arch/ive/ief (2000 - 2005)

9 oktober festival, seminar en film over Baskenland
by Baskenland Informatie Centrum Tuesday, Sep. 28, 2004 at 9:32 AM
baskinfo@xs4all.nl Postbus 2884 3500 GW Utrecht

Op 9 oktober debat, film, seminar, festival, muziek, eten over Baskenland in het kader van Baskisch filmfestival in Melkweg, Amsterdam

Beste,

Wij vragen uw aandacht voor een van de oudste politieke conflicten in Europa, het conflict over de politieke status van Baskenland. Inmiddels is dit conflict in een nieuwe fase beland, met een enorme bloei van initiatieven tot dialoog, na de Al Qaida aanslagen in Madrid op 11 maart en de nieuwe regering van de sociaal democraten van Zapatero in Spanje. Deze nieuwe fase wordt wel de 'etappe van de dialogen' genoemd en kenmerkt zich door een grote participatie van de Baskische samenleving. Er wordt gewerkt aan de voorbereiding van een referendum over de politieke status van Baskenland, de verboden zelforganisatie van gemeenteraadsleden in heel Baskenland (dus ook de Franse provincies en Naffaroa, die officieel geen deel uitmaken van de Baskische Autonome Gemeenschap) wordt heropgericht en tot veler opluchting houdt ETA zich verhoudingsgewijs koest, al ontploften er in augustus enkele lichte bommen in toeristische plaatsen, gelukkig zonder dodelijke slachtoffers.

Voor al deze ontwikkelingen is geen aandacht in de Nederlandse media, terwijl dit politieke conflict ons inziens de kern raakt van de mensenrechten in Europa; het recht op zelfbeschikking en het recht om zelf te beslissen wat voor toekomst je voor je land wilt. In Baskenland is dit onmogelijk, er heerst een politieke uitzonderingstoestand, bijna een politieke apartheid. Linkse bewegingen en mensenrechtenorganisaties, maar ook Baskischtalige kranten, worden per decreet verboden, zonder bewijs, zonder proces en mensen verdwijnen voor tientallen jaren achter de tralies, in vele gevallen na gemarteld te zijn.

Een van de laatste schokkende ontwikkelingen was het verbod op de Baskische kieslijst Herritaren Zerrenda voor de afgelopen Europese Verkiezingen. Een lijst van Baskische burgers, die opkwamen voor een 'rood en groen Europa' en het recht op zelfbeschikking werd eenvoudig verboden en geen Europese haan die er naar kraaide. De grootste oefening in democratie op het Europese grondgebied in de geschiedenis en er wordt een partij verboden, zonder dat daar iemand om geeft.

Daarom organiseren wij weer een seminar/debat over de Baskische kwestie en nu toegespitst op de mensenrechtensituatie en in het bijzonder de Baskische krant Egunkaria.

In de maand oktober wordt in de Melkweg te Amsterdam, in samenwerking met het Baskenland Informatie Centrum, een Baskisch filmfestival georganiseerd. Er worden zo'n 20 films van Baskische regisseurs vertoond, waaronder een aantal belangrijke politieke documenten, die zelden of nooit in Nederland aan het publiek zijn vertoond.

Hoogtepunt van de maand is zaterdag 9 oktober; dan is er een themadag over Baskenland in meerdere zalen van de Melkweg met debat, dichters, muziek, eten, film etc. Hiermee willen we mensen in Nederland kennis laten maken met de rijke Baskische cultuur, de onbekende en bekende aspecten daarvan, mensen laten proeven aan een rijke traditie van verzet, zelforganisatie en de veerkracht van de Baskische samenleving. De Baskische producent van La Pelota Vasca, de omstreden en beruchte documentaire die oproept tot dialoog in Baskenland, is aanwezig om vragen aan te stellen. Het politieke debat later op de dag zal gaan over (het gebrek aan) de vrijheid van meningsuiting in Baskenland en de schending van mensenrechten in Spanje en Baskenland.

De directeur Egunkaria - een in februari 2003 zonder enige vorm van proces verboden Baskischtalige dagblad - Martxelo Otamendi, hadden we uitgenodigd, maar zijn komst werd verboden door de Spaanse onderzoeksrechter Balatasar Garzon. Otamendi is voorlopig op borgtocht vrijgelaten, overigens na gemarteld te zijn, en mag het land niet voordat het onderzoek is afgerond. In het geval van een andere gesloten Baksische krant, de EGIN, duurt dit al 6 jaar.

De vervanger van Otamendi, de voor Berria, een krant die werd opgericht na Egunkaria, werkzame journalist Gurutze Jauregi zal vertellen over de repressie jegens de Baskische taal en de onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting alsmede over zijn periode in de gevangenis. Julen Arzuaga, advocaat van de mensenrechtenorganisatie Behatokia, zal vertellen over martelen in Spanje en Baskenland, de straffeloosheid van de beulen en de vervolging van iedereen die zich inzet voor betere mensenrechten in Baskenland.

Op deze dag zullen er diverse informatiestands aanwezig zijn, ook toeristische, en zal een Baskische leraar een inleiding geven over de geschiedenis van de Baskische taal en de huidige staat ervan. 's Avonds is er, na het Baskische diner, een breed aanbod aan Baskische muziek, een singersongwriter, een multimedia-band, een rapband, een rockband en last but not least, Fermin Muguruza, de Baskische muzikale duizendpoot die in augustus een punt achter zijn carrière zette, maar het erg belangrijk vindt om dit politiek-culturele festival tot een succes te maken. Het gehele programma vind je hieronder. De hele lijst met films en omschrijvingen vind je op onze site http://www.baskinfo.org

Wanneer: zaterdag 9 oktober 2004

Hoe laat: 19.00- 20-30

Waar: Melkweg, Amsterdam

Voertaal: Engels

Seminar met debat over schendingen van politieke, burger en mensenrechten in Baskenland

In Baskenland speelt een van de oudste politieke conflicten van Europa: dat over de politieke status van Baskenland. Centraal staat het zelfbeschikkingsrecht. Dit recht wordt in Baskenland door de Spaanse staat geschonden. Waarom zijn de burgerrechten in gevaar? Wat is er zo gevaarlijk aan Baskischtalige kranten dat ze gesloten moeten worden? Waarom bestaat er nog marteling in Spanje en Baskenland? Experts Jauregi en Arzuaga geven hierop deze avond antwoord. En op al uw andere vragen zullen ze het proberen.

Dit seminar is mede mogelijk gemaakt door een gift van het Utrechtse fonds Zwart Zaad (zwartzaad@yahoo.com)

Programma 9 oktober 2004 Melkweg, Lijnbaansgracht 234a, Amsterdam

Theaterzaal

13.00 Zaal open
13.30 Inleiding in het Engels over de Baskische taal
14.00 Vertoning La Pelota Vasca met daarna verhaal regisseur Koldo Zuazua
17.00 Seminar Baskenland door BIC
20.30 Einde seminar

Cinema

14.00 Non stop CORTOS VASCOS (Basque short films)
Verschillende regisseurs Euskadi | 98 min. | Baskisch gesproken | Engels ondertiteld
Met dit korte-filmprogramma wordt een overzicht gegeven van een aantal korte films waaronder het eerste filmpje van Alex de la Iglesia MIRINDAS ASESINAS, de winnaar van de Beste korte film op het Fantastische Film Festival 2004 EL TREN DE LA BRUJA en twee korte films van Julio Medem.
PATAS EN LA CABEZA - Julio Medem, 1985 | 14 min.
7:35 DE LA MAÑANA - Nacho Vigalondo, 2003 | 8 min.
BELARRA - Koldo Almandoz, 2002 | 10 min.
TERCERO B - Jose Mari Goenaga, 2002 | 18 min.
TOPEKA - Asier Altuna, 2002 | 3½ min.
LAS SEIS EN PUNTA - Julio Medem, 1987 | 15 min.
MIRINDAS ASESINAS - Alex de la Iglesia, 1990 | 12 min.
EL TREN DE LA BRUJA – Koldo Serra, 2003 | 17 min.

20.30 Opnieuw vertoning La Pelota Vasca

Oude Zaal

20.00 Zaal open
20.30 Anari, singer songwriter uit Baskenland
20.50-21.20 Txalaparta, Baskische traditionele muziek met houten instrumenten
21.20-22.00 Gailu, experimentele multimediamuziek
22.00-22.30 Txalaparta, Baskische traditionele muziek met houten instrumenten
22.30-23.10 Inoren Ero Ni, rockband
23.10-01.00 (?) Fermin Muguruza Kontrakantxa Soundsystem & DJ Selekta Kollektiba (rap)

In het Restaurant kan vanaf 17.30 tot 21.00 Baskisch gegeten worden. U wordt vermaakt met Baskische dichters (Bertsolaris), Baskische muziek (Txalaparta) en Baskische fluitspelers (Txistularis).

Er zijn stands aanwezig over Baskenland, toeristisch, politiek, cultureel, gastronomisch.

Hopelijk tot ziens in de Melkweg!

Groeten van BIC

Postbus 2884
3500 GW Utrecht
Giro: 1936332 t.n.v. Schism, Utrecht
http://www.baskinfo.org
info@baskinfo.org