arch/ive/ief (2000 - 2005)

Veel volk op rechtszaak tegen Dr. Geert Van Moorter wegens 'smaad aan politie'
by Bert De Belder Tuesday, Nov. 02, 2004 at 6:39 PM
bert.debelder@intal.be

Vandaag kwam de zaak tegen Dr. Geert Van Moorter wegens 'smaad aan de politie' voor, voor de 60ste Correctionele Kamer in het Brussels Justitiepaleis. Meer dan 50 sympathisanten kwamen opdagen om Van Moorter te steunen.

Op de trappen van het Justitiepaleis vroegen zij op bordjes de vrijspraak van Geert Van Moorter en eisten zij dat het recht op betogen zou gewaarborgd blijven. Onder de aanwezigen o.a. Zoé Genot (Kamerlid voor Ecolo), Xavier Declercq (Oxfam-Solidariteit) en Dr. Bert De Belder (Geneeskunde voor de Derde Wereld). Patrick Vankrunkelsven (Senator VLD) en Dirk Tuypens (acteur in o.a. Flikken) lieten zich verontschuldigen.

In de rechtszaal nam Geert Van Moorter voor een groot stuk zélf en met brio zijn eigen verdediging waar. Ook werden op vraag van de verdediging videobeelden van de politie getoond, waaruit duidelijk bleek dat Van Moorter, als Medical Team-verantwoordelijke van de interne ordedienst van de Stop.USA-betoging van 19 januari 2003, probeerde de betogers te kalmeren. In zijn pleidooi betoogde Meester Ivo Flachet dat er absoluut geen sprake kan zijn van smaad. Hij vroeg dan ook de vrijspraak voor zijn cliënt, terwijl het openbaar ministerie een straf blijft vorderen. De rechter doet uitspraak op 7 december.

De steun van de politieke wereld voor Geert Van Moorter neemt intussen nog toe. Kamerleden Dirk Van der Maelen (fractieleider SP.a), Greta D’Hondt (CD&V), Dirk Claes (CD&V) en Zoé Genot (Ecolo), en Senatoren Patrick Vankrunkelsven (VLD) en Jean Cornil (PS) gaan Minister Dewael van Binnenlandse Zaken en Minister Onkelinx van Justitie vragen stellen over deze zaak. Senator Jean-Marie Dedecker (VLD) en Kamerleden Annemie Roppe, Jacinta De Roeck en Dylan Casaer (allen SP.a-Spirit) en Olivier Chastel (MR) zegden eveneens hun steun toe, naast Andrea Croonenberghs, bekend van Flikken, Vera Dua (voorzitster Groen!), Bea Van Der Maat en Sigiswald Kuijken.

Een aantal derdewereld-, vredes- en mensenrechtenorganisaties (Geneeskunde voor de Derde Wereld, Oxfam Solidariteit, Stop.USA, Attac Vlaanderen, Vrede vzw, de Liga voor Mensenrechten en het Forum voor Vredesactie) stuurden naar aanleiding van deze zaak vandaag een brief naar de Ministers Dewael, Onkelinx en Verhofstadt (in bijlage) met de vraag om de intimidatie en criminalisering van organisatoren van betogingen te stoppen.

De feiten dateren van 19 januari 2003, toen een betoging van Stop.USA tegen de oorlog in Irak door Brussel trok. Geert Van Moorter was als arts medeverantwoordelijk voor het Medical Team van de betoging. Op het einde probeerden agenten in burger manifestanten te arresteren. Jonge betogers raakten hierdoor opgehitst. Geert Van Moorter kwam tussenbeide om rellen te voorkomen, en riep: ‘Het zijn flikken in burger. Laat u niet provoceren.’ Hij kon de betogers kalmeren. De politie stelde proces-verbaal op met als aanklacht ‘smaad en aanzetten tot rellen en weerspannigheid’. De beschuldiging van smaad - volgens de politie vervat in het woord ‘flikken’ - werd weerhouden.