arch/ive/ief (2000 - 2005)

Gezocht : pleegouders !
by Johan Van der Sypt Tuesday, Sep. 21, 2004 at 12:13 PM
kortrijk@opvang.be 056/22 52 85 Overleiestraat 15A, 8500 Kortrijk

Opvang vzw is een vrijzinnige dienst voor pleegzorg. Opvang biedt hulp aan kinderen van wie de ouders -tijdelijk- de zorg voor hun kinderen niet kunnen opnemen. Deze kinderen bieden we een oplossing via een pleeggezin dat hen, voor korte of langere tijd, een veilige haven aanbiedt.

Opvang Antenne Kortrijk


Opvang vzw is door de Vlaamse Gemeenschap erkend als Dienst voor Pleegzorg binnen de Bijzondere Jeugdbijstand. Binnen Kind en Gezin is Opvang vzw opgenomen in het project “Gezinsondersteunende Pleegzorg”. Opvang vzw is actief in gans Vlaanderen.
De afdeling Brugge startte haar werking in 1986. Zij bouwde een aanbod uit in gans de provincie West-Vlaanderen. Sedert 1998 hebben wij een aparte antenne in Kortrijk.

Opvang vzw wil verantwoorde plaatsingen in pleeggezinnen organiseren voor kinderen en jongeren die door omstandigheden niet in hun eigen gezin kunnen wonen.
Binnen de Bijzondere Jeugdzorg betekent dit dat wij gezinsopvang voorbereiden, realiseren en begeleiden voor kinderen en jongeren voor wie een uithuisplaatsing zich opdringt omwille van de problematische opvoedingssituaties waarin ze verkeren. Opdrachten in het kader van de Bijzondere Jeugdzorg krijgen wij van Comités voor Bijzondere Jeugdzorg en van Jeugdrechtbanken. In opdracht van Kind en Gezin organiseren wij kortdurende gezinsopvang (maximaal 6 maanden) voor kinderen uit het lager onderwijs, uit gezinnen die tijdelijk in zeer moeilijke leefomstandigheden verkeren. Ouders kunnen ons zelf aanspreken voor dergelijke opvang. Bij beide vormen van hulpverlening wordt het oorspronkelijk gezinsmilieu intensief betrokken en ondersteund in functie van een gezinshereniging. In het kader van de Bijzondere Jeugdzorg is het evenwel mogelijk dat kinderen en jongeren langere tijd in een pleeggezin verblijven. Soms dringt voorbereiding op zelfstandigheid zich op.

Wij zorgen voor doelgerichte selectie, vorming en voorbereiding van kandidaat-pleeggezinnen. Wij garanderen een deskundig onderzoek van plaatsings- en begeleidingsvragen. Onderzoek van kinderen of jongeren en hun omgeving vormt hiervan een essentieel onderdeel. Bij plaatsing van kinderen en jongeren in een pleeggezin worden noden en behoeften van jongeren afgewogen tegenover mogelijkheden en verwachtingen van kandidaat-pleeggezinnen. Alle betrokkenen worden gepast voorbereid op de plaatsing. Gedurende de pleegplaatsing krijgen zowel pleeggezinnen, minderjarigen als hun omgeving professionele psychologische, sociale, pedagogische en administratieve begeleiding.
Daarbij streven wij naar een kwalitatief hoogstaande hulpverlening op maat.
Om onze doelstellingen blijvend te realiseren hebben wij voortdurend pleeggezinnen nodig: mensen die bereid zijn om kinderen en jongeren uit probleemgezinnen (tijdelijk) op te vangen.


Adres:
Overleiestraat 15A, 8500 Kortrijk – tel. 056/22 52 85 fax 056/25 44 31
e-mail: kortrijk@opvang.be


Website: http://www.opvang.be


Bereikbaarheid: werkdagen van 9u tot 12u30 en van 13u30 tot 17u – of op afspraak.


Personeel:

Herlinda Reunbrouck (maatschappelijk assistente – diensthoofd afdeling West-Vlaanderen)

Stefanie Scholtz (klinisch psychologe – antenneverantwoordelijke)
Andy Rullens (maatschappelijk assistent – (hoofd)begeleider)
An De Backer (criminologe - begeleider)