arch/ive/ief (2000 - 2005)

Week van Vervoering - vzw Dégage!
by wim maertens Friday, Sep. 10, 2004 at 4:05 PM
info@degage.be

vzw Dégage! Autodelen: beter voor het milieu, de mobiliteit en de portemonnee.

VZW Dégage !

Iemand zin om een auto te delen? Dat kan in Gent.


Autodelen is een systeem waarbij personen zonder auto toch op een eenvoudige en goedkope manier een auto kunnen huren of lenen.

Het is zonder twijfel milieuvriendelijk en duurzaam en verhoogt de leefbaarheid van de omgeving. Omdat autodelers hun korte verplaatsingen niet of minder met de auto doen, daalt het totale autogebruik. Bovendien zijn het net die korte verplaatsingen die heel vervuilend zijn. Minder autoverkeer betekent uiteraard ook minder files.

Ook het totale aantal auto's daalt en dat heeft positieve gevolgen voor de openbare ruimte. Als er minder parkeerplaatsen nodig zijn, kan de vrijgekomen ruimte voor iets anders gebruikt worden.

In Gent bestaat al zo’n vijf jaar een project rond autodelen. Het vroegere DAG (Democratisch Autodelen Gent) werd onlangs een heuse VZW. VZW Dégage ! (Dé Gedeelde Autovloot Gent) bestaat ondertussen uit honderdtal leden en acht auto’s.


Wat VZW Dégage ! apart maakt is dat het over een systeem gaat waarbij particuliere auto-eigenaars hun auto delen met mensen die geen auto hebben. Ze recupereren een deel van de vaste kosten in verhouding tot het aantal gedeelde kilometers. Zo wordt je dure auto iets minder kostelijk.

Voor het overige blijven de eigenaars verantwoordelijk voor onderhoud, verzekeringen,… Ze regelen ook zelf de reservaties voor hun auto. Dat kan rechtstreeks via het internet of telefonisch.

Autolozen betalen geen abonnement, maar een voorschot en een vaste kilometerprijs. Deze kilometerprijs is gebaseerd op de reële kostprijs van een auto. Bovendien daalt de prijs naargelang de kilometers stijgen. Dat zorgt ervoor dat men bewuster gaat autorijden. De autodeler gaat zelf de sleutels en dus ook de auto afhalen bij de eigenaar en brengt deze terug. Wat onderhoud en de papieren rompslomp betreft gaat de autodeler volledig zorgeloos door het leven.

Dat het project werkt blijkt uit het succes. Wat aanvankelijk begon als een kleinschalig initiatief met enkele buren groeide ondertussen uit tot een volwaardige vereniging. Maandelijks verwelkomen we nieuwe leden. Ervaring leert dat ongeveer één auto per tien leden een haalbaar gemiddelde is. Het gebeurt uiterst zelden dat iemand geen auto vindt. Bovendien zijn er verschillende types auto, zodat een uitstapje naar zee met een comfortabel voertuig kan, terwijl voor de verhuis van grootmoeders drie meter hoge cactus een bestelwagentje geleend kan worden.

De auto’s staan verspreid op strategische plaatsen in het Gentse: Dampoort, Visserij, Rabot, Heernis, Macharius, Zuid, Ledeberg, Wondelgem en Sint-Amandsberg. Bijna elke auto heeft een eigen internetkalender.

Kortom, VZW Dégage ! biedt alleen maar voordelen. De eigenaars recupereren een deel van hun kosten en de leden betalen enkel wat ze verbruiken. Het systeem is duurzaam en milieuvriendelijk. VZW Dégage ! moedigt rationeel en bewust autogebruik aan en voorziet een basismobiliteit.

De drempel is bewust laag gehouden. Wie een info-avond bijwoont kan zich bij ons aansluiten. Je ondertekent een contract en betaalt enkel een kleine waarborg en voorschot.

Meer info? Surf naar http://www.degage.be. Mailen kan naar info@degage.be . Of telefoneren naar Brenda Lannoey: 09/3299477.