arch/ive/ief (2000 - 2005)

Natuurparagraaf Ontwikkelingsschets 2010 schiet tekort
by Vincent Klap Saturday, Sep. 18, 2004 at 3:38 PM

Totaalpakket aan maatregelen is onevenwichtig

Scheldedag

Jaarlijks ontmoeten de ondertekenaars van het ‘Verdrag van Saeftinghe’ - enkele tientallen natuur- en milieuverenigingen uit Vlaanderen en Nederland - elkaar om de ontwikkelingen in en rond het Schelde-estuarium te bespreken. Hoofdthema dit jaar is de ambtelijke versie van de Ontwikkelingsschets 2010, die ontwikkelingsopties oplijst voor het estuarium in het komende decennium. De schets is onlangs de inspraak ingegaan.

Natuurdeficit

De Werkgroep Schelde-estuarium, die als vertegenwoordiger optreedt namens de ondertekenaars van het Verdrag van Saeftinghe, is teleurgesteld over de Ontwikkelingsschets 2010, vanwege de onbalans in het maatregelenpakket. Het pakket geeft geen invulling aan de doelstelling vooraf om zowel de veiligheid, de toegankelijkheid en de natuurlijkheid te versterken. Het Nederlandse natuurluik van de schets is ronduit onder de maat. De schets signaleert wel dat de natuur ‘robuustheid’ mist om weerstand te kunnen bieden aan ingrepen – maar faalt als het erop aankomt deze robuustheid te realiseren. Daar komt bij dat zowel in Vlaanderen als Nederland de financiële en bestuurlijke garantie ontbreekt voor de verwezenlijking van de wel opgenomen natuurgerichte projecten. Kortom, de huidige schets schiet tekort om een serieuze stap te zetten in de richting van een ‘goede staat van instandhouding’, nochtans een verplichting onder de Europese Habitatrichtlijn. Om tegemoet te komen aan de door beide overheden eerder geformuleerde ambities dient met name het Nederlandse natuurluik te worden uitgebreid. Kwantitatief betekent dat tot een totaalareaal van 1000 ha, kwalitatief dienen de extra projecten meer invulling te geven aan het leidend principe voor de natuurontwikkeling: ruimte voor de rivier. Wij zullen de komende tijd de inspraakmogelijkheid benutten om samen met de Saeftinge-partners de bewindslieden te overtuigen van de noodzaak van een sterker natuurontwikkelingsplan en garanties eisen voor de uitvoering van het resulterende natuurluik.

Verdieping

De schets meldt dat onderzoek aantoont dat verder verdiepen van de vaargeul (tot 13.1 m vrije doorvaart) en het gelijktijdig aanpassen van de stortstrategie geen onacceptabele schade toebrengt aan het estuarium. Wij merken op dat de suggestie als zou verdiepen geen negatieve invloed hebben op het systeem, onjuist is. Feitelijk heeft het morfologisch onderzoek in eerste instantie aangetoond dat de huidige stortstrategie niet optimaal is. Het positieve effect van aanpassing van die stortstrategie doet het negatieve effect van de voorgenomen verdere verdieping waarschijnlijk teniet, zodat het resultaat van de twee maatregelen samen neutraal is. Daarbij onderschrijven wij de kanttekening van de onderzoekers dat de prognoses van het modelmatige onderzoek gepaard gaan met forse onzekerheden. De beschikbare tijd voor het onderzoek was te kort om de nauwkeurigheid te verhogen, vandaar dat wij nader onderzoek hiernaar in de projectfase bepleiten. Wij wijzen erop dat enkel (rechts)zekerheid kan gevonden worden door de uitvoering van een kwalitatief en kwantitatief degelijk natuurpakket - om zo de robuustheid van het systeem en voldoende draagkracht voor andere functies - nu en in de toekomst- te verzekeren.

Voor aanvullende informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Vincent Klap van de Zeeuwse Milieufederatie (++31 (0)113 230075, vklap@zmf.nl), Peter Symens van Natuurpunt (++32 (0)15 29 72 37, peter.symens@natuurpunt.be) en Wim Van Gils van Bond Beter Leefmilieu (++31 (0)2 2 82 17 33, wim.van.gils@bblv.be)

http://www.bondbeterleefmilieu.be