunstencentrum Vooruit werd de optocht afgesloten met een concert en een fuif.

Beste,

Het is feest vandaag in Vlaanderen. We vieren een kleine maar belangrijke overwinning van de democratische rechtsstaat. Het Vlaams Blok is dood na 26 jaar afbraak van democratie en verdraagzaamheid. Na 26 jaar oproepen tot rassenhaat en rassenscheiding. Na 26 jaar de geesten van veel mensen in Vlaanderen vergiftigd te hebben met de anti-democratische roes van het "eigen volk eerst". Dat Vlaams Blok is dood maar vanaf morgen begint de strijd tegen het "Vlaams Belang". Om de democratie te beschermen is onze voortdurende waakzaamheid noodzakelijk. Deze is ook geboden na de veroordeling van de vzw’s van het Vlaams Blok. De uitspraak is uitstekend voor de democratie. De rechters zegden ondubbelzinnig dat het Vlaams Blok de waarden die gelden in een democratische vrije en pluralistische samenleving niet naleeft. Het Vlaams Blok spoorde wetens en willens aan tot haat ten aanzien van vooral allochtone bevolkingsgroepen.

De vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Maar die vrijheid stopt waar racisme begint. Want racisme is rassenhaat. En aanzetten tot rassenhaat is een misdaad. We hebben vandaag deze overwinning te danken aan de jarenlange inzet van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en de Liga voor Mensenrechten en hun advocaten. We mogen hen daarvoor dankbaar zijn.

Geen enkele partij in West-Europa heeft ooit een 70-puntenplan uitgedokterd en onomwonden vijftien jaar lang racistische campagnes opgezet om een terugkeer van de overweldigende meerderheid van de niet-Europese bevolking af te dwingen. Een dergelijk terugkeerbeleid is honderd procent strijdig met verschillende artikelen van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De leiding van het Blok heeft tien jaar lang onverdroten het 70-puntenprogramma verspreid. Dit is geen politieke samenzwering van de Belgische bananenrepubliek zoals Dewinter en Cie de publieke opinie willen doen geloven, want de meeste Vlaamse politici stonden afkerig van de procedure tegen de VZW’s.

Als Dewinter pleit voor vrijheid van meningsuiting, dan komt hij alleen op voor de vrijheid van zijn mening, die van anderen kan hem gestolen worden.  Dat is wel iets heel anders dan streven naar een pluralistische, verdraagzame samenleving.

Natuurlijk is de strijd tegen extreem-rechts niet gestreden. Extreemrechts is en blijft een belangrijk maatschappelijk probleem. Eén van de meest prangende kwesties vanaf morgen is het beveiligen van het cordon sanitaire. Steeds meer stemmen stijgen op zowel uit politieke kringen als vanuit de publieke opinie, duchtig gevoed door de gecommercialiseerde media, om het cordon rond extreem-rechts te slopen en hen aan het beleid te laten deelnemen. Degenen die denken dat ze daarmee het Blok kunnen ‘verbranden’, maken een tragische vergissing. Ze koesteren dezelfde waanidee als degenen die denken dat men een brand maar moet laten uitslaan om hem beter te kunnen blussen. Het is duidelijk dat de verwachte partijwijziging niet meer is dan een facelift, een wijziging van vorm en stijl en niet van inhoud. We moeten dus de fundering leggen voor een doeltreffende aanpak van extreem-rechts en we moeten met visie aan de slag gaan al is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het enige wat we weten is dat nog steeds veel burgers en organisaties bereid zijn mee te werken aan een integer en doeltreffend initiatief. We rekenen ook op de actieve inzet van de grote sociale organisaties en de vakbeweging. De bevolking moet beter geïnformeerd worden zeker over het anti-sociale neoliberale programma, de achilleshiel van het Blok.

De tijd dringt want de volgende gemeenteraadsverkiezingen, die nu al historisch te noemen zijn, komen snel dichterbij. Over één zaak, denk ik, kunnen we het wel allemaal eens zijn: de verdediging van burgerlijke vrijheden en democratie is een belangrijk wapen tegen extreemrechts. Als we die in de huidige paniek, kijk naar de gebeurtenissen in Nederland de voorbije dagen, laten aantasten, doen we eigenlijk wat extreemrechts beoogt.

Het wordt dringend tijd dat de democratie in het offensief,  in de aanval gaat. Dat we samen pal staan voor onze belangrijke democratische waarden: vrijheid, sociale gelijkheid, sociale rechtvaardigheid, respect voor de menselijke waardigheid, culturele diversiteit. Dat we pal staan voor democratische methodes zoals verdraagzaamheid, interculturele dialoog, solidariteit.

Op 13 juni jl. stemden bijna 1 miljoen Vlamingen voor deze racistische partij. Laten we aan deze 1 miljoen kiezers vandaag ook een signaal geven en hen zeggen dat een democratie onmogelijk is met systematische uitsluiting van delen van de bevolking, etnische groepen en culturele minderheden , weze het in de richting van vreemdelingen of tegenover de franstalige Belgen. Die mentaliteit bedreigt de noodzakelijke verdraagzaamheid in een pluralistische samenleving. Die politiek versterkt het egoïsme en holt de solidariteit uit. Die politiek bedreigt de democratische en individuele vrijheden. Dat dergelijke politiek de grenzen van een democratisch politiek debat overschrijdt diende nodig door de rechterlijke macht te worden onderstreept. Zij die zich daarvoor hebben ingezet hebben de democratische rechtsstaat een grote dienst bewezen. Maar het wegwerken van de malaise in onze samenleving kan natuurlijk niet alleen steunen op het aan banden leggen van de onruststokers.

Het is aan de nog steeds bestaande democratische meerderheid om beleid te voeren en de voorwaarden te scheppen voor een solidaire interculturele samenleving gesteund op meer democratie en meer participatie. Gericht op integraal beleid, met meer publieke discussie, gericht ook op deelname van uitgesloten groepen en kansarme buurten. We moeten de migrantenbevolking insluiten en niet uitsluiten. We moeten streven naar leefbaarder steden, niet alleen voor de middenklassenomaden, maar voor alle sociale groepen. Steden moeten niet alleen cultureel bruisen, maar ook geborgenheid bieden. Onze economie moet werkzekerheid bieden. We moeten sociale ongelijkheid wegwerken. We moeten opnieuw de mazen in het vangnet van de verzorgingsstaat dichtstoppen. Voor goede en betaalbare huisvesting zorgen voor iedereen. Geen enkele etnische of sociale groep marginaliseren of ghettoiseren. Laten we zorgen voor iedereen.

Wij, de actieve civiele maatschappij,moeten niet alleen blijven strijden maar ook doordrongen zijn van democratische principes, mensenrechten, solidariteit en respect voor diversiteit.
De mensen moeten gelukkig kunnen zijn in onze steden. Laten we daar nu mee beginnen. Vandaag is het even feest en morgen zetten we direct de strijd verder voor een democratisch en solidair Vlaanderen, voor democratische en solidaire steden.

Deze oproep wordt gesteund door: ABVV Scheldeland, ACV Gent-Eeklo, Attac Vlaanderen, Democratie 2000, Groen! , Belgisch Afrikaans Slagwerk, Gents Milieu Front (GMF), Hand in Gand Gent, Holebifederatie , Humanistische Jongeren, LEF (Links Ecologisch Forum), Sambaband JNM, Studenten tegen Racisme, Vrede vzw., 11.11.11. Oost-Vlaanderen.

omdat een ander Vlaanderen mogelijk is,
Viva la Democrazia!
eric goeman