Politieke journalisten Nederland schnabbelen voor ministeries by Reporter (KRO-NL) posted by raf Thursday, Sep. 02, 2004 at 9:33 PM |
raf@indymedia.be 0476954290 |
Het programma Reporter van de Nederlandse omroep KRO publiceerde zopas een lijst van journalisten die bijklussen voor ministeries. De overheid moest de namen vrijgeven na een juridisch gevecht dat Reporter drie jaar geleden begonnen was. Hieronder het dossier van de KRO-website (met o.a. een reactie van een VTM-journalist).
Reporter, het Rijk en de rechtbank
Onderstaande documenten zijn in PDF formaat.
Lijst journalisten actief voor VROM
Lijst journalisten actief voor Financiën
Uitgaven Financiën aan journalisten per jaar
Lijst journalisten actief voor SZW (incompleet, meer volgt)
Lijst journalisten actief voor Onderwijs
Lijst journalisten actief voor Defensie
Lijst journalisten actief voor Buitenlandse Zaken
Lijst journalisten actief voor het Commissariaat voor de Media
Lijst journalisten actief voor RVD-AZ
Brief SVB over Paul Witteman
Uitspraak rechtbank Amsterdam
Contract Kees Driehuis met de Raad voor Werk en Inkomen (RWI )
Contract Annette van Trigt met de RWI
Nieuwsgierig naar welke journalisten wel eens ‘bijklussen’ bij de rijksoverheid vraagt Reporter (KRO-Nederland) op 10 augustus 2001, met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB), aan het ministerie van Algemene Zaken om een overzicht. Reporter wil een lijst met alle journalisten die sinds het aantreden van het tweede kabinet Kok in augustus1998 hebben gewerkt voor een ministerie en / of een zelfstandig bestuursorgaan (bijvoorbeeld De Nederlandse Bank, Commissariaat voor de Media, etc.).
Het ministerie van Algemene Zaken wijst ons verzoek een maand later af. Het stelt dat de WOB niet van toepassing is omdat de overheid geen beleid heeft wanneer het om ‘bijklussende’ journalisten gaat (een voorwaarde voor het toepassen van de WOB). Bovendien zou de privacy van de journalisten zich tegen publicatie van hun namen verzetten.
Reporter stapt, nadat een bezwaarschriftprocedure niets oplevert, naar de rechter. Op 23 juli en 28 augustus 2003 staan Reporter en de landsadvocaat tegenover elkaar bij de rechtbank van Amsterdam. Reporter betoogt dat er wel degelijk sprake is van beleid. En dat veel journalisten hun privacy zelf hebben opgegeven door hun diensten aan te prijzen in folders en op websites.
Op 19 januari 2004 doet de rechter uitspraak . De rechtbank stelt Reporter in het gelijk en geeft het ministerie van Algemene Zaken zes weken de tijd om alsnog aan ons WOB-verzoek te voldoen. De lijst met namen die het ministerie verstrekt is echter dermate achterhaald en incompleet dat Reporter begin juli van dit jaar nogmaals een beroep op de WOB doet. We vragen om meer recente informatie en sturen een kopie van het vonnis mee. Dat helpt. De ministeries van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en Financiën hebben de gevraagde informatie inmiddels gegeven. U vindt het op deze site.
België
(copyright foto: Steven Decraene)
Steven Decraene, werkzaam voor de commerciële tv-zender VTM:
"In België verschilt de situatie tussen Wallonië en Vlaanderen. In Vlaanderen is het nu best wel strikt. Veel journalisten maken de stap om woordvoerder te worden. Meestal is het dan definitief en dus een verandering van beroep. Teruggaan naar je oude journalistieke beroep kan wel, maar is in Vlaanderen al moeilijk. Ik ken een geval uit Wallonië waar een journalist van de televisie zijn baan heeft omgewisseld voor woordvoerder. Één maand later nam hij ontslag en ging weer voor de televisie werken. Hij ging ministers interviewen waarmee hij een paar dagen geleden nog op één niveau stond. In Vlaanderen is zoiets veel moeilijker."
"Journalisten in Vlaanderen geven wel vaak mediatrainingen aan politici. Het is een moeilijke kwestie, want je vertelt eigenlijk geheimen van je vak aan de politiek. Toch wordt het vaak gedaan. Ik heb collega’s die dat doen. Veel journalisten laten zich ook betalen, met bedragen van 500 euro en meer. Journalisten mogen wel zonder problemen voor andere media werken, mits er geen sprake van concurrentie met hun eigen medium is. Debatten met journalisten zijn ook gangbaar, maar werken voor de overheid niet. Als dat toch zou gebeuren, zou de Journalistenbond zich erin mengen en de journalist op zijn vingers tikken."
Persbericht
PERS REGELMATIG WERKZAAM VOOR MINISTERIES
18 augustus 2004
Hilversum - Parlementaire journalisten blijken regelmatig te werken voor ministeries. Ze nemen deel aan brainstormsessies, leiden discussies of geven mediatraining aan bewindspersonen en voorlichters. Vaak tegen forse betaling. Dat blijkt uit onderzoek van http://www.reporter.kro.nl
Zo doet het ministerie van Financiën regelmatig een beroep op de parlementaire pers. Op een lijst van ‘externe deskundigen’ voor brainstormsessies van de Directie Voorlichting vinden we de namen van Frits Wester en Marc de Jong (RTL-Nieuws), Giselle van Cann (het Financieele Dagblad) Toof Brader (Radio 1 Journaal) en Ferry Haan (de Volkskrant). Zij kregen geen vergoeding van Financiën. De reactie van Frits Wester: “Financiën wilde weten wat mijn mening was over hun manier van voorlichten. Da’s alles. Ik vind dat geen werken voor het ministerie.”
Victor Deconinck (Twee Vandaag tot 1 januari 2004) werd wél betaald. Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) huurde hem bij de start van Paars 2 in voor ‘mediatraining van de nieuwe staatssecretaris’. Dat was Johan Remkes. In 2003 gaf Deconinck opnieuw mediatraining voor VROM, nu aan een hoge ambtenaar. Ook Willem Lust (Nova) en Pim van Galen (Den Haag Vandaag) trainden ambtenaren van Financiën. Beiden kregen daarvoor een financiële vergoeding. Financiën gaf de afgelopen zes jaar ruim 200.000 euro uit aan het inhuren van (oud-) journalisten.
Tv-presentatoren blijken vooral gewild als dagvoorzitter. Paul Witteman verdiende 27 mei van dit jaar 6.750 euro met een conferentie van de Sociale Verzekeringsbank, een bestuursorganisatie van het ministerie van Sociale Zaken. Ook Frank du Mosch, Kees Driehuis en Peter van Ingen duiken regelmatig op in de loonadministratie van ministeries.
Al deze namen en bedragen zijn bekend geworden na een beroep van KRO Reporter op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). Aanvankelijk weigerden de ministeries informatie over (bij)klussende journalisten bekend te maken. Maar nadat de Amsterdamse rechtbank Reporter dit voorjaar in het gelijk stelde, hebben de ministeries van VROM en Financiën hun administratie openbaar gemaakt. Andere departementen hebben tot op heden beperkt of nog helemaal geen gevolg gegeven aan het rechtbankvonnis.
Op http://www.reporter.kro.nl staat de volledige lijst met namen.
‘Journalisten eisen van alles en iedereen transparantie’, zegt Marc Josten, eindredacteur van KRO Reporter. ‘Van Kamerleden willen we de nevenfuncties weten, van lobbyisten willen we weten met welke politici en ambtenaren ze praten: allemaal zeer terecht. Dan is het normaal dat wij journalisten zelf ook transparant zijn. Iedere lezer en kijker moet weten of een journalist meerdere broodheren dient. Na deze gewonnen WOB-procedure is dat voor het eerst mogelijk. Vanaf nu gaat KRO Reporter deze lijst met politieke klusjes van journalisten jaarlijks publiceren.’
Voor meer informatie: Jacco Versluis 06 537 86 538 of 035 6713 452
dossier archief
Dossier bijklussende journalisten
Afgelopen week publiceerde Reporter na drie jaar getouwtrek met de overheid de namen van journalisten die wel eens voor een ministerie of een zelfstandig bestuursorgaan hebben bijgeklust.
In dit dossier hebben wij nu alle informatie hierover gebundeld: de namen van de journalisten, bijbehorende documenten, de persberichten en meer informatie over de werkwijze van Reporter. Via de links aan de rechterkant kunt u naar alle onderdelen navigeren.
Let op: nog niet alle ministeries hebben de opgevraagde informatie verstrekt. Reporter zal het dossier steeds met nieuwe feiten aanvullen.
Disclaimer:
De op deze site genoemde namen, werkzaamheden en bedragen zijn ons verstrekt door de diverse ministeries en zelfstandige bestuursorganen. Voorzover mogelijk hebben we deze informatie geverifieerd bij betrokkenen. Maar niet iedereen was daartoe bereid of reageerde op onze verzoeken om commentaar.
De discussie van Reporter heeft al gevolgen gehad:
NOS medewerkers moeten klussen melden
NOS RTV directeur Gerard Dielessen heeft alle medewerkers van de NOS opgeroepen hun nevenactiviteiten te melden bij hun hoofdredacteur. Doen ze dat niet dan ‘volgen er zeker maatregelen’. Aanleiding voor de brief van Dielessen is de publiciteit rondom het bijklussen door Journaalpresentatoren Gijs Wanders en Anette van Trigt. Uit gegevens die door het UWV aan Reporter werden verstrekt blijkt dat beiden langere tijd grote sommen geld bijverdienden bij het UWV met dagvoorzitterschappen en advieswerk.
Download het Excel-bestand: Overzicht UWV
Persbericht
Lijst met journalisten
Brondocumenten ministeries
Column 'Transparantie'
Column 'Rotsmoesjes'
Discussieer mee over schnabbelende journalisten!
Correspondenten over bijklussen
Educatie
Bijklussende journalisten
Politieke klusjes
Reporter vroeg, met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur, de overheid om een lijst met journalisten die voor ministeries hebben gewerkt. Een tweetal ministeries, Financiën en Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM), hebben inmiddels volledige openheid van zaken gegeven. Andere ministeries zijn nog bezig met het verzamelen van de informatie, en / of, hebben in beperkte mate namen vrijgegeven.
Hieronder vindt u een lijst met namen in alfabetische volgorde. Voorzover bekend staat bij iedereen vermeld voor welk ministerie wanneer wat werd gedaan. Wanneer er een financiële vergoeding is verstrekt staat dat aangegeven (‘Betaald’), ook wanneer dat niet het geval is (‘Niet betaald’). Soms blijkt het voor ministeries onmogelijk nog te achterhalen of iemand is betaald (‘Geen opgave’). Of wat het precieze bedrag was.
Sommige ministeries (VROM en Financiën) weigeren overigens bekend te maken hoeveel zij hebben betaald. Zij stellen dat dat hun onderhandelingspositie zou verzwakken.
Yoeri Albrecht
Vrij Nederland, Krachtstroom
- Moderator werkgroep Europadag, 2001, ministerie van Buitenlandse Zaken. Geen opgave.
- Gespreksleider discussie Estse minister van Buitenlandse Zaken en studenten in Riga, 2001, ministerie van Buitenlandse Zaken. Geen opgave.
Paul Arnoldussen
Het Parool
- Voor het Nationaal Archief, een zelfstandig bestuursorgaan van het ministerie van Onderwijs, 1240 euro voor ‘het bedenken van logoteksten’. In 2002.
Noraly Beyer
Presentator NOS Journaal
- Voor het ministerie van Onderwijs, de Directie Cultureel Erfgoed. “Aard werkzaamheden: presentatie”. Bij de installatie van het bestuur van NINSEE, het Nederlands Instituut Slavernijverleden en Erfenis. In 2002, voor 718 euro.
Joeri Boom
Groene Amsterdammer, Algemeen Dagblad.
- Schreef een artikel voor het maandelijkse tijdschrift van het ministerie van Buitenlandse Zaken “Internationale Samenwerking”. Volgens Boom gaat het om een reportage vanuit Noord-Irak. Het verhaal werd eind 2003, tegen betaling, geplaatst in “Internationale Samenwerking”. Overigens publiceerde het Algemeen Dagblad in december 2003 ook een reportage van Boom uit Irak: over Nederlandse militairen in Bagdad.
Toof Brader
Coördinator van de Haagse redactie van het Radio 1 Journaal (NOS)
- Brainstormbijeenkomst Directie Voorlichting van het ministerie van Financiën, september 2003. Opdrachtgever: de Directie Voorlichting. Niet betaald.
Margriet Brandsma
Nu correspondent NOS Journaal Duitsland, in 1998 politiek redacteur NOS Journaal
- Begrotingscafe (1998) voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Betaald.
Willem Breedveld
Columnist Trouw
- Discussieleider (2x) over de Nota Ruimtelijk Economisch Beleid, 4000 gulden van het ministerie van Economische Zaken, 13 en 27 september 1999.
Kees Broere
Freelancer, correspondent de Volkskrant in Afrika
- Schreef het afgelopen jaar maandelijks een column voor het tijdschrift Internationale Samenwerking van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens Broere krijgt hij 275 Euro per column.
Peter Brusse
Freelancer, publiceert o.a. in de Volkskrant
- Dagvoorzitter directeurenconferentie op 28 november 2001, voor de Directie Personeel en Organisatie van het ministerie van Financiën. Betaald.
- Co-debatleider Europadag op 9 mei 2000, ministerie Buitenlandse Zaken. Geen opgave.
- Reeks opiniërende artikelen over uitbreiding van de EU in het kader van de voorbereidingen van de Europese Raad van Nice, voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Geen opgave. De artikelen werden o.a. geplaatst in Europa Express.
Giselle van Cann
Sinds 1 februari 2004 adjunct-hoofdredacteur, daarvoor politiek redacteur Het Financieele Dagblad.
- Introductiebijeenkomsten van de nieuwe bewindslieden op het departement van Financiën. In augustus 2002 voor minister Hoogervorst en staatssecretaris Van Eijck, in juni 2003 voor hun opvolgers Zalm en Wijn. Niet betaald.
- Lid van de jury Grote Financiën Prijs 2004, opdrachtgever: de Directie Voorlichting van het ministerie van Financiën. Niet betaald.
- Brainstormbijeenkomst Directie Voorlichting ministerie van Financiën in september 2000. Niet betaald.
Marcel van Dam
Columnist de Volkskrant
- Is gespreksleider voor het ministerie van Justitie op 10 mei 2001. Hij krijgt 14.000 gulden.
- Doet op 6 december 1999 een ‘presentatiesessie’ van het rapport De Concurrentietoets 2000 voor het ministerie van Economische Zaken. Vergoeding: 12.000 gulden.
Pia Dijkstra
In 1998 presentatrice van het NOS Journaal
- Dagvoorzitter van een NMP-congres in Rotterdam in 1998. Voor het ministerie van VROM. Betaald.
Kees Driehuis
In 1999 presentator NOVA, sinds november 2002 eindredacteur Zembla.
- Dagvoorzitter congres Nota Ruimte (2004) voor het ministerie van VROM. Betaald.
- Relatiedag DGR (2003) VROM. Betaald.
- Congres Toekomst Bouw (2003) VROM. Betaald.
- Dagvoorzitter 11 november 2002 voor de Raad voor Werk en Inkomen. Vergoeding 3.000 euro, excl BTW.
- Is op 4, 17, en 25 maart en 24 november 1999 Dagvoorzitter Gemeentedag Introductie Euro en Dag Ambtenaren Introductie Euro. Opdrachtgever: de Directie Voorlichting van het ministerie van Financiën. Betaald.
- ‘Sluitende aanpak’ (waarschijnlijk dagvoorzitter), voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Jaar onbekend. Betaald.
Victor Deconinck
Tot 1 januari 2004 presentator Twee Vandaag.
- Mediatraining van directeur-generaal Ruimte, Ineke Bakker, voor het ministerie van VROM (2003) Betaald.
- Is op 17 oktober 2002 ‘congresvoorzitter bijeenkomst Generale Thesaurie’, voor het ministerie van Financiën. Betaald.
- ‘Mediatraining staatssecretaris kort na aantreden’ VROM. De staatssecretaris was Johan Remkes van VROM. Betaald.
- Congres Toekomst gebiedsgericht beleid (2000) VROM. Betaald.
- Dagvoorzitter bij diverse bijeenkomsten voor project ‘Perspectief’ voor VROM. Betaald.
- Presentator paneldiscussie, 30 november 1999 voor Onderwijs. 11.162,50 gulden.
- Gespreksleider landelijke inspectiedag voor Onderwijs, december 1998, betaling 10.000 gulden.
- Gespreksleider conferentie anti-corruptie, Buitenlandse Zaken, april 2000, 10.000 gulden.
Frank du Mosch
Presentator, verslaggever Netwerk
- Voorzitter zaaldebat ‘medicijnen voor de armen’ op 25 oktober 2001, 4600 gulden, voor het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Presentator discussie-onderdeel op Europadag op 9 mei 2001, voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Geen opgave.
Philip Freriks
Presentator NOS Journaal
- Dagvoorzitter bij de reorganisatie RAC/HIS de voorganger van de directie IBS, VROM. Voor het ministerie van VROM. Betaald.
Pim van Galen
Verslaggever en presentator Den Haag Vandaag (NOS).
- Is via Brain Box Mediatraining ingehuurd door de Directie Voorlichting van Financiën. Volgens het ministerie voor het geven van mediatrainingen aan haar ambtenaren. Het precieze jaar is onduidelijk, waarschijnlijk 2003. Betaald.
- Gespreksleider Publieksdebat Europa voor Buitenlandse Zaken op 25 juni 2002 voor 2500 euro.
Charles Groenhuijsen
Correspondent NOS Journaal VS
- Gespreksleider bij het Global Forum on fighting corruption and on safeguarding integrity II, voor het ministerie van Justitie. Voor 16.000 gulden op 31 mei 2001.
Hanneke Groenteman
In 1998 presentatrice van de actualiteitenrubriek Middageditie, en het cultuurprogramma De Plantage
- Bij het 10-jarig bestaan van het Commissariaat voor de Media, 1 oktober 1998, interviewt zij dan staatssecretaris Rick van der Ploeg ‘aan de hand van het format van het programmaonderdeel Zomergasten’. Ook zit zij een paneldiscussie voor. Ze wordt ingehuurd voor 8.812,50 gulden.
Ferry Haan
Politiek verslaggever de Volkskrant
- September 2003, brainstormbijeenkomst Directie Voorlichting, opdrachtgever
Directie Voorlichting ministerie van Financiën. Niet betaald.
Pieter-Jan Hagens
Presentator AVRO’s Netwerk
- Presentatie van het “O-debat” voor de Directie Voorlichting van het ministerie van Onderwijs, in 2004. Voor 4.494 euro.
- ‘Orgaandonatie’, film voor het ministerie van Volksgezondheid. Geen opgave.
- Voorzitter forum ‘mini-symposium’, n.a.v. afscheid hoofdinspecteur, voor het ministerie van Volksgezondheid. In november 1999. Geen opgave.
Arend Jan Heerma van Voss
Hoofdredacteur VPRO Radio
- Dagvoorzitter ‘aanpak wachtlijsten’, op 9 mei 2001, 5.200 gulden, voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Bas Heijne
Columnist NRC Handelsblad
- Is op 17 april 2002 panellid bij een debat bij het Commissariaat voor de Media, ingehuurd voor 700 euro.
Maria Henneman
Hoofdredacteur AVRO’s Netwerk
- Stadsdebat Europa (Rotterdam) dagvoorzitter, 10 december 2002 voor Buitenlandse Zaken. 4950 euro.
- Lidmaatschap Commissie Toekomst Overheidscommunicatie, in 2001, 2520 gulden, voor de Rijksvoorlichtingsdienst.
- Dagvoorzitter werkconferentie Commissie Toekomst Overheidscommunicatie, in 2001, 6556 gulden, voor de Rijksvoorlichtingsdienst.
- Dagvoorzitter Europadag, 9 mei 2001, voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Geen opgave.
- Lidmaatschap Commissie Toekomst Overheidscommunicatie, in 2000, 3780 gulden, voor de Rijksvoorlichtingsdienst.
- Co-debatleider Europadag, 9 mei 2000, voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. NB: de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Jozias van Aartsen weigert in deze periode Netwerk interviews uit onvrede over berichtgeving uit de tijd dat hij minister van Landbouw was. Geen opgave.
- Dagvoorzitter congres over drugsoverlastbeleid, 2 juli 1999, voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Geen opgave.
Pieter Hilhorst
Columnist Volkskrant
- Dagvoorzitter VI-dag (2004) voor het ministerie van VROM. Betaald.
- Essay voor het project ‘Kan het veiliger’ (2003) VROM. Betaald.
- Dagvoorzitter VI- managementdag (2003) VROM. Betaald.
Peter van Ingen
Presentator Buitenhof
- Presentatie Nota Ruimte (2004) voor het ministerie van VROM. Betaald.
- Dagvoorzitterschap voor 4000 euro, inclusief een interview met minister Van der Hoeven, voor het ministerie van Onderwijs, op 4 maart 2004.
- Dagvoorzitterschap voor 3953,60 euro, excl. BTW, voor het dagvoorzitterschap van de conferentie “Werken in het onderwijs”, voor het ministerie van Onderwijs op 1 oktober 2003.
- Conferentie over PPS, 24 juni 2002. Opdrachtgever: Generale Thesaurie, Kenniscentrum Publiek-private samenwerking. Ministerie van Financiën. Betaald.
- Dagvoorzitterschap voor 3176,46 euro, in 2001, van het symposium “Publieksbereik en hedendaagse kunst en musea”, voor het ministerie van Onderwijs.
- 18 juni 2001: voorzitter slotconferentie Economie 21e eeuw, vergoeding van Economische Zaken: 8127 gulden.
- Discussieleider slotconferentie Strategisch Toekomst Debat, 30 juni 1999 voor het ministerie van Defensie. Geen opgave.
- Arboconvenantonderteking (2000) voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Betaald.
Marc de Jong
Politiek redacteur RTL Nieuws
- Brainstormbijeenkomst Directie Voorlichting in september 2003, opdrachtgever is dezelfde Directie. Van het ministerie van Financiën. Niet betaald.
Andries Knevel
Presentator ‘Het Elfde Uur’, ‘Knevel op Zaterdag’.
- Dagvoorzitter PPS-congres, op 14 oktober 1999, voor het ministerie van Financiën. Betaald. NB: op 18 oktober 1999 is minister Zalm van Financiën te gast in ‘Het Elfde Uur’.
Mark Kranenburg
In de vermelde periode politiek redacteur van het NRC Handelsblad
- Is in 2000 – 2002 jurylid van de Grote Financiën Prijs, in opdracht van de Directie Voorlichting van het ministerie van Financiën. Niet betaald.
Hans Laroes
Hoofdredactie NOS Journaal
- Lidmaatschap Commissie Toekomst Overheidscommunicatie (2001) 2100 gulden van de RVD
- Idem dito in 2000 voor 4200 gulden van de RVD
Frénk van der Linden
Nieuwe Revu (o.a.)
- Dagvoorzitter en ondervrager bij een aantal klimaatbijeenkomsten, jaar / jaren onbekend, voor het ministerie van VROM. Betaald.
Willem Lust
Verslaggever, presentator NOVA
- Is via Brain Box Mediatraining ingehuurd door de Directie Voorlichting van Financiën. Volgens het ministerie voor het geven van mediatrainingen aan haar ambtenaren. Het precieze jaar is onduidelijk maar ergens in 2001 – 2003. Betaald.
Ferry Mingelen
Presentator Den Haag Vandaag
- Dagvoorzitter Landelijke Manifestatie Drempels Weg, op 28 maart 2001, 8.000 gulden, voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Johan Olde Kalter
Hoofdredactie Telegraaf
- Lidmaatschap Commissie Toekomst Overheidscommunicatie, in 2001, 1260 gulden, voor de Rijksvoorlichtingsdienst
- Lidmaatschap Commissie Toekomst Overheidscommunicatie, in 2000, 2520 gulden, voor de Rijksvoorlichtingsdienst.
Leonard Ornstein
Netwerk, in 1999 nog Vrij Nederland
- Discussieleider slotconferentie Strategisch Toekomst Debat, 30 juni 1999 voor het ministerie van Defensie. Geen opgave.
Sjuul Paradijs
De Telegraaf
- Introductiecursus forumdiscussie Voorlichtingsraad, voor de Rijksvoorlichtingsdienst in 2000. Niet betaald.
Jeroen Pauw
Presentator NOVA, in 2000 / 2001 RTL Nieuws
- Dagvoorzitter bij 3 rondetafelbijeenkomsten ‘Onderwijs Overmorgen’, op 23-11-00, 01-02-01 en 16-05-01. Voor het ministerie van Onderwijs, voor 12.500 gulden.
Ab Pilgram
Inmiddels met pensioen, was in 2000 verslaggever Radio 1 Journaal (NOS)
- September 2000, een brainstormbijeenkomst van de Directie Voorlichting van Financiën. De opdrachtgever is dezelfde directie. Niet betaald.
Fons de Poel
Presentator KRO’s Netwerk
- Bijeenkomst voor gemeenten in 2000. Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Betaald.
Clairy Polak
Presentatrice NOVA, in 2002 van het Radio 1 Journaal
- Leidde op 17 april 2002 een debat voor het Commissariaat voor de Media, voor 1000 euro. Leidde op 26 augustus in NOVA een debat over “schnabbelende journalisten”.
Leo Prick
Vaste columnist NRC Handelsblad sectie wetenschap.
- In maart 2004, voor het ministerie van Onderwijs, gesproken columns, betaling: 700 euro.
Tijn Sadée
Freelancer, correspondent de Volkskrant Midden-Europa
- Schreef een zogenoemde advertorial (een als krantenartikel vormgegeven advertentie) in de Metro voor het ministerie van Buitenlandse Zaken, op 9 mei 2003. Voor 647 euro.
- Leverde, tesamen met twee andere freelance journalisten, een artikel aan voor “Europa Expres nr 18” in 2003, een uitgave van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De drie journalisten kregen gezamenlijk 1235, 35 euro.
- Leverde een artikel aan voor “Europa Expres nr 22” , voor Buitenlandse Zaken. Geen opgave.
Annette van Trigt
Presentator NOS Journaal
- Dagvoorzitter, gespreksleider, adviseur van het UWV (Uitkeringsinstituut Werknemersverzekeringen), zie elders op deze site . Betaald.
- Dagvoorzitter bij het Najaarscongres van de Raad voor Werk en Inkomen, op 13 november 2001. Vergoeding 4750 euro, excl. BTW.
Jan Tromp
Correspondent de Volkskrant in VS, daarvoor adjunct-hoofdredacteur.
- Congres 50-wijkenaanpak (2003) voor VROM. Betaald.
- Discussieleider (2x) over de Nota Ruimtelijk Economisch Beleid, 4000 gulden van Economische Zaken, 11 en 25 oktober 1999.
Marjolijn Uitzinger
Presentator Avro’s 1 op de Middag.
- DGR relatiedag (2002) voor het ministerie van VROM. Betaald.
- Op 19 september 2000 is ze interviewster van de Minister en Staatssecretaris bij een interne personeelsbijeenkomst, ministerie van Justitie voor 5000 gulden.
- Discussieleider slotconferentie Strategisch Toekomst Debat, 30 juni 1999 voor het ministerie van Defensie. Geen opgave.
Tineke Verburg
In 1998 presentatrice van TROS Aktua In Bedrijf en TROS Aktua Export
- Bij het 10-jarig bestaan van het Commissariaat voor de Media, 1 oktober 1998. Ze presenteert bij die gelegenheid de quiz Triviant. Volgens het Commissariaat ‘kreeg zij voor haar bijdrage 13.512,50 gulden’.
Pieter de Vink
Inmiddels met pensioen, in 1999 verslaggever en presentator van NOVA
- Is op 25 februari en 29 maart 1999 ‘Dagvoorzitter Gemeentedag Introductie Euro’. Opdrachtgever: de Directie Voorlichting van het ministerie van Financiën. Betaald.
Herman Vuijsje
Publicist, socioloog.
- Nota Ruimte, samenvatting, 2004, voor het ministerie van VROM. Betaald.
- Redactionele werkzaamheden Ruimtelijke Verkenningen, in 1998 en 2000, voor het ministerie van VROM. Betaald.
Gijs Wanders
Presentator NOS Journaal
- Voorzitter ‘gelijke behandeling’, 2001, voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Betaald.
- Meerdere opdrachten UWV: dagvoorzitter, adviseur, etc. Zie elders op onze site .
Max van Weezel
Vrij Nederland, Met het Oog op Morgen
- Voorzitter van een panel met de (dan, Reporter) ministers Van Aartsen en Herfkens op 25 januari 2000, 1500 gulden, voor het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Frits Wester
RTL Nieuws
- Leidde op 5 november 2002 een Ronde Tafeldiscussie ‘ihkv beleidsvisie leidinggeven’, voor het ministerie van Defensie, voor 2.975 euro.
- Werkconferentie Commissie Toekomst Overheidscommunicatie (2001) 1500 gulden van de RVD
- September 2000, een brainstormbijeenkomst van de Directie Voorlichting van Financiën. De opdrachtgever is dezelfde directie. Niet betaald.
Paul Witteman
Presentator NOVA, Buitenhof.
- Is op 27 mei 2004 dagvoorzitter voor de Sociale Verzekeringsbank, een dienst van het ministerie van Sociale Zaken. Witteman ontvangt 6.750,- euro excl. BTW.
- Presentator op congres Top Onderzoekscholen, 29 oktober 2001. Opdrachtgever: het ministerie van Onderwijs. Geen opgave.
- Presentatie van ‘het Onderwijsverslag’, voor het ministerie van Onderwijs, voor 10.000 gulden. In mei 2000.
- Gespreksleider over het eindrapport VRIS op 19 april 1999. Het ministerie van Justitie betaalt 10.000 gulden excl. BTW.
- Gespreksleider congres Top Onderzoeksscholen, 29 september 1998, voor het ministerie van Onderwijs, betaling: 14.100 gulden.
Michaël Zeeman
Correspondent Volkskrant in Italië.
- Lezing op conferentie “Creating Public Paradise” in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de Raad van Europa, op 18 maart 2004. Vergoeding: 2.410 euro.
André Zwartbol
Presentator 2Vandaag
- Op 27 april 2000 dagvoorzitter van de Euro Introductiebijeenkomst. Opdrachtgever: de Directie Voorlichting van het ministerie van Financiën. Betaald.