arch/ive/ief (2000 - 2005)

Concentratie / Sony kaapt MGM-studio weg voor neus Time-Warner
by raf Tuesday, Sep. 14, 2004 at 2:25 PM
raf@indymedia.be 0476-954290

De Japanse electronica- en entertainmentgroep Sony gaat voor "een kleine 5 miljard dollar" de Amerikaanse filmgroep Metro-Goldwyn-Mayer kopen. De mediareus Time-Warner, die ook als koper van MGM in de running was, trok maandag onverwacht zijn bod in. MGM heeft een uitgebreide filmcollectie.

In mei van dit jaar raakte bekend dat Sony met MGM onderhandelde. Toen al werd gezegd dat een overname zou passen in de lange-termijn-visie van Sony's grote baas Nobuyuki Idei, die de verweving van content en electronica in een entertainment-netwerk voor ogen heeft.

Sommige waarnemers fronsten nochtans de wenkbrauwen omdat zulke integratie eerder al zonder veel sukses was ondernomen. Voor mediareus Time-Warner liep de overname van America Online (AOL) naar verluidt "desastrues" af. Sony zelf nam in 1989 de filmstudio Columbia Pictures over, voor 3,4 miljard dollar (toen de grootste overname ooit door een Japans bedrijf), maar wist daaruit niet (voldoende) munt te slaan.

Intussen krijgt Sonu de toestemming van de concurrentie-overheden om Sony Music samen te smelten met BMG, de muziekafdeling van de Duitse mediareus Bertelsmann. Zijn filmafdeling Sony Pictures doet het naar eigen zeggen niet slecht en zijn 7 recentste filmtitels (waaronder Spider Man-2) hebben winst gemaakt.

Sony heeft zelf een film-biblitoheek met 4000 titels. Met de koop van MGM weet Sony nu de hand te leggen op een film-library van circa 5500 titels waaronder Pink Panther-, Rambo- en James Bond-reeksen. De twee collecties worden allicht samengesmolten, hetgeen Sony toelaat te besparen op de kosten van bewaring, exploitatie en beheer.

Om MGM te kunnen kopen, vormde Sony een consortium met de Amerikaanse investeringsfondsen Providence Equity Partners en Credit Suisse First Boston en met Texas Pacific Group. Ook de kabeldistributiereus Comcast zou het consortium kunnen vervoegen (en vervolgens de MGM-films via zijn pay-per-view-service aan zijn abonnees aanbieden).

Het consortium betaalt nagenoeg 5 miljard dollar voor MGM: naast 2,94 miljard dollar voor de feitelijke overname, neemt het ook 1,9 miljard schulden van MGM over. Het laatste bod van Time Warner, de andere kandidaat-overnemer, bedroeg 4,6 miljard dollar. MGM was voor 74 procent in handen van Kirk Kerkorian die MGM al voor de derde keer verkoopt!

Voor meer info over de impact van concentraties op de media en de informatie: lees de rubriek 'Gigantjes' in Media-Activisme.