arch/ive/ief (2000 - 2005)

Er zijn blijkbaar 'goede' en 'slechte' terroristen
by katrien demuynck Friday, Aug. 27, 2004 at 11:36 AM
katrien.demuynck@pandora.be

Op 25 augustus kregen we opnieuw een staaltje te zien van de dubbele moraal van de VS. Op vraag van de Bush-regering verleent uittredend Panamees president Mireya Moscoso genade aan vier internationaal gekende terroristen. Ondertussen zitten in de VS vijf Cubanen die de acties van deze criminelen probeerden te verhinderen levenslange straffen uit in hoge veiligheidsgevangenissen

De Cubaanse overheid waarschuwde sinds half augustus openlijk voor de mogelijke gratieverlening aan de vier moordenaars van Cubaanse Amerikaanse afkomst. Het viertal werkt in dienst van de Cubaans-Amerikaanse maffia van Miami. Het gaat om Luis Posada Carriles, Gaspar Jiménez Escobedo, Guillermo Novo Sampoll en Pedro Remón Rodríguez. Dat deze vier geen kleine garnalen zijn blijkt uit hun ‘curriculum’.
Posada Carriles is het brein achter de aanslag op een Cubaans burgervliegtuig in 1976. Alle pasagiers en bemanningsleden, 73 mensen, kwamen daarbij om. Posada Carriles werd voor deze aanslag veroordeeld in Venezuela, maar ontsnapte uit de gevangenis en is sindsdien voortvluchtig voor het Venezolaanse gerecht. Hij is ook verantwoordelijk voor de bommencampagne tegen Cubaanse hotels eind de jaren ’90. Daarbij kwam de jonge Italiaanse toerist Fabio di Celmo om het leven. Posada Carriles pochtte openlijk over deze aanslagen in de New York Times. Verder is hij verantwoordelijk voor een hele reeks mislukte aanslagen op het leven van Fidel Castro.
Gaspar Jímenez Escobar heeft ook al een hele reeks misdaden op zijn naam. Hij vermoorde ondermeer de Cubaanse visvangstexpert Artañan Díaz Díaz in Mexico. Hij werkte mee aan de bommencampagne in Cubaanse hotels en in het opleiden van huurlingen voor het uitvoeren van dergelijke terroristische acties. Hij is voortvluchtig voor het Mexicaans gerecht wegens trafiek in drugs en explosieven.
Guillermo Novo Sampoll, pleegde – in dienst van de DINA van Pinochet - de moord op Orlando Letelier, de Chileense buitenlandminister van Salvador Allende, in New York. Hij plaatste explosieven in de Cubaanse ambassades van Canada, Argentinië, Peru en Spanje en op boten en vliegtuigen van landen die handel drijven met Cuba. Hij leidde ook de groep terroristen op die in 2001 in Cuba gevat werden. Hun opdracht was explosieven plaatsen in civiele en toeristische installaties.
Pedro Remón Rodríguez tenslotte is de moordenaar van de Cubaanse diplomaat Félix García Rodríguez op 11 september 1980 in New York. Hij plaatste bommen in de zetel van de Cubaanse vertegenwoordiging voor de VN eind 1979 en pleegde een aanslag op het leven van de Cubaanse ambassadeur bij de VN enkele maanden later.

Dit crimineel kwartet werd in Panama gearresteerd op 17 november 2000. Op dat ogenblik ging daar de 10e Ibero-Amerikaanse top door, een conferentie van de staatshoofden van Latijns-Amerika, Spanje en Portugal. De aanhouding gebeurde nadat president Fidel Castro, één van de deelnemers aan de top, in een persconferentie de moordplannen van de vier bekendmaakte. Ze waren van plan een zware bom te leggen in de aula van de universiteit waar Fidel Castro een toespraak zou houden. Cubaanse veiligheidsagenten waren het complot echter op het spoor gekomen. Niet alleen Fidel, maar honderden Panamese studenten zouden er het leven bij ingeschoten hebben.

Voor die misdaad werden Posada Carriles en zijn companen door het Panamees gerecht gestraft met respectievelijk 8 en 7 jaar cel. Een peulschil in verhouding tot het kaliber van de misdaad. De gratieverlening nu doet daar nog een schep bovenop. Ze schendt daarbij de Panamese wetgeving omdat de zaak juridisch nog niet afgesloten is. Er is een beroep lopend van de aanklager tegen de lage strafmaat. De Panamese presidente gaf toe aan de druk van de regering Bush die in de verkiezingsslag om de belangrijke staat Florida goede punten hoopt te halen bij de uiterst rechtse Cubaans-Amerikaanse maffia. Drie van de vier terroristen werd overigens op 25 augustus zelf voor dag en dauw in een privévliegtuigje naar Miami overgevlogen. De verblijfplaats van Posada Carriles zelf is niet gekend.
De Cubaanse regering reageerde onmiddellijk met de verbreking van de diplomatieke relaties met Panama. Ze wijst erop dat de de Panamese uittredende president zich hiermee niet allen verlaagd heeft tot lakei van de Bush-regering. Ze maakt zich ook medeschuldig aan criminele feiten die deze vier in de toekomst nog plegen.

Terwijl deze vier criminelen onder druk van de VS-regering de vrijheid krijgen, zitten sinds 12 september 1998 vijf Cubanen levenslange straffen uit in dat land. De vijf waren uitgestuurd midden de jaren ’90 juist om de hernieuwde reeks aanslagen tegen Cubaanse doelwitten te stoppen. Door hun moedig werk onder deze gevaarlijke criminele netwerken in Miami slaagden ze er nochtans in tientallen aanslagen te voorkomen. Maar blijkbaar worden de terroristen van Miami de hand boven het hoofd gehouden door de VS-overheden. De zaak van de vier vrijgelaten criminelen in Panama ontmaskert nog maar eens de dubbele moraal van de zelfverklaarde ‘strijders tegen het terrorisme’.

VRIJHEID voor de ‘Cuban Five’ - STOP terrorisme en oorlog van de VS
Zondag 12 september van 17 tot 18 u protestactie voor de VS-ambassade in Brussel op de 6e verjaardag van de aanhouding van de vijf(Regentlaan 27, tussen de Wetstraat en de Belliardstraat - metro Kunst-Wet)
info:02 209 23 50 – free-the-five@cubanismo.net

Zaterdag 30 oktober vanaf 13 u ‘Che Presente’ aan de VUB